Linux Mint blog havi hírek - 2021. március

Köszönet minden adományozónknak, szponzorunknak és partnerünknek, valamint minden olyan embernek, aki részt vesz a projekt és a közösségünk megsegítésében.

UsrMerge

A múlt hónapban bejelentettük, hogy problémák merültek fel az UsrMerge-zsel kapcsolatban. Különösen az egyesített rendszerekbe épített csomagok nem mindig voltak teljesen kompatibilisek a nem egyesített rendszerekkel. Teljes vizsgálatot végeztek Linux Mintben, hogy azonosítsanak minden más hasonló problémát, és fejlesztettek egy eszközt, hogy automatizálják ezt a folyamatot. Emellett egy rendszerjelentést is visszaportolnak, hogy egy összevonást javasoljon azoknak a Mint 20 és 20.1 felhasználóknak, akiknek a rendszerét még nem vonták össze.

Frissítési értesítések

A statisztikák nemrég azt mutatták nekünk, hogy sok felhasználó nem frissítette a számítógépét. Annak a módja, ahogyan más operációs rendszerek kezelik a frissítéseket, vagy arra kényszerítik felhasználóikat, hogy ezt megtegyék, vagy frusztrálják és addig bosszantják őket, amíg megnem teszik.

Időt töltöttünk azzal, hogy ezt megvizsgáljuk és alkalmi felhasználókkal beszélgessünk, hogy megértsük, miért nem alkalmazták a frissítéseket. Azt találtuk, hogy sokan érzékenyek voltak a frissítések alkalmazásának fontosságára, de nem tették meg egyszerűen azért, mert soha nem mondták nekik igazán. Amikor megkérdezték, hogy miért és mikor frissítették a telefonjukat, felismerték, hogy a telefonfrissítési értesítések bosszantóak voltak, de sikeresek voltak abban, haogy rávette őket a frissítések alkalmazására.

Néhány felhasználó a megkönnyebbülés érzését fejezte ki, miután alkalmazta a telefonfrissítéseket, mind azért, mert úgy érezték, mintha „helyes dolgot” tettek volna, és mert tudták, hogy az értesítés nem tér vissza „egy ideig”. Számunkra ez a felelősség részleges átruházásának tűnik. A felhasználó tisztában van a kérdés fontosságával, és bizonyos mértékig örül, hogy emlékeztetik rá, amíg ez nem történik túl gyakran. Bár a felhasználó nem vizsgálja felül a frissítéseket, és valószínűleg mindegyiküket alkalmazza, nem teljesen ért egyet az automatizálással, értékeli, hogy a beleegyezését kérik, és dönt a frissítések időzítéséről.

A statisztikák azt mutatták, hogy valamit tennünk kell. A visszajelzés megmutatta, hogy az emberek gyűlölik, ha bosszantják, túszul ejtik vagy kényszerítik őket arra, hogy olyasmit tegyenek, amit nem akarnak (ez a Mac és Windows felhasználók számára nyilvánvalóan a frusztráció egyik fő forrása). A legfontosabb alapelveket is tiszteletben kellett tartanunk. Ez az Ön számítógépe, nem a miénk. Önök is mind nagyon különbözőek, és az általunk készített szoftvereket nagyon különböző módon használják, így szem előtt kellett ezt tartanunk, és lehetővé kell tennünk, hogy konfigurálja és finomhangolja a szoftvert, így továbbra is rugalmas és hasznos, nem számít, hogyan szeretné használni.

Tehát minden, amit itt mondtak, megtettük. Olyan értesítési rendszert terveztünk, amely szelíd és üdvözlő emlékeztetőként működik, és nagy gondot fordítottunk arra, hogy ezt ne változtassa bosszúsággá.

Ahhoz, hogy az értesítés újra és újra üdvözlendő legyen, okkal kell történnie, könnyen elutasíthatónak kell lennie, ha a felhasználó elfoglalt, hogy ne térjen vissza állandóan, és hogy ne térjen vissza sokáig, miután a felhasználó alkalmazza a frissítéseket. Ha egy értesítést elutasítottak, 2 napig halasztják. A frissítések alkalmazása után hosszú időre eltűnik. Az első helyen megjelenő értesítés feltételei konfigurálhatók.

Amikor az alapértelmezett beállításokról van szó, az alkalmi felhasználókat szem előtt tartjuk, és különösen azokat a felhasználókat, akik a legkevésbé valószínű, hogy módosítják a beállításokat. Szeretnénk, ha az operációs rendszer azonnal a lehető legjobb munkát végezné, és elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy tapasztaltabb felhasználók konfigurálhassák és hangolják.

A Frissítéskezelő alapértelmezés szerint értesítést jelenít meg, ha egy adott frissítés több mint 7 bejelentkezett napon keresztül elérhető, vagy ha az 15 naptári napnál régebbi. Ezek az értékek egészen 2 napig (azoknak, akik több értesítést szeretnének) vagy egészen 90 napig (azoknak, akik kevesebbet akarnak) konfigurálhatók.

A Frissítéskezelő alapértelmezés szerint a biztonsági és kernel frissítéseket is az értesítések szempontjából csak relevánsnak tartja, de ezt módosíthatja.

Az utolsó beállítás egy türelmi időszak. Ha az elmúlt 30 napban bármilyen frissítést telepített számítógépére, akár a Frissítéskezelőn keresztül, akár egy másik APT-szoftver segítségével, nem jelennek meg értesítések.

Ha 90-re állítja, ezek a beállítások alapvetően azt jelentik, hogy a számítógép elavultságának több mint 3 hónapjára nem jelenik meg értesítés. Ha a cél az, hogy soha ne alkalmazzon frissítéseket (és érvényes okai vannak annak, hogy bizonyos esetekben és bizonyos környezetekben például teszteljék a virtuális gépeket (VM)), a megoldás egyszerűen az automatikus ellenőrzések letiltása vagy akár maga a Frissítéskezelő letiltása. Ha valamilyen oknál fogva a használati eset az volt, hogy több mint 3 hónapig képes volt látni az elérhető frissítéseket, de soha nem alkalmazható, akkor ebben az esetben javasoljuk egy gSettings kulcs használatát, amelyet ehhez a konkrét célhoz adtunk: com.linuxmint.Updates Tracker-disable-Notifications.

Reméljük, hogy az alapértelmezett beállítások a legtöbb ember számára jól működnek, és ezek az értesítések hasznos pozitív élményt nyújtanak. A rendelkezésre bocsátott konfiguráció nagyon rugalmas, és mindenkinek kedvére kell válnia.

(fotó)