Az Ubuntu 21.10 megérkezett

kami911 képe

2021. október 14-én a Canonical kiadta az Ubuntu 21.10 verzióját. Az Ubuntu 21.10 "Impish Indri" már hivatalosan is elérhető, mint az Ubuntu Linux legújabb félévenkénti frissítése, és egyben az utolsó kiadás a következő hosszú távú támogatási ciklus, az Ubuntu 22.04 LTS előtt.

Az Ubuntu 21.10 számos fejlesztést hoz, leginkább az asztali oldalon a GNOME Shell 40-re váltva, és ott számos fejlesztést kínál, beleértve néhány téma finomítását is. Az Ubuntu 21.10 számos alapvető fejlesztést is élvezhetünk, például ami izgalomba hoz minket, a kernel és a fordító frissítései, valamint más figyelemre méltó csomagverzió-ugrások.

Néhány az Ubuntu 21.10 fontos újdonságai közül:

A GNOME Shell 40 biztosítja az Ubuntu 21.10 alapértelmezett asztali élményét. Sajnos nem a GNOME 41, de legalább most már a GNOME 40, miután azt elhalasztották az eredeti Ubuntu 21.04-es tervekből. A GNOME 40 az Ubuntu 21.10-zel több Wayland-fejlesztést és válogatott egyéb asztali fejlesztéseket jelent.

  • Az Ubuntu 21.10 a Mozilla Firefox egy Snap csomagolt verzióját használja alapértelmezett webböngészőként a meglévő APT-alapú Firefox csomag helyett.
  • Támogatás a legújabb NVIDIA tulajdonosi, zárt eszközmeghajtó illesztőprogrammal a Wayland munkamenettel.
  • A Zstd tömörítés végre engedélyezve van az csomagtárolóban lévő Debian csomagok tömörítéséhez.
  • A PHP 8.0 már elérhető a csomagtárolóban.
  • Az Ubuntu 21.10-et a Linux kernel 5.13 verzióval szállítja az újabb hardvertámogatás és az összes többi kernel-szintű fejlesztés érdekében. Sajnos nem a Linux 5.14 verzió, de legalább egy lépéssel előrébb van az Ubuntu 21.04-ben található 5.11-nél.
  • A GCC 11 az alapértelmezett rendszerfordító, amely AMD Zen 3 architektúra támogatást és számos más fejlesztést biztosít a GCC 10-höz képest.
  • A Mesa 21.2 biztosítja az Ubuntu jelenlegi stabil OpenGL és Vulkan illesztőprogramjait az Ubuntu 21.04-ben találhatóakhoz képest jelentős teljesítmény javulásokkal.

Az Ubuntu 21.10 letölthető az Ubuntu.com oldalról.

Letöltés

Ahogy az oldalon olvasható:

Ahogy a nyílt forráskód az új sztenderddé válik, célunk, hogy az Ubuntu-t a vállalatok minden részegységéhez és minden olyan helyre eljuttassuk, ahol a fejlesztők innoválni szeretnének

- mondta Mark Shuttleworth. Majd folytatta:

A legnagyobb nyilvános felhőktől a legkisebb eszközökig, a DGX szerverektől a Windows WSL munkaállomásokig, a nyílt forrás az új ötletek ugródeszkája, és az Ubuntu ezt az ugródeszkát biztonságossá, védetté és konzisztenssé teszi.

Az Ubuntu fejlesztők számára készült, bármerre is dolgozzanak.

A Gnome 40 asztallal a felhasználók dinamikus munkaterületeket és értintőtábla gesztusokat kapnak. A Mozilla által kiadott új Firefox Snap javítja a biztonságot, és garantálja a böngésző legújabb és a kiterjesztett támogatású kiadású verziójához való hozzáférést. A böngésző pontosan ugyanazok a verziói elérhetők az Ubuntu több különböző verzióján, ami egyszerűsíti a vállalati fejlesztői platformok kezelését. Az elmúlt egy év során az áruházban közzétett Snap csomagok száma 25%-kal nőtt, és a Snap áruház már több mint 10 millió rendszert szolgál ki naponta.

A Windows-fejlesztők örömmel fogják fogadni a Windows Subsystem for Linux (WSL) grafikus alkalmazásainak azonnali támogatását, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy módosítás nélkül élvezhessék az Ubuntu asztali alkalmazásait.

Cloud native a szélektől a nagyszámítógépig

A modern fejlesztési gyakorlatok egyre inkább függnek a konténeres lemezképektől, de a nyílt forráskódú szoftverek eredetiség biztosítása kihívást jelenthet. Az alkalmazásfejlesztők következetes, megbízható forrásból származó, megbízható konténerképeket szeretnének használni. Az Ubuntu 21.10 OCI lemezkép elérhető a Docker Hubon és az Amazon ECR Public Registryn. Az Ubuntu alapkép mellett a Canonical fenntartja az alkalmazás-lemezképek bevizsgált készletét. Az LTS Docker-lemezképek vállalatbarát kötelezettségvállalásai garanciát nyújtanak: biztosítják a sértetlenséget és a biztonsági folyamatos frissítéseket, amelyeket a Canonical az Ubuntu teljes élettartamára, azaz legalább 10 évre biztosít.

A Canonical legújabb LTS Docker lemezképei közé tartozik többek között a Grafana, a Prometheus és az NGINX. Az Apache Cassandra v4 is újdonság, valós idejű kaparással, riasztásokkal és továbbfejlesztett Prometheus integrációval. A Squid, egy gyorsítótárazó proxy és a Bind9, egy teljes funkcionalitású DNS rendszer szintén elérhető a LTS Docker Images portfóliójából.

A MicroK8s egyetlen paranccsal telepíti a Kubernetest, és mindössze két paranccsal Kubernetes edge fürtöt hoz létre. A MicroK8s mostantól a legújabb CNCF-tanúsított Kubernetes 1.22-es verzióját kínálja a stabil csatornában. A Kata konténerek egy izgalmas új módja a konténerek futtatásának könnyű virtualizációval, ami javítja a telepítés biztonságát. A Kata konténerek mostantól a MicroK8s-ban egy egyszerű "microk8s enable kata" paranccsal aktiválhatók.

A MicroK8s for IBM Z támogatás már elérhető béta tesztelésre. A MicroK8s IBM Z-támogatásával a felhasználók a felhő-natív devops, valamint a mainframe stabilitása és biztonsága előnyeit élvezhetik.

A legjobb választás az AI/ML innovációhoz

A mérnökök világszerte az Ubuntut választják a kifinomult adat- és AI/ML feladatok ellátására. Az Ubuntu 21.10-ben a Canonical az Apache Cassanda-t csomagolva kínálja, így a DataOps csapatok számára lehetővé teszi egy Cassandra fürt felállítását.

Az NVIDIA-val való együttműködés részeként az Ubuntu 18.04 LTS és az Ubuntu 20.04 LTS vGPU-támogatást kap az Ubuntu KVM-en. A felhasználók virtuális GPU-ként megoszthatják a fizikai GPU-eszközöket a vendég VM-ek között, így javul a teljesítmény és a hatékonyság.

A MicroK8s közösségi bővítmények egyre bővülő gyűjteménye tartalmazza az NVIDIA GPU operátort 1.7.0, amely egyszerűsíti az AI/ML munkaterhelések futtatását a Kubernetes-en.

Jövőálló

Az Ubuntu 21.10 verzióban szállított 5.13-as verziójú kernel megkapta a Kernel Electric Fence (KFENCE) támogatását, amely egy új, termelési környezetekhez tervezett, futásidejű memóriahiba-érzékelő. A KFENCE alacsony további terhelést ró a rendszerre, miközben a leggyakoribb memóriahibákat észleli. Az alapértelmezés szerint bekapcsolt Ubuntu 21.10 a kernel verem memóriahelyét minden egyes rendszerhívás belépésekor véletlenszerűvé teszi mind az amd64, mind az arm64 architektúrákon, a teljesítményt minimálisan befolyásolva.

Az Ubuntu 21.10 Impish Indri az utolsó átmeneti kiadás a következő, 2022 áprilisában megjelenő Ubuntu Long Term Support (LTS) előtt. A fejlesztők az Ubuntu 21.10-et arra használhatják, hogy felépítsék a következő LTS-t, amely legalább 2032-ig támogatott lesz.