A Mozilla blokkolta a Speed Dial [FVD] New Tab Page, 3D Start Page, Sync kiegészítőt

kami911 képe

A Mozilla tegnap blokkolta a Speed Dial [FVD] New Tab Page, 3D Start Page, Sync nevű kiegészítőt.

2021. november 23-án a Mozilla letiltotta a Speed Dial [FVD] New Tab Page, 3D Start Page, Sync nevű kiegészítő használatát, mert a fejlesztői megsértették a Mozilla bővítményi irányelveit. Ez a bővítmény sérti a Mozilla irányelveit, mivel a bővítmény által biztosított keresési funkció vagy betöltött keresési funkciók nem gyűjthetnek keresőkifejezéseket, illetve nem gyűjthetik be a harmadik fél keresőszolgáltatóhoz irányuló kereséseket. A bővítmény többször megsértette ezeket a feltételeket annak ellenére, hogy a Mozilla kifejezetten figyelmeztette ezek miatt a bővítmény készítőjét.

Mit jelent ez?

A problémás bővítmény automatikusan letiltásra kerül, és többé nem használható.

Ha a Mozilla olyan bővítményekről, kiegészítőkről vagy más, harmadik féltől származó szoftverekről szerez tudomást, amelyek súlyosan veszélyeztetik a Firefox biztonságát, stabilitását vagy teljesítményét, és megfelelnek bizonyos ártónak számító kritériumoknak, a szoftvereket blokkolhatja az általános használatból. További információért olvassa el ezt a támogatási cikket.

Blokkolt verziók: minden verzió.
Blokkolva: 2021. november 23-án.

Egyszerű kerülőmegoldás

Állítsa be a Mozilla Firefox böngésző kezdőlapját. A kezdőlapon további ajánlásokat és meglátogatott weboldalakra mutató hivatkozást állíthat be.

A kezdőlap beállításai a „Szerkesztés” vagy „Eszközök” menü „Beállítások” almenüjében → „Kezdőlap” lapon találhatóak meg.

Az új ablakok és lapok nyitása esetén megadhatja, hogy a Firefox kezdőlap (alapértelmezés) jelenjen meg betöltődéskor.

Ezek után megadhatja a Firefox kezdőlap tartalmát, azaz kiválaszthatja, hogy milyen tartalmat szeretne látni a Firefox kezdőlapon.

  • A Webes keresés lehetőségét is megjelenítheti.
  • Alatta megadhatja, hogy a 1-től 4-ig terjedő sorban a mentett vagy felkeresett webhelyek.
  • Alatta megadhatja, hogy a 1-től 4-ig terjedő sorban a válogatást kaphat a legutóbbi webhelyekből és tartalmakból (látogatott oldalak, Könyvjelzők, legutóbbi letöltés, Pocket-be mentett lapok)
  • Tippek és hírek a Mozilla és a Firefox felől

Az egyes megjelenített weboldal hivatkozások a kezdőlapon testreszabhatóak. Az hivatkozások a három pont gombra kattintva egyenként rögzíthetőek, átnevezhetőek, új ikonnal eltávolíthatóak, illetve eltávolíthatóak.

Kerülőmegoldás

Kerülőmegoldás arra az esetre, ha a bővítménybe könyvjelzőket mentettek el, így a fenti Mozilla tiltás adatvesztést okoz.

Telepítse a Group Speed Dial nevű bővítményt.

A bővítmény támogatja az importálást az FYD bővítményből és a biztonsági mentéséből is.

Győződjön meg róla, hogy először kicsomagolta a FYD biztonsági másolatát, majd nyissa meg egy szöveges fájlt, hogy az importálás megtörténhessen.

Ne feledje, hogy az FVD elérhető a Chrome, Opera és Microsoft Edge számára is a megfelelő bővítményboltokban. Ha telepítette és használja, akkor jobb, ha azonnal eltávolítja azokból a böngészőkből is.

A böngészőváltás nem megoldás erre a problémára.

Nem támogatott kerülőmegoldás

Nem támogatott kerülőmegoldás a Firefox védelmi mechanizmusának kiiktatása. Ez nem jó ötlet, mert az adott bővítmény pont azért lett letiltva, mert nem követték a FVD bővítmény fejlesztői a Mozilla szigorú személyes szférát védő elvárásait. Speciális beállítással a bővítmény letiltása megszüntethető. Lehetőleg ezt csak egy rövid időre engedélyezze, amíg az adatait kiszabadítja a bővítmény fogságából.

Látogassa meg a következő oldalt:

about:config

A megjelenő ablakban kattintson a „Kockázat elfogadás és továbblépés” gombra:

Az megjelenő felső keresőmezőben kereshető a beállítás neve részben vagy egészben. A keresés után a szűrt listából:

  • Logikai érték esetén: a logikai értékre duplán kattintva, vagy a sorvégi gombra kattintva változható meg;
  • Szám esetén: számot tartamaző mezőben duplán kattintva szerkeszthető az érték, vagy a sorvégi gombra kattintva szerkeszthetővé válik az érték;
  • Karakterlánc esetén: karakterláncot tartamaző mezőben duplán kattintva szerkeszthető az karakterlánc, vagy a sorvégi gombra kattintva szerkeszthetővé válik az karakterlánc.

Figyelem: a beállított értékek azonnal érvényre jutnak. Az eredeti érték visszaállítható az átállításkor a sor végén megjelenő "Visszaállítás" gombra kattintva.

Amennyiben egy beállítás még nem szerepel a Firefox böngészőben, akkor a „+” gombra kattintva lehet az adott bejegyzést létrehozni:

Nem támogatott kerülőmegoldás a Firefox védelmi mechanizmusának kiiktatása.

Beállítás neve:

extensions.blocklist.enabled

Eredeti érték: false;

Átállítás: true értékre. Csak rövid időre állítsa át ezt az értéket, amíg az adatait kimenti a bővítményből. Utána állítsa vissza „false” értékre.

 

 

Hozzászólások

További "kerülő megoldások"

Alternatíva: Group Speed Dial mellet nem lett blokkolva  a mezei Speed Dial, vagyis kiegészítőként elérhető:

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/speed-dial-lite/

másik amit próbálni lehet, szintén Speed Dial a neve:

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/speed-dial-fast/

továbbá: BurningMoth SpeedDial

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/burning-moth-speed-dial/

továbbá: Speed Dial 2 New tab page

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/new-tab-speed-dial/

továbbá: Speed Dial (igazából Swift Dial)

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/swiftdial/

továbbá: Live Start Page - Speed Dial

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/live-start-page-lst/

továbbá: yet another speed dial

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/yet-another-speed-dial/

továbbá: Bookmarked Speed Dial

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/bookmarked-speeddial/

na meg: Tabliss - New Tab

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/tabliss/

megaztán: Infinity New Tab (Pro)

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/infinity-new-tab-pro-firefox/

namegaztán: New Tab Override

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/new-tab-override/

kb. úgy néz ki, hogy ezek a Linux disztribúciók számával próbálnak versenyezni, annyi van belőlük, tovább nem folytatom, ne izguljatok :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

További "kerülő megoldások"

#1

#1 Mit tudott a nem „mezei”?
Azt látom, könyvjelző, annak mentése (backup), szinkronizálása (sync) és a háttér, ami, gondolom, szabadon választott kép a mentések mögé háttérnek. És egyes URL-ek tiltása (https://www.fvdspeeddial.com/). Be tudnád mutatni, mi volt igazán az előnye?
A Chrome nem blokkolja, nyilván már filozófiát tanult..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

További "kerülő megoldások"

#1.1 Csak a név egyszerűségére próbáltam utalni, mármint a cucc nevében nem használ valami megkülönböztetést a többitől, vagy hogy is mondjam. A Mozilla a linkben lite szót használt. Persze, írhattam volna, hogy sima Speed Dial, vagy egyszerű, de elsőre ez jutott eszembe. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egyszerű a kérdésem pedig...

#1.1.1 Mit tudott a most, Firefox által letiltott kiegészítő (pusztán érdeklődés),

  • amit más kiegészítő nem tud,
  • és ami miatt érdemes volt használni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egyszerű a kérdésem pedig...

#1.1.1.1 Nem tudom, mi lehet amivel az FVD többet tudott, mint mondjuk a sima. Talán látványosabb volt, a honlapján vannak képek, amik 3D effektusokra utalnak. úgy tűnik a többi felsorolt ilyent nem tud. Meg a Sync könnyebbsége. Bár ezt a többi is tudja, a beállításokat jellemzően el lehet menteni, meg visszatölteni. (Van amelyik esetében, pl. Group Speed Dial esetében a Sync csak a pro (fizetett) verzióban működik). Az FVD-nél ki van hangsúlyozva, hogy ezt is tudja ám, és az egész ingyen van. Amúgy ilyent nem szoktam használni, kuncsaftoknál a teljes profil mappát viszem az új helyre. (A beállítások a profil mappa alatt vannak, könnyű megtalálni, és manuálisan menteni hátulról)

Leginkább a kinézetben, kidolgozottságban, menük, funkciók másképp szervezésében térnek el egymástól ezek. Alapból mindegyik ugyanazt tudja, új lap nyitásakor olyan oldalt jelenít meg, amin bélyegképek vannak linkekkel a gyakran látogatott oldalak elérhetőségével. Van amelyik felderíti a gyakran látogatott oldalakat, és automatikusan felveszi, van amelyik az elmentett könyvjelzőket is fel tudja venni, van amelyiknél be lehet állítani aprólékosan, hogy mi történjen amikor új lap megnyitása történik.

Most hadd ne próbáljam ki mindet, arra nekem nincs időm. A "kuncsaftjaimnak" vannak ilyen preferenciái, egyik-másik mellett voksolnak, akkor találkozom kis időre egyik - másikkal. Amik között, FVD Speed Dial nem fordult elő, szóval azt sose láttam. Bár szerintem, az, hogy a keresőszolgáltatót átállítja Bing-re, nálam is kiverte volna a biztosítékot, biztos leszedtem volna arról a gépről, ha a szemem elé kerül.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egyszerű a kérdésem pedig...

#1.1.1.1.1 Az FVD-nél ki van hangsúlyozva, hogy ezt is tudja ám, és az egész ingyen van.

Majdnem ingyen, azaz, a magánéleteddel, a személyes adataiddal fizetsz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve