A Starlink elérhetővé vált Magyarországon

kami911 képe

A SpaceX Starlink nagy sebességű, alacsony késleltetésű szélessávú internetet biztosít műholdas kapcsolaton keresztül. Az Elon Musk által megálmodott szolgáltatás immáron Magyarországon is elérhető. A használathoz szükséges antenna és eszközök ára: 260 000,00 Ft, ezeknek a kiszállítása: 23 000,00 Ft. A szolgáltatás pedig 35 500,00 Ft-os havidíjért vehető igénybe.

Az alacsony pályán keringő fejlett műholdak segítségével a Starlink lehetővé teszi a videohívásokat, az online játékokat, a streaminget és más olyan nagy adatátviteli sebességű tevékenységeket, amelyek eddig nem voltak lehetségesek műholdas internet segítségével. A felhasználók a legtöbb helyen 100 Mb/s és 200 Mb/s közötti letöltési sebességre és 20 ms-os késleltetésre számíthatnak. Az Ookla jelentése szerint ez az érték inkább a 100 Mb/s sebességhez van közelebb, de még így is érdekes lehet, azoknak akik se vezetékes, se mobil internet-szolgáltatást nem tudnak igénybe venni. Természetesen többszörösen magasabb költségek mellett lehet a szolgáltatást igénybe venni. És olyan problémával is meg kell küzdeni a projektnek (idén februárban), ami a többivel nem fordulhat elő: A SpaceX-nek a Starlink műholdak legújabb tételének felbocsájtása során, a műholdak nagy részét le kellett selejteznie, mert a Falcon 9 rakétáról való indítás után geomágneses vihar megzavarta a műholdak működését. A 49 műholdból akár 40 is újra a légkörbe fog kerülni, vagy már meg is tette, mert nem tudták elérni a tervezett pályájukat.

Hozzászólások

Nagyon jó

Annak akinek netelérés kell Grönlandon vagy a braziliai esőerdőbe. Én a faluba maradok egyelőre a Diginél 6000.00Ft/hó és ingyen modem mellett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Delta légitársaság tesztelte...

a SpaceX Starlink műholdas internetes technológiáját repülőgépein – idézi a légitársaság vezérigazgatóját a The Wall Street Journal. A Delta Air Lines ezek szerint nem csak megbeszéléseket folytatott a vállalattal, hanem feltáró tesztelést is végzett a technológia alkalmazásával kapcsolatban. A SpaceX a Starlink kereskedelmi értékesítésért felelős alelnöke már tavaly júniusban arról beszélt, hogy több légitársasággal is tárgyalnak a fedélzeti internetkapcsolat biztosításáról, amit már más szolgáltatóknál (Intelsat, Viasat) is igénybevesznek a légitársaságok.

A Delta terveiről a WSJ hétfői riportjában sem derült ki túl sok konkrétum a Starlinkre vonatkozóan, de a társaság vezetője már évekkel ezelőtt is azt hangoztatta, hogy a Wi-Fi-nek ingyenesnek kell lennie a repülőgépeken. Maga a Delta 2019-ben indított ezzel kapcsolatos kísérleteket bizonyos járatain, majd idén márciusban azt is bejelentette, hogy több mint 300 repülőgépén teszi elérhetővé a Viasat műholdas internetét, egyelőre utasonként és járatonként 5 dolláros átalánydíj fejében.

Látszata csak később lehet a dolognak

A Starlink eredeti célja, hogy a félreeső, rosszul ellátott közösségeket is megfelelő kapcsolatokon keresztül csatlakoztassa a világhálóra, de a vállalat a szövetségi távközlési hivatalhoz (FCC) eljuttatott beadványában azóta azt is kérte, hogy mozgó járműveket, köztük repülőket, hajókat vagy nagy teherautókat szolgálhasson ki hálózatával. 2021 júniusában a SpaceX, illetve az alapító-tulaj Elon Musk a Twitteren közölte, hogy a Starlink a Boeing 737-es és Airbus A320-as típusok hatósági tanúsítványának megszerzésére koncentrál, mivel ezekkel utazik a legtöbb ember.
https://bitport.hu/teszteltek-a-starlink-urinternetet-a-delta-repulogepein

Nyilván nem viharos gyorsasággal terjed el, de van igény erre is néhol.

Én csak egy álmodozó vagyok,
de te csak egy álom vagy,
Lehetnél
bárki lehetnél nekem.

https://www.youtube.com/watch?v=PPBTLGOP3rQ

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve