A Microsoft saját általános célú Linux disztribúciója: CBL-Mariner

simonszoft képe

A rendszer teljesen nyílt forrású, így kódja el is érhető a GITHUB-on. Nemrég jelent meg az 1.0-ás verziója. Azt már rég óta köztudott, hogy számos alkalmazáshoz saját háza táján belül is Linuxot használ a Microsoft (Azure Cloud Switch/SONiC, Azure Sphere OS), de most szintet léptek, ez egy általános alapvetően fejlesztőknek szánt disztribúció.

A Microsofton belül a Linux System Group felel a CBL-Marinerért is, az ő kezük munkája a WSL2 is (Windows Subsystem for Linux 2, szemben a korábbi változattal ez már az eredeti Linux kernelre épül). Ez egy egyenlőre csak belső használatra szánt (fejlesztőknek/mérnököknek) rendszer ami systemd-t és RPM csomagkezelőt használ és számos más létező disztribúcióból vett át elemeket. A biztonságra helyezték a hangsúlyt, egyenlőre a sebesség rovására is.

A projekt GitHUB oldala alapján az alábbi disztribúciókból építkeztek:

  1. Fedora Linux (RPM)
  2. The Fedora Project (QT, DNF)
  3. Linux from Scratch
  4. Openmamba

Források:

Hozzászólások

kimarite képe

a rendszer teljesen nyílt forrású...

#1.1 A kiemelt sorok téveszthettek meg 17-én:

Ugyanakkor a CBL utóbbival szemben nem egy nyilvános, hanem egy belső használatra tervezett disztribúciót képez, amit kifejezettem a vállalat munkatársai által történő használatra, valamint Redmond a felhős és egyéb szolgáltatásaiban történő alkalmazásra készítettek.

Ennek ellenére a rendszer teljesen nyílt forrású, annyira, hogy kódja meg is található a Microsoft által birtokolt GitHub kódtár-szolgáltatásban is, ahol bárki belekukkanthat abba. A cég ugyanakkor nem tesz nyilvánosan elérhetővé belőle pl. ISO formátumú telepítőkészletet, amiből bárki egyszerűen felrakhatná azt, hiszen csak belsős használatra szánja a rendszert.

Kipróbáltad, könnyű vagy nehéz saját BUILD-et készíteni?
A WSL és ilyesmik nem igazán érdekelnek gyakorlatban, úgyhogy ezt sem erőltettem. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

a rendszer teljesen nyílt forrású...

#1.1.1 Ránéztem a projektre. PPA-t nem tudok felvenni, de talán majd mostanában, másik rendszeren, igaz az is, demo-t kapok. A Golang 1.15/1.16 kéne: https://github.com/microsoft/CBL-MarinerDemo#Prequisites-Prepare-your-Environment . No meg, RPM-ből tudok csomagokat építeni. És kell is, mert, aki kipróbálta, írja, milyen csomagok nincsenek benne az alap forgatásban (a cowsay és a toilet). Izgalmas. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

EXT

Tudom hogy nem tartozik a témához de sokunknak, a teljesen mezei dual OS használóknak ennél a projektnél sokkal többet érne ha a Microsoft betenné a oprendszerébe a natív EXT fájlrendszer támogatást.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

EXT

#2 Ők döntik el sajnos, mit fejlesztenek. Esetleg valamelyik kedd vidám napot hoz nekünk... ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

EXT

#2.1 Erre annyit tudok mondani hogy összesen 6 Wines gépet kezelek. Az egyik a sajátom ami túlélt kb. 10 build upgradet és vagy 70 keddet 2016 óta. A többi is ugyanez. Beborulhat bármi egy frissítésnél. Halt meg a kezem között okostelefon is upgrade után.  Linuxon eddig 1 darab ilyen zajlott le nálam, 18.04-->20.04. Hibátlanul vette az akadályt de nem játszásiból írta ki előtte többször is hogy menteni-menteni. Egy ilyen mindig rizikós, bármi becsúszhat. Legtriviálisabb közben egy áramszünet, ez bios frissítés közben is rossz ómen smiley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

EXT

#2 Próbáld meg szerintem: Diskinternals Reader, free.Kezeli a legtöbb linuxos fájlrendszert, de a kereső is rögtön kiadja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

No me molestes (ESP)

#2.2.1 Eltévedtem nem a Winről volt szó? Azt httem, hogy használni akarod...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

But Friday, never hesitate

#2.2.1.1 A használat egyféle öröm, de vajh, miért nem belső fejlesztés...

Monday you can fall apart
Tuesday, Wednesday, break my heart
Oh, Thursday doesn't even start

Saturday, wait
And Sunday always comes too late
But Friday, never hesitate

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Rendszerösszeomlás

#3
Ha meg is makkan, könnyebb javítani, ez így van.
Ha valamelyik kedd után megy az ext kezelése, azonnal értesíts légyszi!!  smiley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Rendszerösszeomlás

#3.1.1 Ahol a fájlrendszer ext, az rossz rendszer nem lehet. :) :) Arra a Kedd-re szerintem még sokat kell aludni. laugh

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Rendszerösszeomlás

#3.1.1.1   Nem rossz az ntfs sem, felróják hibájának hogy töredezik. Ha az ext háttértárnak van használva és gyakori a nagyméretű fájlmozgás pl. torrent, filmek, és a partíció 80-90% -ban foglalt akkor bizony az is töredezik.  De az egész töredezettség értelmét veszti ssd-nél, annak mindegy honnan, hány helyről szedi össze a fájlt.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve