Function 2021 demoscene party kedvcsináló

kami911 képe

Elérkezett ismét szeptember második hévégéje, így egy ideje a hazai és nemzetközi digitális művészek: a programozóktól a grafikusokon át a zenészekig a budapesti Function rendezvényen gyűlnek össze. A Function hazánk jelenleg legnagyobb multi-platform demoscene partyja; egy olyan számítástechnikai rendezvény, ahol a digitális művészetek rajongói mérik össze tudásukat, cserélnek tapasztalatot és szocializálódnak.

A rendezvény számos ismerős kategóriában, minőségi nevezésekkel dicsekedhet, amelyek nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőek. A demók, a képek és a zeneművek több kategóriára osztva megmérettetnek, többek között a 256 byte, 4 kilóbájt és 64 kilóbájt intro kategóriában, demók, kézzel készített képek, fotók és még egy néhány témában. A hírben megjelenő képek és demóanyagok is mind erről a party-ról szárrmaznak...

A party-n a szervezők szívesen látják a „szakma öreg motorosait” és a kezdőket vagy érdeklődőket egyaránt. Nem kell megijedni, hogy még/már nem ismersz senkit; a magyar demoscene egy olyan baráti társaság, amely egyaránt örül a visszatérőknek és az újoncoknak. A party elmúlt éveiben volt szerencsénk vendégül látni látogatókat Belgiumból, Törökországból, Németországból, Norvégiából, Finnországból, Ausztriából és Franciaországból, és a rengeteg új arc mellett örömmel üdvözölhettünk olyan veterán résztvevőket is, akiket jó ideje nem láthattunk.

Az ilyen rendezvényekre rendszeresen készülnek meghívók, ez esetben egy Commodore 64-en futó invitáció futott be, amely videóként is megtekinthető:

A számítógépes játékok itt nem kapnak szerepet. A félreértések elkerülése végett: a rendezvény NEM LAN-party, nem éri meg csak azért eljönni, hogy ugyanazokkal a játékokkal játszhass, amivel otthon is nyugodtan tudnál. Senki nem fog megkövezni, ha ezt teszed (elvileg), de előre szólunk: így kihagyod a party legjavát.

Mire lehet akkor számítani? Jó hangulatra, érdekes technikai és művészi bravúrokra és némi kockulásra, hiszen a demók egy része épp csak elkészül határidőre.

Az esemény főrendezője: Maugli, aki pár mondatban összefoglalta mit is várhatnak a Function-ra ellátogató vendégek: „48 órányi tömény számítógépes underground művészeti találkozó, rengeteg zenével, real time animációval, és persze kb. 400 atom jó arc emberrel.”. De miért is szervez valaki egy ilyen találkozót? – merülhetne fel a kérdés: „Sok-sok értékes és tehetséges alkotó, aki benne van, az évente egyszer összegyűlhessen, és jó színvonal, hangulat és díjazás mellett megméretethesse magát.”, majd hozzátette: „Nagyon sok barátom lett így az elmúlt 8 évben.”. A rendezvény európai jelentőségét jól jellemzi, az alábbi kijelentés: „Szépen lassan az évek során, ahogy fejlődtünk, növekedtünk, harmadik legnagyobb pure demoscene event lett a miénk, a látogatók számát nézve.”.

 

Gyertek el Ti is, tapasztaljátok meg milyen is a digitális underground művészet, amelyet jól bemutatja a méltán népszerű Vakondok dokumentumfilm-sorozat második epizódja:

A rendezvény honlapja: http://2021.function.hu/

Időpont: 2021. szeptember 10-től 16:00 órától 12-ig 8:00 óráig.

Helyszín: Csokonai Művelődési Ház – 1153 Budapest, Eötvös utca 64-66

Regisztráció: a honlapon.

Mi az a demoscene?

A demoscene, öltönyös megfogalmazással élve, "valós idejű non-interaktív multimédiás prezentációkkal foglalkozó underground szubkultúra". Hogy ez mit jelent emberi nyelven? Egy demó valahol egy játék és egy animációs kisfilm vagy egy videóklip között van; bár látványilag az utóbbiakkal sorolhatók egy kategóriába, technikailag az előbbihez vannak közelebb: a demók "valós időben" futnak, tehát amíg egy film minden képkockája egyszer lett kiszámolva és eltárolva, addig egy demó egy képkockája a másodperc törtrésze alatt számolódik akkor, amikor azt a demót megnézzük. Egy demó ugyanolyan, mint egy színielőadás, az egész akkor és ott történik az orrunk előtt, amikor megtekintjük, és ahogy egy színielőadásnál, ugyanúgy egy demónal is szerepet játszhat a véletlen; vannak demók, amelyek minden lefuttatáskor máshogy néznek ki. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy amíg egy film több száz megabyte-os is lehet, addig a demók jóval kisebbek, nem ritkán nem érik el a 64 vagy 4 kilobyte méretet sem. A demoscene azoknak a művészeknek az összessége, akik ilyen demókat készítenek. A scene tagjai kóderek, zenészek, grafikusok, 3D modellerek, vagy egyszerű laikusok, akik ugyan a produktív részéhez nem értenek, de szeretik a demókat és a jó társaságot.

További információ található a demoscene-ről a következő címeken:

 

Hozzászólások

Hát ez tetszik

Negyon jók, YT-n megnéztem párat, teljesen az én világom.
Nem is tudtam hogy van ilyen.
Tetszik.
Köszi hogy megmutattad ezeket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Hát ez tetszik

#1 akkor gyere Te is el a Functionra..
.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hát ez tetszik

#1.1
El is mentem volna ha nem vagyok akkora balfék hogy a vasárnapra tettem a programot, csak val.szeg komoly szövegértési problémával küzdhetek... mert elkerülte a figyelmemet hogy vasárnap reggel 8-ig tart.
Én meg vasárnap reggel 8-kor végzek a szolgálattal a melóhelyen. Onnen mentem volna, Csömörről a 15. ker. művház 15 perc autóval.
Ezt bebuktam. 
És erre most jöttem rá a cikk újraolvasgatásakor. Még mindig jobb mint holnap reggel ácsorogtam volna fél9-kor a  rendezvény helyszínén.

Jövőre.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve