Megjelent a Rescuezilla 2.4-es verziója

kami911 képe

Shasheen Ediriweera kiadta a Rescuezilla 2.4 új verzióját, amely egy nagyobb frissítés az Ubuntu alapú „rendszervisszaállító svájci bicska" feladatokat ellátó eszközhöz. Ez egy a rendszerhelyreállításához és adat megmentéséhez, valamint a lemez klónozásához és lemezkép készítési feladatokhoz szánt Linux terjesztés.

A Rescuezilla egy könnyen használható lemezklónozó és lemezképkészítő alkalmazás, amely teljes mértékben kompatibilis a Clonezilla-val - a több tízmillió ember által alkalmazott megbízható iparági standarddal.

A Rescuezilla az a Clonezilla GUI (grafikus felhasználói felület), amelyet talán már ismer. De a Rescuezilla több mint egy Clonezilla GUI!

A lemezmásolás a számítógép merevlemezéről készült biztonsági másolat készítésének folyamata, amelyet külső merevlemezen tárolt fájlokként kezel, a „lemezklónozás" pedig a közvetlen másolat készítésének folyamata anélkül, hogy egy harmadik meghajtóra lenne szükség az ideiglenes tároláshoz.

Sokak számára az alternatív nyílt forráskódú eszközök, mint például a Clonezilla, ijesztőek és nehezen kezelhetőek, ezért a Rescuezilla könnyen használható grafikus környezetet biztosít, mint a vezető kereskedelmi eszközök, az Acronis True Image és a Macrium Reflect.

Érdemes megjegyezni, hogy a merevlemezek leképezése és klónozása nagyon speciális feladat, amely nem feltétlenül a legjobb megoldás minden felhasználó számára: érdemes utánajárni, hogy a hagyományos fájlalapú mentési megközelítés nem alkalmasabb-e a megoldandó konkrét problémára.

A Rescuezilla bármilyen PC-n vagy Macen elindítható USB-stickről, és gondosan úgy fejlesztették ki, hogy teljes mértékben együttműködjön a Clonezillával. Ez azt jelenti, hogy a Rescuezilla vissza tudja állítani a Clonezilla által készített biztonsági másolatokat, és a Rescuezilla által készített biztonsági másolatokat a Clonezilla segítségével lehet visszaállítani!

A Rescuezilla a Redo Backup and Recovery (most Redo Rescue néven) egy leágazása, miután már 7 évig nem fejlesztették. A Rescuezilla több mint egy egyszerű fork: gondosan újraépítették az alapoktól kezdve, hogy teljes mértékben kompatibilis legyen az iparági szabvány Clonezilla-val.

A Rescuezilla 2.4 több mint hét hónappal a Rescuezilla 2.3 után itt van, és egy vadonatúj alapot kapott, amely az Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) operációs rendszer sorozatból származik, hogy a felhasználók számára a lehető legjobb hardvertámogatást biztosítsa. Az előző kiadás az Ubuntu 21.10 (Impish Indri) rendszeren alapult, amely 2022 júliusában érte el az életciklus végét.

A Rescuezilla 2.4 amellett, hogy az Ubuntu 22.04 LTS-re épül, számos új funkciót is tartalmaz, többek között a lemezképek bzip2 algoritmus segítségével történő tömörítésének lehetőségét és az egyéni SSH port beállításának lehetőségét.

Ez a kiadás a partclone nyílt forráskódú partícióklónozó és visszaállító eszköz legújabb, 0.3.20-as verzióját tartalmazza, amelyet a forrásokból építettek, ahelyett, hogy csak az Ubuntu csomagot használták volna, hogy kijavítsák a „nem támogatott funkció” hibát a tömörített Btrfs fájlrendszerek felhasználói számára. Ilyen például a Fedora Linux 33 Workstation és újabb verziói.

A régi partclone 0.2.43 csomagot eltávolítottuk ebből a kiadásból, hogy a lehető legnagyobb Redo Backup biztonsági mentési és katasztrófa-helyreállítási szoftverrel való kompatibilitást biztosítsanak.

Ezen felül a Rescuezilla 2.4 áthelyezi a befejezés utáni műveletet a folyamatban lévők közé. Emellett a Mozilla Team PPA-csomagtárolójából származó DEB csomagokból biztosítja a Mozilla Firefox webböngészőt, az Ubuntu Snap csomagja helyett, amely nem kompatibilis a Rescuezilla építési szkriptjeivel. Továbbá javítja az újraindítások kezelését az EFI rendszereken.

A Rescuezilla 2.4 teljes mértékben kompatibilis az iparági szabvány Clonezilla eszközzel, és működik a Clonezilla, Rescuezilla, Redo Rescue, Redo Backup and Recovery, Foxclone, FOG Project, FSArchiver, Apart GTK által készített képekkel, valamint a qemu-nbd segédprogram által támogatott minden virtuális gép képformátummal.

Természetesen több nyelvi fordítás is frissült, köztük az arab, katalán, cseh, magyar és szlovák.

Azok számára, akik a Rescuezilla-t önálló csomagként szeretnék telepíteni GNU/Linux disztribúciójukba, az lvm2 csomag mostantól függőségként szerepel a telepítés megkönnyítése érdekében. Emellett ez a kiadás javítja az LVM leállítása hibaüzenet megjelenítését, és a felhasználói visszajelzésekre reagálva mostantól a meghajtók sorozatszáma is megjelenik. Több nyelvi fordítás is frissült.

További részletekről a teljes változáslistában olvashat. Addig is letöltheti a Rescuezilla 2.4-et a projekt GitHub oldaláról, vagy az alábbi közvetlen letöltési hivatkozás segítségével, ha csak az élő ISO-képet szeretné megszerezni:

(forrás)

Hozzászólások

Nagy csalódás....

Rögtön letöltöttem, a Clonezillát kb. 10 éve használom megelégedéssel de a gui azért gui smiley
Indítva a monitor közepén kb. 1/3 méretben jelenik meg a felület, használhatatlanul széthúzva.
1920x400 méretre tippelek, egy keskeny sáv a kijelző közepén.
Állítani nem lehet 1920x1080-ra.
Reboot, kiválasztva a video fallback mode-t, így már kitölti a képernyőt de 800x600 felbontás van, állítani nem lehet.
Wifit nem ismeri fel, nincs hálózat.
Ugyanezen a gépen egy mezei őskövület Ubi18.04, a Mint, Manjaro live és telepített módba hibátlan grafikusan és kezeli a wireless kártyámat is.
Ha az Ubuntu22 ami a Rescuezilla alapja, ezt tudja akkor nekem egyelőre nem kell.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve