Janet Jackson képes volt összeomlasztani a laptopokat

Egy kollégám megosztott egy történetet a Windows XP terméktámogatásáról. Egy nagy számítógép gyártója felfedezte, hogy Janet Jackson “Rhythm Nation” című zenei videójának lejátszása tönkretesz bizonyos laptopmodelleket. Nem szerettem volna ott lenni abban a laboratóriumban, amelyet biztosan azért hoztak létre, hogy ezt a problémát vizsgálják. Ez nem művészi ítélet.

A vizsgálat során kiderült, hogy a klip lejátszása néhány versenytársuk laptopját is tönkretette.

És akkor felfedeztek valami rendkívül furcsa dolgot: A zenei videó lejátszása az egyik laptopon a közelben lévő laptop összeomlását okozta, annak ellenére, hogy a másik laptop nem játszotta le a videót!

Mi folyik itt?

Kiderült, hogy a dal tartalmazta az általuk és más gyártók által használt merevlemezek 5400 fordulatszámon üzemelő merevlemezek egyik természetes rezonanciafrekvenciáját.

A gyártó úgy oldotta meg a problémát, hogy egy egyéni szűrőt épített be a hangfeldolgozóba, amely a hanglejátszás során észlelte és eltávolította a zavaró frekvenciákat.

És biztos vagyok benne, hogy a hangszűrőre a „Ne távolítsa el” matrica digitális változatát tették. (Bár aggódom, hogy a megoldás hozzáadása óta eltelt sok év alatt senki sem emlékszik arra, hogy miért van ott. Remélhetőleg a laptopjaikon még mindig nincs rajta ez a hangszűrő, hogy megvédje őket egy olyan merevlemezmodell károsodásától, amelyet már nem használnak.).

És természetesen a természetes rezonanciafrekvenciákról szóló történet sem múlhat el a Tacoma Narrows híd 1940-es összeomlásának említése nélkül..

A régi, lassú merevlemezzel rendelkező laptopok tulajdonosainak ezért nagyon óvatosnak kell lenniük, ha munka közben Janet Jackson-dallamokat hallanak - ezért nem ágyaztuk be a Rhythm Nation youtube videót ebbe a hírbe. A probléma sérülékenylista azonosítót is kapott: a CVE-2022-38392 néven szerepel, és a Tenable biztonsági szolgáltató már el is ismert:

Bizonyos 5400 RPM-es merevlemezek, laptopokhoz és más PC-khez körülbelül 2005-ben és később, lehetővé teszik a fizikailag közelálló támadók számára, hogy a Rhythm Nation zenei videó hangjelével rezonanciafrekvenciás támadással szolgáltatásmegtagadást (eszközhiba és rendszerösszeomlás) okozzanak. A bejelentett termék a Seagate STDT4000100 763649053447.

(forrás)

Hozzászólások