Itt a NetworkManager 1.36

kami911 képe

Megjelent a NetworkManager 1.36 a Linux-alapú operációs rendszerekhez készült népszerű hálózati kapcsolatkezelő szoftver legújabb stabil sorozataként.

A NetworkManager 1.34 után alig több mint egy hónappal jelent meg a NetworkManager 1.36-os kiadása új funkciókkal és számos fejlesztéssel érkezett. Fontos újdonság a WPA3 Wi-Fi hálózat biztonságának jobb támogatásával, amely a SAE (Simultaneous Authentication of Equals) jelszóelem generálására szolgáló új H2E (hash to element) módszer engedélyezésével fejlődött.

Az új funkciók közé tartozik az 5G NR (New Radio) modemek támogatása, a wpa_supplicant mellett az IWD (iNet wireless daemon) backend támogatása a Wi-Fi P2P-hez. A felhasználók az saját felépítés során kiválaszthatják az alapértelmezett Wi-Fi backendet, a wpa_supplicant vagy az IWD-t.

Szintén újdonság a NetworkManager 1.36-ban a speciális útvonaltípusok támogatása, beleértve a blackhole, prohibit és „elérhetetlen” típusokat, a MAC-ageing kikapcsolásának lehetősége a Bridge kapcsolatokon, a manuálisan konfigurált IP-címek lejáratának támogatása, még akkor is, ha dinamikusan kapja meg, valamint fontos újdonság a NetworkManager kísérleti támogatása a root felhasználói jogosultságok nélküli indítására.

Egyéb említésre méltó változások mellett ez a kiadás drámaian javítja a Layer 3 konfigurációk kezelését és teljesítményét, hatékonyabbá és kevésbé erőforrásigényessé teszi az IP-címzési és útválasztási információk kezelését a nagy mennyiségű IP-konfigurációs információval rendelkező rendszereken, és kíméletesen kezeli a meghibásodott DHCP-kiszolgálók olyan válaszait, amelyek duplikált cím- vagy maszkopciókat küldenek.

Továbbá a NetworkManager mostantól figyelmen kívül hagyja az útválasztó démonok által kezelt útvonalakat, hogy megpróbáljon kezelni egy teljesítményproblémát a speciális útválasztókon, tiszteletben tartja az rd.znet_ifnames kernel parancssori opciót a hálózat indításakor az IBM s390 rendszereken, és a DHCPv6-on keresztül kapott NTP-kiszolgálókat a DBus API-n keresztül teszi közzé.

Végül, de nem utolsósorban a NetworkManager 1.36 eltávolítja a „configure-and-quit” módot és az nm-iface-helper-t, frissíti a systemd-alapú DHCP és DHCPv6 kliensek kódját az upstream-től, és számos olyan hibát javít a korábbi kiadásokból, amelyek ritka körülmények között a NetworkManager összeomlását okozhatták.

A Linux OS karbantartók és a haladó felhasználók, akik maguk szeretnék lefordítani a NetworkManagert, most letölthetik a NetworkManager 1.36-ot innen. Mindenki másnak türelmesen várnia kell, amíg az új kiadás megérkezik kedvenc GNU/Linux disztribúciójának stabil szoftver-tárába.

(forrás)