Az OpenWrt nem támogatja tovább a 4/32 eszközöket

Először is gyorsan tisztáznám a 4/32 jelölést, ami lehet, hogy hamarosan olyan fogalommá válik mint 386 vagy 486 -os számok. A 4/32 itt azt jelenti, hogy 4 MB tárhely / 32 MB memória. A régebbi eszközök többsége ilyen hardverképességekkel bír. Az OpenWrt szerint ezekre a régi eszközökre már nem lehet hatékonyan, kielégítő módon fejleszteni, ezért ezek támogatásáról lemond.

Azoknak, akik most találkoznak az OpenWrt névvel: Ő az a szervezet, amelyik linuxos rendszereket állít össze amit routerekre, okostelefonokra, NAS-okra, tabletekre, és hasonlókra lehet telepíteni, aminek a csodálatos oldala az, hogy ezáltal frissített, funkció-gazdagabb, és naprakészebb (biztonságosabb) eszközhöz jutunk, már azután is, hogy a gyártó már lemond a támogatásáról.

Részlet az OpenWrt projekt közleményéből:

OpenWrt 21.02 esetén 16/128-as eszközöket ajánlunk – legalább 16 Mbyte Flash és 128 MB RAM.

A ≤4 MB Flash és/vagy ≤32 MB RAM-mal rendelkező eszközök (úgynevezett „4/32-es eszközök”) működőképesek, de ezek nagyon korlátozottak lesznek (általában nem tud további csomagokat telepíteni vagy futtatni), mert kevés a RAM és a Flash hely. Vegye ezt fontolóra a megvásárolni kívánt eszköz kiválasztásakor, vagy amikor úgy dönt, hogy az OpenWrt-t telepítené az eszközére, annak ellenére, hogy az támogatottként szerepel.

Az alacsony RAM instabilitáshoz vezethet

  • A 32 MB  alig elegendő a minimális router/ AP funkciókhoz, de a hardvertől és a használati esettől függően rendszeresen „összeomolhat”
  • A 64 MB is problémákat okozhat a stabilitással, a hardvertől és a használati esetektől függően
  • 128 MB vagy több ajánlott (2021-ben), ha az alapvető router/ AP funkcionalitást meghaladó szoftvert kíván használni

Az kis méretű Flash tárolóra új firmware-t vagy új csomagokat nem tud telepíteni

  • 4 MB az abszolút minimum (de nem lehet telepíteni a LuCI webes felületet) / 8 MB alig elég (elfér a LuCI és néhány más alkalmazás) / 16 MB nagyobb rugalmasságot biztosít
  • A 4 MB-os eszközökre csak akkor fér több, amúgy említésre sem méltó módon, ha az Image Generator (Image Builder) alkalmazást (amelyhez Linux rendszerre és némi tapasztalatra van szükség) vagy az Extrootot használja . Az egyéni buildeket létrehozó tapasztalt felhasználók esetleg firmware-területet takaríthatnak meg , de sok csomag soha nem fér bele, bármit is csinál.
  • 8 MB (vagy több) Flash lehetővé teszi legalább néhány további szoftvercsomag telepítését,
  • 16 MB Flash (minimum) ajánlott a belátható jövőben (2021-ben)

Valószínűleg nem fogja tudni telepíteni a következő népszerű csomagokat (és másokat) egy csak 4 MB flash-es eszközre:

  • VPN-ek és bármely más titkosítást igénylő csomag
  • Samba (megosztott mappák)
  • 3G/4G dongle támogatás
  • fájlrendszer-illesztőprogramok/eszközök az Extroot fájlrendszer formázásához és ellenőrzéséhez

Mivel a jelenlegi stabil 21.02-es kiadás 5.4-es kernelt használ, amely nagyjából 0,5 MB- tal nagyobb, mint a régi 19.07.x kiadásokban használt 4.14-es kernel, és az SSL / HTTPS alapértelmezés szerint engedélyezve van, és legalább 0,3 MB flash-területre van szükség az SSL- könyvtárak számára, a 8 MB-os flash rendszereken elérhető szabad flash tárhely meglehetősen kicsi lesz a jelenlegi OpenWrt 21.02 kiadáshoz. Az OpenWrt master már részben áttért az 5.10-es kernelre, ami még nagyobb.

Támogathatósági problémák

Idővel egyre nehezebb vagy akár lehetetlenné válik az alacsony Flash + RAM-mal rendelkező eszközök támogatása. A fórumokon kevésbé valószínű, hogy segítőkész embereket találni.

A 32 MB RAM keményebb korlátozás, mint a flash mérete. A jelenlegi Linux 5.4 alig működik 32 MB-os RAM-rendszerrel, és a memóriafelhasználás megugrásai könnyen összeomolhatják az útválasztót OOM (Out-of-Memory) hibákkal.

Ezeknek az eszközöknek az OpenWrt támogatása a 19.07-es kiadással véget ért , azaz a 19.07 volt az utolsó kiadás, amely 4/32 MB-os eszközöket támogat. Nincsenek jövőbeli kiadások és nincsenek letöltésre kész képek 07. 19. után.

Tanács

Ha Ön nem az OpenWrt szakértő felhasználója (vagyis ha nem készíti el saját képeit), érdemes megfontolni

A 16/64 abszolút minimum minden eszköznél, de a legalább 128 MB RAM előnyben.

Ha egy eszköz esetében kevesebb, mint 16 MB Flash és/vagy 64 MB RAM- nál kevesebb van , akkor az OpenWrt jelenlegi verzióival (21.02, 19.07) alapvetően instabil lehet. Továbbá számítani kell arra, hogy az eszköz támogatása bármikor megszűnhet, és a kernelhez, illesztőprogramokhoz és/vagy alkalmazásszoftverhez nem lesznek elérhetők a biztonsági javítások/frissítések. Bár az OpenWrt alatt semmilyen eszköz folyamatos támogatására nincs garancia, az elégtelen erőforrásokkal rendelkezők nagy veszélyben vannak a „támogatás megszűnésével”.

Az OpenWrt korábbi verziói (például a 18.06.x, 17.01.x, 15.05.x „Chaos Calmer” és korábbi verziói) már ismert biztonsági réseket tartalmaznak a kernelben, a vezeték nélküli megvalósításban és/vagy az alkalmazáskódban. Az OpenWrt közösség semmilyen helyzetben nem támogatja az ismert, sebezhető kód futtatását. Az „Ez mégiscsak az én útválasztóm” nem indok, mivel az útválasztó veszélybe kerülése hatással lehet másokra ugrási pontként, parancs- vezérlésként vagy egy támadás más résztvevőjeként. Sok esetben ezeket az ismert sebezhetőségeket aktívan célozzák, beleértve a fejlett, valószínűleg államilag támogatott vagy államilag kapcsolódó szereplőket.

Forrás: https://openwrt.org/supported_devices/432_warning

OpenWrt figyelmeztetés
OpenWrt figyelmeztetés