Firefox: WebRender és natív Apple chip támogatással

kami911 képe

Tegnap, december 22-én a Mozilla kiadta a Firefox 84-es verzió egy gyorsjavítását. A gyorsjavítás összeomlásokkal kapcsolatos hibákra jelentett gyógyírt, míg a főkiadás inkább a sebességre volt jótékony hatással. A WebRender egyre több platformon, köztük egyes Linux is alapértelmezetten elérhetővé vált és ez az utolsó Flasht-t támogató verzió.

A WebRender támogatás szélesítése

Több mint két éve volt szó róla, hogy a WebRender lassan leszivárog a böngésző stabil változatában. Ez Windows-on már nagyrészt megtörtént, ám a folyamat Linux-on még csak most indult el. Az előző verzióban is voltak WebRender platformtámogatással kapcsolatos bővülések. Bár beállításokkal eddig is el lehetett érni, hogy Linux-ot futtató gépek esetén is be legyen kapcsolva a Webrender, de a mostani mérföldkő arról szól, hogy ez a Linux/GNOME/X11 környezetet használó felhasználók számára a frissítéssel elérhetővé válik. Mellettük a MacOS Big Sur, az Intel 6. generációs GPU-t használó windows felhasználók és a Windows 7-et vagy 8-at futtató Intel laptop tulajdonosok örülhetnek a hozzájuk is elérkező WebRender támogatásnak.

A WebRender célja, hogy a rasztelozálást és kompozitálást, azaz a leképzési folyamat utolsó két lépcsőjét teljesen új alapokra helyezze. Az elkészült alrendszer egy modern számítógépes játék megjelenítési technológiáit építi be a böngészők világába. Ezzel a terhelés nagy része a GPU-ra hárul majd, megteremtve annak a lehetőségét, hogy a böngésző a folyamatos megjelenítést biztosító 60 FPS-t minden körülmények között tarthassa.

A CPU így már leginkább csak menedzselni fogja a kép rajzolását, és kompozitálását. A weboldal alapján a CPU összeállítja a szükséges feladatkötegeket, amelyet a GPU fog elvégezni. A GPU ezután a CPU-nál sokkal gyorsabban előállítja a tartalom alapján böngészőben megjelenítendő képet. A nagyobb sebesség a GPU-ban lévő hatalmas párhuzamosításból, a nem látható és egymás fedő területek okos eltávolításából, illetve a rajzolási parancsok összevonásából és kötegelt átadásából származik.

Összefoglalva tehát a Firefox a pár évvel ezelőtti fő szálban történő leképzéstől:

már eljutott oda, hogy a leképzés utolsó két fázisa már külön folyamatban van, és 2018-ra a WebRender lévén eljut oda, hogy a rajzolás és kompozitálás nagy részben GPU-n fut majd:

További újdonságok

  • Az Apple Silicon CPU-ra épülő gépek natív támogatása. A Firefox mostani verziója két és félszeres gyorsulást hoz az Aplle új chip-eken az előző, nem natív verzióhoz képest. Ebben a cikkben van összefoglalva, hogy a Firefoxból kilépés mellett, hogyan ellenőrizhetjük, hogy a Firefox megfelelő módon fut az új chipeken.
  • A Firefox mostantól modernebb eljárásokat használ az osztott memória kezelésére Linux-on, ezzel növelve a futási teljesítményt és a kompatibilitást Dokcer konténerkörnyezetben futtatáshoz.
  • A Firefox 84 az utolsó verzió, amely táogatja az Adobe Flash-t, ennek támogatását az Adobe 2021 január 12-vel vezeti ki. Ez azt jelenti, hogy maga a bővítmény sem fogja lejátszani a tartalmakat. A Adobe a bővítmény eltávolítását javasolja (Windows és Mac, Linux esetén a flash csomag eltávolítása, például a „sudo apt purge adobe-flashplugin” paranccsal).

A Mobil Firefox újdonságai

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében találhatóak.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites)és OS X (Intel és Apple Silicon) operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. A Firefox ESR – hosszan támogatott – verziója letölthető innen. A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Az iPhone készülékekre elérhető verzióról információ pedig itt található.Teljes változáslista.

A Firefox 85-ös verziója várhatóan 2021. január 26-án jelenik majd meg.

Hozzászólások

kimarite képe

v85 - cache partíciókkal bővít a Firefox

Fontos újítást tartogat a Firefox csőben lévő, 85-ös főverziója: a várhatóan 2021 januárban érkező kiadás a kliensoldali cache partíciók létrehozásához biztosít majd támogatást, aminek hála számottevően biztonságosabb lehet a böngészés és megnehezíthető a felhasználók információira vadászó, kártékony weboldalak dolga.

A cache partíciókkal, hogy azok neve is sugallja, az egyes megnyitott weboldalak különálló cache-szegmenseket kaphatnak, így egy-egy weblap nem férhet hozzá a más lapok által betöltött különféle erőforrásokhoz. A megoldással a potenciálisan rosszindulatú webes felületek számára megnehezíthető a felhasználók követése a cache-ben tárolt különböző oldalelemek alapján. A Firefox 85 összesen 18 erőforrástípust rendez majd különálló partíciókba, köztük a kép, HTTP és betűtípus cache-eket is.

https://www.hwsw.hu/hirek/62719/firefox-mozilla-cache-particiok-bongeszo...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve