Megérkezett a Clonezilla Live 2.8.1

kami911 képe

A Clonezilla a True Image® vagy a Norton Ghost® programhoz hasonló partíció- és lemezkép készítő és klónozó program. Segít a rendszer telepítésében, a teljes gép biztonsági mentésben és a helyreállításban. A Clonezilla három típusa érhető el:

  • Clonezilla Live;
  • Clonezilla Lite Server; és
  • Clonezilla SE (szerver kiadás).

A Clonezilla live egyetlen gép mentésére és visszaállítására alkalmas. Míg a Clonezilla Lite Server vagy SE a tömeges telepítésre való, sok (több mint 40!) számítógépet tud egyszerre klónozni. A Clonezilla csak a merevlemezen használt blokkokat menti és állítja vissza. Ez növeli a klónozás hatékonyságát. Néhány csúcskategóriás hardverrel egy 42 csomópontos fürtben 8 GB/perc sebességű multicast helyreállításról számoltak be.

További részletek a Clonezilláról

A Clonezilla Live karbantartója, Steven Shiau ma bejelentette a Clonezilla Live 2.8.1 elérhetőségét, amely a nyílt forráskódú, a nagy teljesítményű Clonezilla lemezkép- és lemezklónozó, valamint partícionáló szoftver köré épülő élő Linux rendszer legújabb stabil kiadása, az első, amely a Linux 5.15 LTS alatt fut.

A Clonezilla Live 2.8.1 másfél hónappal a Clonezilla Live 2.8 után jelent meg, és ez az első olyan kiadása a live Linux rendszernek, amelyet a legújabb és legjobb Linux 5.15 sorozatu LTS kernel  hajt. Az előző kiadást a Linux 5.14-es kernellel működött, amely 2021 novemberében elérte az életciklus végét.

A Linux kernel 5.15.5 LTS alapértelmezés szerint szerepel a Clonezilla Live 2.8.1 kiadásában, amely javítja a hd1, hd2 stb. lemezek felismerésének támogatását is, új funkciót ad hozzá, hogy az ocs-sr szkript által készített kép mentésekor.

Ezenkívül az új Clonezilla Live kiadás támogatja a CentOS Linux 6 dracut csomagját a CentOS Linux 6.x rendszerek helyreállításának javítása érdekében, és kikényszeríti a syslinux/isolinux 6.03 használatát (a fejlesztők külön figyelmeztetik a felhasználókat, hogy ne telepítsék a syslinux/isolinux 6.04~git20190206.bf6db5b4+dfsg1-3+b1-et a Debian GNU/Linux tárolókból).

Ezen kívül javítja azt a hibát, amely két vagy több ESP-t érint ugyanazon a gépen, hogy a for cikluson belüli leválasztást kényszeríti ki, frissíti az ocs-get-dev-info szkriptet, így javítva a dislocker-find parancs támogatását, hogy többé ne jelenítse meg egy eszköz fájlrendszerét BitLocker-ként, ha nem sikerül betölteni bizonyos könyvtárakat.

Szintén frissült az ocs-prep-cache szkript, amely mostantól figyelmen kívül hagyja a /proc/partitions fájl első két oszlopát a cache fájlok összehasonlításakor, mivel a partprobe megváltoztathatja a major és minor számokat a /proc/partitions fájlban. A harmadik és negyedik oszlopban szereplő blokkok és eszköznevek a partprobe futtatása után is ugyanazok maradnak.

A Clonezilla Live 2.8.1-es kiadása a 2022. január 3-i Debian Sid tárolón alapul, és frissített nyelvi fordításokat tartalmaz. Letölthető már most a hivatalos weboldalról vagy az alábbi közvetlen letöltési linkekre kattintva:

(forrás)