A CentOS Linux 8 elérte az életciklusa végét

kami911 képe

A CentOS Linux 8 operációs rendszer sorozat 2021. december 31-én elérte az életciklusa végét, így itt az ideje, hogy telepítéseit egy alternatív disztribúcióra, például a Rocky Linux-ra vagy az AlmaLinux OS-re, esetleg RedHat Enterprise Linux 8-ra, vagy Oracle Enterprise Linux 8-ra migrálja. 2022 első napjától kezdve a disztribúció már nem támogatott, ami azt jelenti, hogy nem kap többé szoftver- és biztonsági frissítéseket, így a telepítések idővel támadásokkal szemben sebezhetővé válnak. A CentOS Linux 7 továbbra is támogatott marad, egészen: 2024. június 30.ig.

A CentOS Linux egy GNU/Linux disztribúció, amely a kereskedelmi Red Hat Enterprise Linux operációs rendszer forrásainak felhasználásával készült és kompatibilis azokkal. A CentOS Linux 8 eredetileg csak két évvel ezelőtt, 20219 szeptember 24-én jelent meg, és 10 évig, 2029-ig kellett volna karbantartani.

Egy évvel ezelőtt, 2020. december 8-án a Red Hat bejelentette, hogy 2021 végén véget vet a CentOS 8-as sorozatnak, és a fejlesztésüket egy új, CentOS Stream nevű upstream fejlesztési platformra összpontosítják.

A Red Hat szerint azonban a CentOS Stream nem alternatívája a CentOS Linux 8-nak vagy bármely más támogatott CentOS Linux sorozatnak. Folyamatosan megújuló disztribúció, amely éppen a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) fejlesztése előtt jár, és a Fedora Linux és a RHEL között helyezkedik el. Ezért a stabilitás érdekében eljött az idő, hogy áttérjen egy alternatív szabad operációs rendszerre, például a Rocky Linux vagy az AlmaLinux OS-re.

Mind a Rocky Linux, mind az AlmaLinux OS nagyszerű nyílt forráskódú, vállalati és szervercélú alternatívája a CentOS 8-nak, de mielőtt eldöntené, melyik a legjobb a gépei számára, készítsen teljes biztonsági mentést a legfontosabb fájljairól!

A CentOS 8-ról a Rocky Linux való áttéréshez használhatod a migrate2rocky nevű ingyenes eszközt, követve a Rocky Linux fejlesztőcsapata által itt megadott migrációs utasításokat. Külső cégen keresztül vásárolható hozzá technikai támogatás is.

A CentOS 8-ról az AlmaLinux OS-re való áttéréshez használhatja az almalinux-deploy nevű ingyenes eszközt, követve az AlmaLinux OS fejlesztőcsapata által itt megadott migrációs utasításokat.

Mindkét disztribúció teljes CentOS 8 támogatást nyújt, számos olyan extra funkcióval együtt, amelyek a CentOS 8 operációs rendszersorozatban nem voltak elérhetők. Az elvégzendő feladat, hogy a meglévő hardverhez a legjobb CentOS 8 alternatívát válassza, ezért érdemes egy kis időt szánni a telepítések migrálása előtt a rendszerkövetelmények, képességek tanulmányozásukra.

A RedHat váltási opciókról itt olvashat. Az nyílt forráskódú projekteknek, nonprofit szervezeteknek, fejlesztőknek ingyenesen, akadémiai, iskolai használatra csökkentett áron érhető el.

A negyedik irány lehet az Oracle Enterprise Linux 8. Az Oracle Linux ingyenesen letölthető, terjeszthető és használható (még a élesben is), és ez így van több mint 14 évvel ezelőtti megjelenése óta. A CentOS 8-ról az Oracle Enterprise Linux-ra való áttéréshez használhatja az centos2ol nevű ingyenes eszközt, követve az Oracle Enterprise Linux fejlesztőcsapata által itt megadott migrációs utasításokat. Vásárolható hozzá technikai támogatás is.

(forrás, forrás, forrás, forrás, forrás, forrás)

Hozzászólások