Megérkezett a Clonezilla Live 3.0

kami911 képe

A Clonezilla a True Image® vagy a Norton Ghost® programhoz hasonló partíció- és lemezkép készítő és klónozó program. Segít a rendszer telepítésében, a teljes gép biztonsági mentésben és a helyreállításban. A Clonezilla három típusa érhető el:

  • Clonezilla Live;
  • Clonezilla Lite Server; és
  • Clonezilla SE (szerver kiadás).

A Clonezilla live egyetlen gép mentésére és visszaállítására alkalmas. Míg a Clonezilla Lite Server vagy SE a tömeges telepítésre való, sok (több mint 40!) számítógépet tud egyszerre klónozni. A Clonezilla csak a merevlemezen használt blokkokat menti és állítja vissza. Ez növeli a klónozás hatékonyságát. Néhány csúcskategóriás hardverrel egy 42 csomópontos fürtben 8 GB/perc sebességű multicast helyreállításról számoltak be.

További részletek a Clonezilláról

A Clonezilla Live karbantartója, Steven Shiau bejelentette a Clonezilla Live 3.0 elérhetőségét, amely a nyílt forráskódú, a nagy teljesítményű Clonezilla lemezkép- és lemezklónozó, valamint partícionáló szoftver köré épülő élő Linux rendszer legújabb stabil kiadása, az első, amely a Linux 5.17 LTS alatt fut.

A rendszer többi része a 2022. május 22-i Debian Sid repositoryra épül és bevezetésre került az Apple APFS fájlrendszerének támogatása, ami azt jelenti, hogy a Clonezilla Live segítségével mostantól APFS partíciókat klónozhat, valamint a LUKS (Linux Unified Key Setup) titkosított lemezek támogatása is elérhetővé vált.

A Clonezilla Live 3.0 egy jobb mechanizmust is kínál a lemez GPT/MBR formátumának ellenőrzésére a ChromeOS Flex partíciós táblák kezelésének megoldásaként, emellett már a memtester opció is elérhető az UEFI boot menüben a memória stressz-teszteléséhez. Továbbá egy új eljárás is rendelkezésre áll az eszközök listájának gyorsítótár használatának kihagyására, amely az:

use_dev_list_cache=no

boot paraméterrel kikapcsolható.

Számos új szoftvereszköz került az éles rendszerbe, köztük a waveon, memtester, edac-utils, shc és uml-utilities, és sok más eszköz is frissült, köztük a Partclone a 0.3.20-as verzióra. Továbbá ez a kiadás a pixz programot xz-re cseréli, és eltávolítja az s3ql eszközt az éles rendszerből.

Egyéb említésre méltó változások között ez a kiadás megadja az

use_os_prober="no"

boot paramétert, hogy letiltsa az os-prober indításkor történő futtatását.

A -k0 dummy opciót a partíciók létrehozásához adták hozzá az ocs-sr és ocs-onthefly programok számára.

A Clonezilla Live 3.0-as kiadása a 2022. május 22-i Debian Sid tárolón alapul, és frissített nyelvi fordításokat tartalmaz. Letölthető már most a hivatalos weboldalról vagy az alábbi közvetlen letöltési linkekre kattintva:

(forrás)