Ne felejtse el eltávolítani a Flash bővítményt!

kami911 képe

Nagyjából két hete járt le végleg (vagy legalábbis majdnem végleg) az Adobe Flash bővítmény támogatása. A böngészők sem támogatják már, sőt elvileg olyan Flash csomagok vannak már fenn a rendszereken, amik már nem tartalmazzák a Flash bővítményt.

Ennek ellenére érdemes lehet a Flash bővítmények csomagjait eltávolítani. A művelet elvégezhető a Szoftverkezelőből vagy teminálból is:

Szoftverkezelő

Távolítsa el a „Szoftverkezelő” programból „flashplugin”-t szavakat tartalmazó csomagokat:

Teljes eltávolításhoz a „Szoftverkezelő” programból válassza ki a „adobe-flash-properties adobe-flash-properties-gtk adobe-flash-properties-kde adobe-flashplugin browser-plugin-freshplayer-pepperflash get-flash-videos libhal1-flash pepperflashplugin-nonfree” csomagokat, majd távolítsa el őket.

Terminálból

Elindítva a „Terminál” alkalmazást, adja ki a következő parancsot:

apt purge adobe-flash-properties adobe-flash-properties-gtk adobe-flash-properties-kde adobe-flashplugin browser-plugin-freshplayer-pepperflash get-flash-videos libhal1-flash pepperflashplugin-nonfree

Ezzel a Flash bővítmények el lettek távolítva.

Hozzászólások

Egyébként

A flashplugin automatikusan "frissült", azaz, a legutóbbi frissítés eltávolította az igazi flashpligint, a mostani rendszereken levő flashplugin csak egy álca, ez egy olyan átmeneti program, ami ellenőrzi, hogy a flashplugin rendesen el lett-e távolítva. Ha frissítéskezelőben rámegyünk, akkor ott írja is:

"This is a transitional package to ensure that the EOL Flash Player is unisntalled. This can be safely remowed.

Alul meg az információ:
A merevlemezen 30,7 kB tárhely felszabadítva.

Persze, el lehet távolítani az álca programot, de a kockázatok, amik a flashplugin miatt merültek fel, azok már nem élnek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Igazság szerint, egy általam

Igazság szerint, egy általam ismert weboldalon évek alatt meglehetősen sok videó csak FLV konténerbe.lett feltöltve. Most rengeteg ember munkája, szabadideje elvész. Azt nem tudom, tesznek-e ellene, átkonvertálással, de nem hiszem. Ettől függetlenül egyáltalán nem hiányzik a Flash. Az is igaz, a HTML5 sem pótolja teljes értékűen.még.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Igazság szerint, egy általam

#2 szerintem az FLV-t lejátssza a VLC (is).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Igazság szerint, egy általam

#2.1 Ezen nincs vita, de mint írtam is, ezek weboldalba feltöltött FLV videók, amit egy JavaScript tesz lejátszhatóvá, azaz nem a Google beágyazott lejátszóját használja az oldal. FLV-ben tárolja a videókat a szerver. Nekem különösebben nem fontos, sok más embernek viszont igen. Ők azért töltötték fel a videókat, hogy barátaiknak, ismerőseiknek, közösségüknek megmutassák. Mégpedig online. Egyszerű technikai kérdésnek tűnik a dolog, azaz a tömeges átkonvertálás lenne a megoldás. Remélem, a weboldal tulajdonosa gondolkodik a megoldáson.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve