Kriptopénz bányászat hatásai

simonszoft képe

Jelenleg Geforce GTX 1050 kártyát nem lehet találni százerer forint alatt, ez annak fényében érdekes, hogy 2018 elején amikor a haza forgalmazóknál is megjelent a kártya az ára hetvenezer forint körül alakult, de 2020-ban már bőven ötvenezer forint alatt lehett hozzájutni. Ugyanez a helyzet az Radeon RX 550 esetében amely most hatvan ezer forint körül lehet a miénk pedig amikor megjelent alig negyven ezer forint volt. Direkt nem kifejezetten kriptobányászatra használt kártyákat hoztma példaként, ezek belépőszintű kártyák inkább általános célra, de árukat és elérhetőségüket sajnos meghatározza a kriptobányászat.

Ugyanez a helyzet kezd most kialakulni a merevelmezek piacán is, köszönhetően Bram Cohennek aki a bitcoin "zöldebb" verzióját dolgozta ki újabb vállalkozásában, a Chia Networkben, amely a merevlemezeket használja a kriptovaluták előállításához.
A változása már elindult nagyjából 20 százalékkal nőtt a merevelmezek és szilárdtest-meghajtók ára amióta megjelent a Chia kriptovaluta, de sajnos egynlőre nem állt meg a folyamat.

Tényleg megéri kriptovalutát bányászni?

Jelnleg az ezzel foglalkozó oldalak valutától függően 8-12 hónapot mondtak a befektetés megtérülésére (ez persze nagyban függ a kriptovalutától és a beszerzett hardverek, valamint áram és internet költségtől), de érdemes egy másfél évvel számolni. Ez passzív jövedelemként, jó befektetésnek mondható, már csak akkor is, ha megnézzük más befektetések, például a lakáskiadás megtérülési idejét. De ehhez meglehetősen nagy kezdeti befektetés kell és persze a megtérülést követően a pénzt újabb hardverekbe kell fektetni (a szakértelemre és a rendszerek felügyeletére most nem térek ki). Röviden összefoglalva sajnos még megéri, ha van felesleges másfél-két millió forintod és hiszel abban, hogy nem esik be nagyon a kiválasztott kriptovaluta árfolyama.

A fentiek ellenére én senkit sem biztatok a bányászatra, ennek a cikknek a célja csak a tárgyilagos tájékoztatás.

Források amiket érdemes elolvasnod ha érdekel a téma:

Hozzászólások

Balazs_B képe

Jó kis írás, köszönjük!

Jó kis írás, köszönjük!

A Chia célja, ha helyesen olvastam valahol, hogy fentarthatóbb kriptovaluta legyen és hogy a horribilis alaktrész áremelkedést elkerülje. Az utóbbi esetében úgy tűnik eléggé kontraproduktív, az előbbit meg majd meglátjuk.

Jelenleg még nagyon gyerek cipőben jár a kriptovaluta, nagyon kíváncsi vagyok mi lesz belőle 10-20 év múlva. Bizonyos szempontból valóban a jövő valutája lehetne, de nyilván nem a jelenlegi formájában.

Mint ahogy a 2008-as válság életre keltette a Bitcoint, úgy egy eljövendő válság (tekintettel arra hogy a Federal Reserve és más bankok hogyan nyomják a pénzt) be is rúghatja a kriptovaluta motorját. Persze ez egy elég merész spekuláció a részemről, de még akár egy valós forgatókönyv is lehet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kipróbáltam Mint alatt.

Kipróbáltam Mint alatt. Minden szépen feltelepül, be is állítottam, Tesztre egy 500gb-s hagyományos vinyót állítottam be. Ez kb egy nap alatt lett kész farmolásra. Ez alatt az idő alatt kergette rendesen a gépet. Kulcsot legeneráltam, a területeket beállítottam. A kliens 126 évet írt hogy lesz is valami. :D

4 napig hagytam a gépet futni, mert kíváncsi voltam mi is fog történni. Hát nem volt semmi. :D 1 bit se. :D

Szóval ahogy ezt jelenleg én látom... itt nincs sok értelme 50-100 terra alatt bármit is kezdeni, de meg merem kockáztatni, hogy az is bőven kevés. És ahogy azt simonszoft is írta folyamatos fejlesztés kell. Teljesen egyetértek. Minnél jobban be fog lendülni ez az ipar, annál több tárhely kell arra, hogy "esélyünk" legyen adatot kapni. Szóval ez egy végtelen kör lesz. Amit termel, azt vissza is lehet (és ha eredményt akarunk, akkor kell is) bőven forgatni azzal a lendülettel. A hardware avulásról, és a villany számláról nem is tettem említést, mert ha kész, akkor képernyő nélkül a laptop pár wattot fogyaszt, egy egy vinyó szintén.

Én ebben perspektívát jelenleg nem látok, de kíváncsi voltam rá.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve