Firefox: nagyobb sebességű lett a JavaScript motor

kami911 képe

Ebben a hónapban a HTTPS kapcsolat kikényszerítésével, kétujjas nagyítással, Apple új processzorainak támogatásával (Rosetta 2-n keresztül) és 8-20%-kal gyorsabb JavaScripttel érkezik az új kiadás.

Megjelent a Firefox soron következő 83-as kiadása, amely a JavaScript motor továbbfejlesztésével gyorsul tovább. A SpiderMonkey környezet Warp nevű kiegészítése számos munkafolyamatban jelentős gyorsulást és csökkenő memóriaigényt hoz, valamint kedvezőbb garbage collector karakterisztikát eredményez, például:

20% – Win64 Google Docs betöltési idő: https://mzl.la/3cp6dAs

13% – Android Reddit SpeedIndex: https://mzl.la/2RUWdp8

18% – pdfpaint: https://mzl.la/2HtXb9W

8% – tp6 JS memory: https://mzl.la/3j2VwGb

8% – damp (Fejlesztőeszköz teljesítmény): https://mzl.la/3kLbhSM

A fejlesztésről technikai részletek a következő blogbejegyzésben találhatóak.

A WebRender egyre több platformra érkezik

A WebRender folyamatosan érkezik egyre több platformra az asztali Firefox kiadásokra. A munka évekkel ezelőtt kezdődött és célja, hogy 60 FPS sebességű web-élményt nyújtson a internetezők számára. A WebRender a Firefox újraírt grafikus backendje, amely a játékprogramokból ismert technológiákat próbálja meg kamatoztatni a böngésző grafikus megjelenítést biztosító folyamataiban. A Webrender megpróbálja használni a GPU-t a feladatok elvégzéséhez, illetve több CPU magot is képes munkára fogni. Ez egy speciális leképző, amely a webes feladatokra van optimalizálva, csak a szükséges műveletek kötegelt, gyorsítótárazott végrehajtását biztosítva. A WebRender, miképpen a Firefox Quantum többi összetevője is, Rust nyelvben íródott.

Jelenleg Windows 10 falhasználói számára volt csak elérhető, amely most kibővült a Windows 7, a Windows 8 és a macOS 10.12-től 10.15-ig verziók felhasználóival. A béta állapotú 10.16 egyelőre nem támogatott – még.

A HTTPS mindenek felett!

Az Firefox 83-as kiadása lehetővé teszi, hogy a böngészés során a HTTPS kapcsolatokat kikényszerítse a böngésző a „Csak HTTPS mód”-ban. A HTTPS biztonságos, titkosított kapcsolatot biztosít a Firefox és a meglátogatott webhelyek között. A legtöbb webhely támogatja a HTTPS-t, és ha a Csak HTTPS mód engedélyezve van, akkor a Firefox HTTPS-re frissíti az összes kapcsolatot.

Engedélyezéséhez a Beállítások között keressük ki az „Adatvédelem és biztonság” menüből a „Csak HTTPS mód” lehetőséget. Itt három beállítás között választhatunk:

 • A Csak HTTPS mód engedélyezése az összes ablakban
 • A Csak HTTPS mód engedélyezése csak privát ablakokban
 • Ne engedélyezze a Csak HTTPS módot

A Mozilla „A Csak HTTPS mód engedélyezése az összes ablakban” beállítást javasolja, mert így valamennyi oldal https kapcsolaton keresztül jut el a felhasználóhoz, és ahol ez nem lehetséges, ott egy figyelmeztetés jelenik meg.

Ezek után amennyiben egy nem biztonságos oldalra lépünk, ilyen figyelmeztetést kapunk:

Erről az újdonságról további részleteket itt lehet olvasni.

Kétujjas nagyítás

Érdekes újdonság még a végfelhasználók számára a kétujjas nagyítási lehetőség a következő eszközökön:

 • Windows laptop érintőképernyő,
 • Windows laptop érintőtábla,
 • MacOS laptop érintőtábla,

Újabb színátmenetek támogatása

Az új Firefox támogatja a conic gradients lehetőséget!

Egyszerű körkörös színátmenet két színnel:

conic-gradient(red, orange);

Összetettebb körkörös színátmenet több színnel:

conic-gradient(
 from 45deg /* vary starting angle */
 at 30% 40%, /* vary position of gradient center */
 red, /* include multiple color stops */
 orange,
 yellow,
 green,
 blue,
 indigo 80%, /* vary angle of individual color stops */
 violet 90%
)

További újdonságok

 • Kép a képben funkció képes billentyűzetről előre- és hátra tekerni a jobb és bal kurzormozgató gombokkal a videókban.
 • A Firefox videokonferencia közben, előadói módban továbbfejlesztett felületen jelzi a megosztott eszköz vagy képernyőt.
 • Tovább lett fejlesztve a címsorban és a keresősávban is a keresés. Például beállítható, hogy a a címsáv használatakor jelenjen meg:
  • Böngészési előzmények
  • Könyvjelzők
  • Nyitott lapok
  • Kedvenc oldalak

A Mobil Firefox újdonságai:

 • További kiegészítők támogatása: FoxyProxy, Bitwarden, AdGuard AdBlocker, Tomato Clock, LeechBlock NG, Web Archives, és Ghostery. Valamennyi támogatott kiegészítő megtekinthető itt.

További újdonság, hogy frissült a Firefox böngésző Adatvédelmi tájékoztatója.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében és egy külön Hacks blog bejegyzésben találhatóak. Érdemes elolvasni, milyen új Web Platform és WebExtension API-k támogatása került be az új verzióba.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites)és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. A Firefox ESR – hosszan támogatott – verziója letölthető innen. A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.