Megjelent a Scribus 1.5.8

kami911 képe

A Scribus, a nyílt forráskódú és keresztplatformos asztali kiadványszerkesztő szoftver frissült az 1.5.8-as verzióra, amely a hibajavításokra és a kód optimalizálására összpontosít.

A Scribus egy hatékony program, amely a professzionális újságkészítést Linuxra is elhozza, és olyan professzionális kiadványszerkesztési funkciókat támogat, mint a színszeparációk, az ICC színkezelés, a sokoldalú PDF-készítés, valamint a CMYK-színek

Az új kiadás, a Scribus 1.5.8-as verziója a korábbi kiadásokban jelenlévő kellemetlen problémák javítására és a szoftver megbízhatóságának és sebességének javulását eredményező kódoptimalizálásokra fókuszál leginkább. Elkezdték továbbá a Scribus felkészítését a Qt6 használatára, ami megkönnyíti a munkánkat a jövőbeli kiadásoknál.

A legfontosabb újdonságok közé tartozik az IDML, PDF, PNG, TIFF és SVG fájlformátumok javított importálása, a PDF export funkció javítása, a Story Editor javítása, az A5, A3 és A6 formátum hozzáadása az alapértelmezett oldalméretekhez, valamint a táblázatstílusok, a visszavonás és az újrakezdés stb. különböző javításai.

Emellett a Scribus grafikus felhasználói felülete is kapott néhány fejlesztést a sötét mód stílusához, néhány ikonfrissítést és az ablakok interaktivitásának javítását. Ezen felül a build rendszer is javult ebben a kiadásban a szoftver jobb csomagolása és terjesztése érdekében, valamint frissült a dokumentáció és a nyelvi fordítások.

Aztán ott vannak a szokásos hibajavítások is, hiszen a Scribus 1.5.8 egy bizonyos felhasználói fájlnál fellépő összeomlással foglalkozik, amikor gradienseket tartalmazó szövegkeretet választott ki, a színek és kitöltések kezelésének vagy a színkészletek kiválasztásának lehetőségével, egy indításkor fellépő összeomlással, valamint egy RAM-használati problémával a Document Setup párbeszédpanelben.

Ha egy professzionális szintű lapkészítő és asztali kiadványszerkesztő (DTP) szoftvert keres, akkor a Scribus 1.5.8-as verzióját most letöltheti a hivatalos weboldalról vagy Flatpak-ként a Flathub-ról.

Közben a fejlesztőcsapat keményen dolgozik azon, hogy a Scribust a legújabb és legjobb Qt 6 alkalmazás keretrendszerre portolja, amiről azt mondják, hogy megkönnyíti majd a munkájukat a jövőbeli kiadásoknál. Valószínűleg a Scribus 1.6 lesz a szoftver első kiadása, amelyet a Qt 6-ra portolnak.

Nemrég megjelent a Scribus 1.5.8, mely a következő nagy kiadás technikai előzetesének tekinthető. Rengeteg újítás és fejlesztés mutatkozik be ebben a kiadásban, amit érdemes áttekinteni. Letölteni a SourceForge-ról lehet, ill. további tárolók a hivatalos letöltési oldalon vannak felsorolva.

https://w.scribus.net/wiki/index.php/1.5.8_Release

Összegzés

Ha valaki úgy áll neki kiadványt szerkeszteni, hogy megnyitja a Scribust és rögtön kész munkát akar összekattintgatni, akkor nem fog sikerrel járni. A Scribus egy nagyon jó eszköz, de nem helyettesíti a dokumentum átgondolt megtervezését, egy képszerkesztő és legalább egy vektorgrafikus program ismeretét, valamint jó szolgálatot tesz a szövegszerkesztés területén történő jártasság is. Nem helyettesíti a tipográfiai ismereteket, a helyesírási szabályok ismeretét, a betűtípusok ismeretét, az esztétikai érzéket, a nyomdászatban alkalmazott színkezelési eljárások ismeretét (ha nyomdában is akarunk nyomtatni), a színterek ismeretét, az eszközök kalibrálását sem…

Ha rászánja az időt és megismerkedik ezekkel, akkor viszont a Scribus hirtelen nagyon jó eszközzé válik. A helyesen előkészített nyersanyagot a Scribus-ban gyorsan kész dokumentummá lehet formálni. Mivel más logikával működik mint a szövegszerkesztő alkalmazások, a kezdő felhasználóknak először furcsa lehet, de kellő kitartással és tanulással viszont a Scribus kezesbáránnyá szelídül.

(forrás)