Év eleji Proton Experimental hírek

kami911 képe

Érdekes, hogy a játékipar mennyire megváltozik. A korábban konzol exkluzív játékok, elképzelhetetlen volt, hogy más platformon is megjelenjenek. Mostanában egyre gyakrabban jönnek ki PC-re az ilyen konzol exkluzív címek. Bízzunk benne, hogy ez egy trend, ami reméljük, hogy még évekig folytatódik. Természetesen az új kiadás olyan dolgokkal érkezik, amiket sokak örömmel látnak, mint például a továbbfejlesztett grafika, ultra széles kijelzők támogatása, NVIDIA DLSS, AMD FSR és még néhány fejlesztés.

A Proton Experimental január 13-i kiadásának újdonságai:

  • A Pathfinder: Wrath of the Righteous a kilépéskor történő lefagyás javítása.
  • Javítás a Doom Eternal többjátékos módjában.
  • A Sea of Thieves hangchatjének javítása.
  • Javítás a Disgaea PC fekete ablakot jelenít meg, miután elveszíti a fókuszt a Gnome-on.
  • Az ablakgörgetés hibája Alt+Tab használata után az Age of Empires játékokban.

A Proton Experimental január 14-i kiadásának egyetlen ismert változása a használt DXVK verzió frissítése, amely hozzáadott néhány új opciót, amelyek alapértelmezetten be vannak kapcsolva a DXVK konfigurációjában, hogy még jobban segítsék a teljesítményt a God of Warban. Ráadásul az NVIDIA DLSS használatát is megkönnyíti, mivel a DXVK NVAPI hackjét kikapcsolta a God of War játékhoz. Most már csak annyit kell tennie a God of War esetében, hogy hozzáadod ezt az indítási opciót a DLSS engedélyezéséhez:

PROTON_ENABLE_NVAPI=1 %command%

Az NVIDIA GPU-val azonban egyszer-egyszer nagyon erős belassulás tapasztalható. Mint mindig a Windows-ra készített és a Proton-nal futtatott grafikusan intenzívebb játékoknál, ezeknek is időre van szükségük, hogy felépítsék a shader cache-t. Ha ez megtörtént, végül a Steam-nek lesz mit letöltöni, amíg a játék letöltődik a gépedre, hogy idő előtt kiválogassa. Tehát, ha zökkenőmentes élményt szeretne, általában érdemes várni egy hetet vagy egy kicsit többet. Ettől függetlenül, ha elnéző egy-egy belassulással kapcsolatban, akkor kijelenthetjük, hogy a játék ragyogóan fut Linux-on.

Ha úgy találja, hogy a szájmozgás-hang szinkronizáló teljesen rossz. Lehetséges, hogy ez a hiba következő a Steam indítási paraméter hozzáadásával javítható:

PULSE_LATENCY_MSEC=60 %command%

A God of War megvásárolható a Humble Store-ban és a Steam-en.

A Proton Experimental változásnaplójában megtalálható az összes jelenlegi különbséget a normál Proton kiadásokhoz képest.

Bővebb lista a ProtonDB oldalán.

Jó látni, hogy egy újabb nagyszabású, nemrég megjelent játék ilyen szépen működik Linuxon, kevesebb mint két héttel a megjelenés után. Ez egy elég észszerű átfutási idő, különösen érdekes, hogy ez egy Xbox Game Studios cím, amit mindig kicsit furcsa látni Linuxon betöltődni. Úgy tűnik, mind az egyjátékos, mind az online multiplayer jól működik.

Proton Experimental engedélyezése

  1. Nyissa meg a Steam alkalmazás beállításait, amely a „View” menü „Settings” almenüjében található.
  2. A „Steam Play” lapon találja a a Steam Play-jel kapcsolatos beállításokat. A Steam Play engedélyezéséhez jelölje be az „Enable Steam Play for supported titles” jelölőnégyzetet. Ezzel a támogatott Windows-on futó játékok elérhetőek lesznek a Linux alatt is.
  3. A Steam Play engedélyezéséhez az összes elérhető játékhoz jelölje be az „Enable Steam Play for all other titles” jelölőnégyzetet. Ezzel a támogatott és a nem támogatott Windows-on futó játékok elérhetőek lesznek a Linux alatt is.
  4. Ebben az esetben a „Run other titles with” legördülő menüből kiválasztható, hogy a Steam melyik Proton verzióval kísérelje meg az alkalmazás futtatást. Állítsa be a „Proton Experimental” lehetőséget.

(forrás, forrás, forrás, változásnapló)