A Canonical és a Xilinx együttműködik az Ubuntu adaptív SoC-eken való alkalmazásához

A Canonical szeretné növelni az Ubuntu FPGA-kon való megjelenését, és bejelentette, hogy együttműködik a Xilinx-szel, hogy a Linux-disztribúció több hardveren is működjön. FPGA-kat (Field-Programmable Gate Array, Programozható Logikai Mező) több gyártó készít és forgalmaz. Ilyen az Altera mellett a Xilinx és a Lattice is.

Már elérhetőek Ubuntu képek a Xilinx Zynq UltraScale+ fejlesztői áramköri lapokhoz és a Kria System-on-Modulokhoz. A két vállalat azon fog dolgozni, hogy növelje a vállalati szintű Linux elérhetőségét az adaptív SoC-ken.

A mai bejelentésből úgy hangzik, hogy a Snaps jobban bekerül a játékba, és ehhez hasonlóan egy „IoT App Store” is. A sajtóközlemény megjegyezte: "A Xilinx és a Canonical együttműködés egyik legfontosabb eredménye az, hogy az alkalmazások egyetlen katalógusában egyesítsük az összes darabot. Az IoT App Store az alkalmazások, az operációs rendszerek és a firmware bitfolyam frissítésére a golyóálló és kritikus fontosságú OTA frissítési mechanizmust kihasználva képes. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a Canonical hosszú távú, akár 10 évig tartó támogatási kötelezettségvállalásával kezeljék az eszközök teljes életciklusát a helyszínen.

A közös közlemény az Ubuntu.com webhelyen olvasható.

Az AMD-nél eközben folyamatban van a Xilinx megszerzése, és ez az akvizíció várhatóan hamarosan lezárul.

(forrás)