Karácsonyra érkezett a Rescuezilla 2.3-as verzió

kami911 képe

Shasheen Ediriweera kiadta a Rescuezilla 2.3 új verzióját, amely egy nagyobb frissítés az Ubuntu alapú „rendszervisszaállító svájci bicska" feladatokat ellátó helyreállításához és adat megmentéséhez, valamint a lemez klónozásához és lemezkép készítési feladatokhoz szánt Linux terjesztés.

A Rescuezilla egy könnyen használható lemezklónozó és lemezképkészítő alkalmazás, amely teljes mértékben kompatibilis a Clonezilla-val - a több tízmillió ember által alkalmazott megbízható iparági standarddal.

A Rescuezilla az a Clonezilla GUI (grafikus felhasználói felület), amelyet talán már ismer. De a Rescuezilla több mint egy Clonezilla GUI!

A lemezmásolás a számítógép merevlemezéről készült biztonsági másolat készítésének folyamata, amelyet külső merevlemezen tárolt fájlokként kezel, a „lemezklónozás" pedig a közvetlen másolat készítésének folyamata anélkül, hogy egy harmadik meghajtóra lenne szükség az ideiglenes tároláshoz.

Sokak számára az alternatív nyílt forráskódú eszközök, mint például a Clonezilla, ijesztőek és nehezen kezelhetőek, ezért a Rescuezilla könnyen használható grafikus környezetet biztosít, mint a vezető kereskedelmi eszközök, az Acronis True Image és a Macrium Reflect.

Érdemes megjegyezni, hogy a merevlemezek leképezése és klónozása nagyon speciális feladat, amely nem feltétlenül a legjobb megoldás minden felhasználó számára: érdemes utánajárni, hogy a hagyományos fájlalapú mentési megközelítés nem alkalmasabb-e a megoldandó konkrét problémára.

A Rescuezilla bármilyen PC-n vagy Macen elindítható USB-stickről, és gondosan úgy fejlesztették ki, hogy teljes mértékben együttműködjön a Clonezillával. Ez azt jelenti, hogy a Rescuezilla vissza tudja állítani a Clonezilla által készített biztonsági másolatokat, és a Rescuezilla által készített biztonsági másolatokat a Clonezilla segítségével lehet visszaállítani!

A Rescuezilla a Redo Backup and Recovery (most Redo Rescue néven) egy leágazása, miután már 7 évig nem fejlesztették. A Rescuezilla több mint egy egyszerű fork: gondosan újraépítették az alapoktól kezdve, hogy teljes mértékben kompatibilis legyen az iparági szabvány Clonezilla-val.

Az Ubuntu 21.10 „Impish Indri” alapú és a 5.13-as Linux kernellel rendelkező Rescuezilla 2.3 hét hónappal a Rescuezilla 2.2 után érkezett, hogy számos új funkciót implementáljon, például az alapvető képellenőrzést és egy új "Rescue" opciót, amely figyelmen kívül hagyja a fájlrendszer inkoherenciáit és a rossz szektorokat.

„Gyakorlatilag a Clonezillán kívül minden partclone-alapú eszköz mindig figyelmen kívül hagyja a hibákat a partclone -force opciójának használatával, ami szerintem rossz ötlet" - mondta Shasheen Ediriweera, a Rescuezilla fejlesztője.

A Rescuezilla 2.3 emellett lehetővé teszi az Apart GTK grafikus felhasználói felület által a partclone számára létrehozott lemezképek visszaállítását és ellenőrzését, javítja a lemezképe-ellenőrző funkciót a hiányos visszaállítási lemezkép-listák javítására, javítja az FSArchiver vagy a qt-fsarchiver GUI által létrehozott lemezképek visszaállítását, és hibaüzenetek jelennek meg mostantól, amikor megpróbálja csatlakoztatni a swap partíciót, és amikor duplikált lemezkép nevek vannak.

Az asztali felülettel kapcsolatban ez a kiadás jobbá teszi a Rescuezilla élő munkamenetét azáltal, hogy az LXAppearance segítségével könnyebben beállíthatja a sötét témát, új jobb kattintás kontextusmenü opciót ad hozzá a fájlkezelő root (rendszergazdaként) történő megnyitásához, és javítja az Intel GPU-k támogatását a képtörés (screen tearing) megelőzése érdekében.

Ezenkívül az xdg-open parancsot mostantól a fájlkezelő és a webböngésző elindítására is használhatja.

Azok számára, akik a Rescuezilla-t önálló csomagként szeretnék telepíteni GNU/Linux disztribúciójukba, az lvm2 csomag mostantól függőségként szerepel a telepítés megkönnyítése érdekében. Emellett ez a kiadás javítja az LVM leállítása hibaüzenet megjelenítését, és a felhasználói visszajelzésekre reagálva mostantól a meghajtók sorozatszáma is megjelenik. Több nyelvi fordítás is frissült.

További részletekről a teljes változáslistában olvashat. Addig is letöltheti a Rescuezilla 2.3-at a projekt GitHub oldaláról, vagy az alábbi közvetlen letöltési hivatkozás segítségével, ha csak az élő ISO-képet szeretné megszerezni:

(forrás)