5 szabad és nyílt forráskódú Figma alternatíva

Figma egy népszerű felület tervező eszköz. Kezdheti ingyenesen, vagy választhatja a prémium előfizetési terveket a haladó használathoz.

Ez egy lenyűgöző platform, amelyre sok szakember támaszkodik. 2021-ben viszont a Figma megváltoztatta ingyenes tervét bizonyos korlátozások bevezetésével. Bár ez néhány felhasználót arra késztetett, hogy alternatívák után nézzen, sokak számára még mindig kezelhető volt.

Sajnos 2022-ben az a bejelentés, hogy az Adobe 20 milliárd dollárért felvásárolja a Figmát, sok felhasználót elriasztott. Ezért mindenki elkezdett alternatívákat keresni, amelyek ingyenesek és potenciálisan nyílt forráskódúak.

Hogy segítsünk önnek, úgy döntöttünk, hogy összeállítunk egy listát a Figma ingyenes és nyílt forráskódú alternatíváiról, amelyeket kipróbálhat.

Megjegyzés: Az említett alternatívák nem feltétlenül a Figma pontos helyettesítői. Javasoljuk, hogy próbálja ki őket, hogy lássa, mennyire illeszkednek az Ön igényeihez.

Penpot

Főbb jellemzők:

  • Önálló hosting lehetőség.
  • Az SVG-t használja natív formátumként.
  • Web-alapú.
  • Keresztplatformos.

A Penpotot gyorsan elismerik szilárd szabad és nyílt forráskódú Figma alternatívaként.

Még ha béta fázisban is van, úgy tűnik, hogy a felhasználóknak tetszik, amit kínál, amikor ezt írom. Nem vagyok tervezési szakértő, de a felhasználói élmény az eszközzel lenyűgözőnek tűnik.

A Penpot egyedisége abban rejlik, hogy natív formátumként SVG-t használ, ami ritka, de a tervezők számára is hatalmas előnyökkel jár.

A Figma alapvető funkcióira számíthat, mivel a fejlesztők megemlítik, hogy az eszköz eredeti ihletője a Figma, és céljuk, hogy ismerős felhasználói élményt nyújtsanak anélkül, hogy akadályokat gördítenének a tervezési kalandok elé.

További információkért látogasson el a hivatalos weboldalra vagy a GitHub oldalra.

Quant UX

Főbb jellemzők:

  • Prototípus és tesztelés.
  • Korlátozott hozzáférés regisztráció nélkül.
  • Az új béta funkciók rendszeresen hozzáadódnak.
  • Önálló hosting lehetőség.

A Quant UX egy prototípus-készítő eszköz, ahol tesztelheti terveit, és betekintést nyerhet róluk.

Egyéni prototípust hozhat létre, vagy kiválaszthatja a rendelkezésre álló képernyőméreteket Android telefon, iPhone vagy asztali számítógép számára.

Ez is egy olyan dolog, ahol folyamatosan új funkciókat talál, és ezek közül néhány még béta verzióban van. Inkább a dolgok tesztelésére összpontosít azáltal, hogy lehetővé teszi a tervek importálását vagy egy egyszerű mockup létrehozását.

Néhány dologhoz regisztráció nélkül is hozzáférhet, de ahhoz, hogy minden funkció működjön, regisztrálnia kell egy fiókot. További részletek a GitHub oldalán.

Plasmic

Főbb jellemzők:

  • Szabad és nyílt forráskódú.
  • Fogd és vidd funkció.
  • Támogatja a tervek Figma-ból történő importálását.

A Plasmic egy figyelemre méltó tervezési eszköz weboldalak építéséhez. Ha eddig a Figmát használta webtervezésre, ez egy alternatív eszköz lehet, amit érdemes kipróbálni.

A legtöbb funkciót ingyenesen biztosítja, és olyan dolgokat, mint a bővebb verziótörténet, az analitika és más speciális funkciók a csapatok számára, akkor nyitja meg, ha prémium csomagot választ. Ez nem csak a weboldalak tervezésére korlátozódik, hanem támogatja Az A/B tesztelést is, hogy kísérletezzen és javítsa a webhelyének felhasználói interakcióját.

Akár nyílt forráskódú CMS-t, akár Jamstack webhelyet használ, a Plasmic szinte mindenhol támogatja az integrációt. További információkért látogasson el a hivatalos oldalra vagy a GitHub oldalra.

Wireflow

Főbb jellemzők:

  • Szabadon használható.
  • Nincsenek fizetett opciók.
  • Aktívan nem tartják fenn.

A Wireflow egy érdekes ajánlat, mint felhasználói folyamat prototípus eszköz, és teljesen ingyenesen használható, nincs fizetős opció.

Továbbá nem kell fiókot regisztrálnia. Kezdje el a hivatalos weboldalon, és működjön együtt másokkal a projekt megtervezésében és az ötletelésben.

Sajnos 2021 óta nem történt semmilyen fejlesztési tevékenység az utóbbi időben. De még mindig aktív, és továbbra is szabad és nyílt forráskódú megoldás. További információért látogassa meg a GitHub oldalát .

Akira UX

Főbb jellemzők:

  • Korai állapotú, aktívan fejlesztett alkalmazás.
  • Arra összpontosít, hogy natív Linux UX alkalmazás legyen.

Az Akira UX egy izgalmas projekt, amelynek célja, hogy egy olyan natív Linux tervezési segédprogramot hozzon létre, amely ugyanolyan jól működik, mint néhány webes megoldás.

Az Akira projektvezetője terméktervezési menedzserként csatlakozott a Mozilla Thunderbird-höz. Tehát jelenleg a projektet nem fejlesztik szuperaktívan. De mivel szabad és nyílt forráskódú projektről van szó, bárki felveheti és dolgozhat ugyanazon az elképzelésen.

Ez jelenleg egy korai fejlesztési verzió, amelyet tesztelhet. Elérhető a Flathub béta csatornáján, és a GitHub oldal utasításai szerint telepítheti.

Összefoglalás

Nem könnyű a Figmát egy szabad és nyílt forráskódú megoldással helyettesíteni. Ha azonban nem érdekli a Figma összes funkciója, néhány ajánlásunk segíthet a munkában.

Ismer más szabad és nyílt forráskódú helyettesítő programot a Figma helyett? Az alábbi megjegyzésekben tudassa velem a gondolatait.

(forrás)