Linux Mint 20 „Ulyana” » Közös újdonságok

kami911 képe

Palotás Anna áldozatos munkája révén, elérhetővé vált a súgóban a Linux Mint 20 „Ulyana” Közös újdonságok oldal magyar fordítása:

Warpinator

A show sztárja a Linux Mint 20-ban egy új alkalmazás, amelynek a neve Warpinator.

10 évvel ezelőtt a Linux Mint 6 bemutatott egy Giver nevű új eszközt, amely képes volt arra, hogy fájlokat osszon meg a helyi hálózaton keresztül. Bármilyen szerver vagy beállítás nélkül a számítógépek automatikusan látnák egymást, és ön egyszerűen csak megfoghatná és átvihetné a fájlokat egyikről a másikra. Amikor a Giver projekt megszűnt, el kellett távolítanunk a Linux Mintből és ezt a funkciót azóta is hiányoljuk.

A Warpinator a Giver újragondolása. A kiszolgáló konfigurálása (FTP, NFS, Samba) túlzás a két kliens közötti alkalmi fájlátvitelekhez, és nagy kár külső adathordozót (internetes szolgáltatásokat, USB-kulcsot, külső HDD-t) használni csak azért, hogy fájlokat osszunk meg, ha van egy helyi hálózat, amely pontosan erre lenne képes.

A Warpinator segítségével a Linux Mint 20 visszahozza az egyszerű fájlmegosztást a helyi hálózaton keresztül.

A fő ablak megmutatja önnek azokat a helyi hálózaton lévő számítógépeket, amelyek szintén Warpinator-t futtatnak:

Lásd a hálózat többi számítógépét

Ha rákattint egy számítógépre, további információkat láthat róla és fájlokat cserélhet vele:

Fájlok küldése és fogadása

Nincs szükség többé USB-kulcsra vagy külső meghajtóra csak azért, hogy elküldjön egy fájlt.

NVIDIA Optimus

A Linux Mint 20 továbbfejlesztett támogatást nyújt az NVIDIA Optimus számára.

Az NVIDIA Prime kisalkalmazás most megjeleníti az ön GPU-megjelenítőjét, és kiválaszthatja, hogy melyik kártyára váltson egyenesen a menüből.

Az NVIDIA Prime kisalkalmazás

Az NVIDIA „igény szerinti (on-demand)” profilja most szintén teljes mértékben támogatott. Amikor ön ebben az üzemmódban futtatja a rendszert, az ön Intel kártyája az, amely megjeleníti a munkamenetet, és egy menüopció is rendelkezésre áll, amely lehetővé teszi egy adott alkalmazás betöltését az ön NVIDIA kártyájára.

Válasszon ki egy alkalmazást a menüben, kattintson jobb gombbal, és válassza a „Futtatás NVIDIA GPU-val” lehetőséget. Ez ilyen egyszerű.

Alkalmazások indítása az NVIDIA GPU használatával

A parancssorból két új parancs áll rendelkezésre a GLX-re vagy a Vulkan-ra való áttöltéshez:

  • nvidia-optimus-offload-glx 

  • nvidia-optimus-offload-vulkan 

A kompatibilitás növelése és a Linux Mint 20 NVIDIA illesztőprogramok nélkül, live módban való indítása érdekében a „nomodeset" kapcsolót is hozzáadtuk a "kompatibilitási mód (Compatibility Mode)"-hoz.

Tálca

Az XAppStatusIcon megkapta a képességet arra, hogy kezelje az egérgörgő görgetési eseményeit, és egy gtk_MENU_Popup() -hoz hasonló új funkciót, ami az eddiginél még könnyebbé teszi az alkalmazások GtkStatusIcon-ról való portolását.

Minden kiadásban (Cinnamon, MATE és Xfce) a tálca ikonjainak nagy részét harmonizáltuk, szimbolikus ikonokat és HiDPI támogatást adtunk hozzájuk.

Jobb kinézetű rendszertálca

A Blueberry, mintupdate, mintreport, nm-applet, mate-power-manager, mate-media, redshift, rhythmbox mind használja az XAppStatusIcon-t, és a tálcának következetes megjelenést nyújtanak a Mint 20-ban.

Xapp-ok fejlesztései

A Xed megkapta a képességet arra, hogy összekösse a sorokat, és eltávolítsa az utólagos üres sorokat a fájlok mentése előtt.

Az Xviewer teljes képernyős és diaporama eszköztár gombokat kapott, és emlékszik arra, ha az ablakot maximalizálta.

Az XReader programban egy nyomtatás gombot adtunk hozzá az eszköztárhoz.

A modern Elektron alkalmazások és jelzők jobb támogatásának biztosítása érdekében az XappStatusIcon egérgörgő-támogatást és SNI (StatusNotifier, libindicator) támogatást kapott.

Egyéb fejlesztések

A Gdebi, a .deb fájlok megnyitásához és telepítéséhez használt eszköz új felhasználói felületet kapott.

Gdebi

A bejelentkezési képernyő (Slick Greeter) támogatja a háttér  több monitoron keresztül történő kiterjesztését.

Rendszerfejlesztések

A GRUB indító menü most mindig látható.

Az Apturl átváltotta a hátterét Synaptic-ról Aptdaemon-ra.

AZ APT javasolt csomagok alapértelmezés szerint engedélyezve vannak az újonnan telepített csomagokhoz (a frissítésekhez nem).

A Snapd alapértelmezés szerint le van tiltva, és az APT csomagok nem telepíthetik azt.

A Virtualbox alatt futó live munkamenetek automatikusan minimálisan 1024x768-ra állított felbontásra kerülnek.

Ez a kiadás a linux-firmware 1.187-tel és az 5.4 verziójú linuxos kernellel érkezik.

Grafikai fejlesztések

A Mint-Y téma szép színvariációkat biztosít. Egy közösségi projektet indítottunk el a Github(külső hivatkozás)(külső hivatkozás) címen, hogy összegyűjtsük a visszajelzéseket és finomhangoljuk ezeket a színeket, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a színes élénk színárnyalatok és a kontrasztszintek között, amelyek nem veszik el a felhasználó figyelmét a képernyőn megjelenő tartalomról.

A Mint-Y-Aqua élénk változata

A sárga mappák is elérhetők.

Sárga mappák

Amikor ön először lép be a Linux Mint 20 asztali környezetbe, az üdvözlőképernyő ezekre a színekre felhívja a figyelmét és megkérdezi öntől, hogy melyik tetszik önnek a legjobban.

Válassza ki kedvenc színét az üdvözlőképernyőn

A Linux Mint 20 remek háttérkép-gyűjteményt nyújt a következő emberektől: Alexander Andrews(külső hivatkozás), Amy Tran(külső hivatkozás), Bruno Fantinatti(külső hivatkozás), Calin Stan(külső hivatkozás), Callum Wale(külső hivatkozás), Dario Trajchevski(külső hivatkozás), David Marcu(külső hivatkozás), Dean McQuade(külső hivatkozás), Denys Nevozhai(külső hivatkozás), Elizaveta Dushechkina(külső hivatkozás), Jacob Heston(külső hivatkozás), Jan Kaluza(külső hivatkozás), Jason Leung(külső hivatkozás), Jeremy Bishop(külső hivatkozás), Juergen Donauer(külső hivatkozás), Robert Bock(külső hivatkozás), Sezgin Mendil(külső hivatkozás), Thomas Tucker(külső hivatkozás), Toa Heftiba(külső hivatkozás) and Vinícius Orsi Valente(külső hivatkozás).

Hozzászólások