Ötletláda 2020

kami911 képe

Sziasztok!

2014 óta van velünk az új weboldal, amelyet nagy örömmel használunk. A Drupal verzióváltás kapcsán felmerült, hogy egy frissítést kapna a kinézet és a funkcionalitás is. Kérdésünk az lenne hozzátok – kedves Közösség – hogy milyen módon változtassunk a honlapon, illetve – amennyiben az arculathoz is hozzányúlunk – ki tud esetleg ebben segíteni?

Szóval a kérdés az volna hozzátok, hogy milyen apróbb-nagyobb dolgokat változtatnátok a https://linuxmint.hu/ oldalon.

Mi az ami:

  • akadályoz a napi használat során,
  • mi az amit szerettek,
  • mi az amin kicsit változtatni kellene.

Ez itt egy ötletláda, amelyet az észszerűség és a lehetőségeink határain belül megpróbálunk majd figyelembe venni. Jöhetnek a jó ötletek és a fair kritikák is! De lehetőleg rövid és közérthető formában.

 

Hozzászólások

kimarite képe

Friss hozzászólások észlelhetősége

#1 Felmerült még: ha a „tracker” több, mint egy friss hozzászólást mutat, akkor a bejegyzéshez lépve, a friss hozzászólások mindegyikét látni lehessen. Jelenleg, több hozzászólás esetén, a legkorábbi hozzászólásnál nyílik meg a lap, a többit nem mutatja. Esetleg valamilyen, látványos, könnyen észrevehető webes elem segítségével az összes friss hozzászólást mutatni lehet, olyasféleképpen, hogy léptetni lehetne körbe, körbe a friss hozzászólások között, az egyikről a másikra.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Okostelefon, Android alól dupla hozzászólás keletkezik

#1.1 Nemrég, telefonról, Android alól szóltam hozzá. Szerkesztettem a hozzászólásom, ehhez a szerkesztés elemet használtam. A szerkesztett hozzászólás mentése után két hozzászólás volf látható egy helyett. A régebbi, a szerkesztés előtti állapotában, és az új, a már szerkesztett kinézetben.

Többször is előfordul a hozzászólások duplázódása. Nálam, most az Android rendszer alól beküldött válasznál.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Okostelefon, Android alól dupla hozzászólás keletkezik

#1.1.1 Nálad kimondottan sokszor frissűl egy hozzászólásod, tartalom beli változás nélkül. :-(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egy hozzászólás, sokszor tartalombeli változás nélkül frissül

#1.1.1.1 Mostanában többet javítom a hozzászólást :), lehet, ez az ok. Volt olyan, hogy akár ötször is javítottam. Az Ubuntu 20.04 megjelenésből a HUP hagyott ki egy karaktert (ja, azt ide nem tettem be, akkor, tessék: Megjelent az Ubuntu 20.04 LTS), máskor egy karakter elírás volt, illetve tegnap elég hosszú volt az egyik hozzászólásom 444tibi felé, az elejét (idézeteket), 6-8 sort töröltem, mert úgy láttam, anélkül is kiválóan értelmezhető.

Csak az én hozzászólásaimra jellemző mindez?

Ezt a történetet meg lehetne vizsgálni mélyebben is. Hol tapasztalod: okostelefon/Android és/vagy PC/Linux? Azt is nézni lehetne, tényleg ugyanaz jelenik-e meg többször. Mondjuk képpel illusztrálva: a trackerben látható időpontokat, továbbá az általad megnyitott friss hozzászólások tartalmát, azaz kinézetét is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Duplázás a hozzászólás tárgyában, tartalmában

#1.1.1 A probléma a képen látható. A korábbi hozzászólás tárgya duplán jelenik meg, de itt átírtam: ez esetben szintén megjelenik a régi tárgy.

Az előzmény tárgya: 90 éve született a magyar sci-fi egyik atyja, Zsoldos Péter
A hozzászólás tárgya: Solaris (1972)
Látható, hogy a tárgy helyes (Solaris (1972) hozzászólás szerkesztése), a Drupal teszi hozzá a régi címet a szerkesztés alkalmával. És ez ismétlődik, halmozódik a tárgy minden egyes szerkesztés alkalmával

Továbbá az előzmény jelzése (@#24) is duplán jelenik meg, ha szerkesztem a hozzászólást. Szintén halmozódik a szerkesztések alkalmával.

Jellemzően bejegyzéseknél, híreknél tapasztalható, fórum topikoknál nem. ... a mentésnél egy t betű kimaradt, szerkesztettem ezt a hozzászólást, tapasztalható a jelenség.
A cím átírva, általam javítva a jelenség: https://linuxmint.hu/comment/36649#comment-36649

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A beágyazott szerkesztő átgondolása... | Drupal szakember

#1.1.1.2 Rendhagyó hozzászólás, inkább közlés, hiszen a kiváltó okot tudom.

Hiba

Egy ideje beágyazott a szövegszerkesztő, a szolgáltatásaiban én több hiányosságot fedeztem fel.

Egy példát említek: https://linuxmint.hu/comment/37089#comment-37089
A hozzászólásba szerettem vola beágyazni egy URL-ról származó képet, olyasféleképpen, hogy a szöveg mellett jobbra jelenjen meg, azaz a szövegbe ágyazva, és ne felette vagy alatta. Mindez a szerkesztés alkalmával sikeres volt, jól nézett ki, azonban a mentés után a kép a szöveg fölé került.

Talán nem titok, hogy beszéltünk (nem itt) arról, a szövegszerkesztő jó, azaz a múködésével semmi gond, de a Drupal beállításai gátolják a beágyazott szövegszerkesztő egyes szolgáltatásainak helyes működését. És persze, ennek megoldása, ha találunk egy Drupalhoz értő szakembert, de lehetőleg a szabad szoftveres közösségből és nem külsőst, akit megbízunk és kifizetünk. Most már máshol is keressük a közösségi munkatársat, és én is remélem, meglesz. Merthogy a Drupalt kell beálíítani, még jobban, mint most, a szövegszerkesztő tekintetében is. :)

Nemcsak a képek elhelyezése a gond a szövegszerkesztőnél, az idézet, a sorkihúzás, és van még... . És persze, fórumtársaink kérése is kapcsolódik ehhez a témához.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kacsacsőr karakter átváltozása, ha az előzmény címében van: < >

#1.1.1.2 A > és a < karakterek átíródnak, ha válaszolunk egy olyan hozzászólásra, melynek címében a kacsacsőr szerepel. Nyilván más, egyedi karaktereknél is ugyanez van, például _ . Nem teszteltem.

A javítás: a címbe kattintva, alatt megjelenik a megfelelő címzés, az előzményé, megfelelő karakterrel. Ezt kiválasztva, nem kell törléssel, beírással szerkeszteni a címet. Ettől függetlenül a jelenség zavaró és nem biztos, hogy észrevesszük, javítjuk. Mindez képen:

Javítás, azaz felhasználói beavatkozás után:
https://linuxmint.hu/comment/37580#comment-37580

A képet a Firefox Screenshots szolgáltatásának használatával készítettem el, mely alapértelmezetten elérhető a Firefox ESR kiadásnál is. Az URL mezőben a ... elem menüjéből indítható a Képernyőkép készítése. A kép PNG kép formátumban kerül mentésre, akár más néven is, mint ami megjelenik (weboldal névvel), azaz átnevezhető a mentés alkalmával is. Olvasnivaló (habár igen egyszerű kezelni):
https://screenshots.firefox.com/
https://support.mozilla.org/hu/kb/firefox-kepernyokepek

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ötletláda 2020

Több oldalas hozzászólásoknál jó lenne, ha nem csak lenn, hanem fönn is lenne oldalváltó, hogy ne kelljen az oldal aljára tekerni.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
tresor képe

Sokszor jól jönne,

Sokszor jól jönne, kimondottan hosszabb leírásoknál. Ha a szöveg közben a parancsokat egy vagy több szó erejéig lehetne forráskód formázással beírni.
Erre példa a PH Fórum megoldása.
Ha ez nem megoldható, akkor jelenlegi megoldást (formázott) kitenni az eszköztárra, gyors eléréssel.
Lehetne a egyszerűsíteni is a mostanin. Szerintem jó ha 5%-a van használva az eszköztárnak. Tudom, tudom ez külsős összetevő.

Mobilon a Show responsies alatt lévő posztokra nem lép a böngésző. Ha van egy friss hozzászólás, nem nyílik ki a rejtett szál. Kézzel kell lenyitni, oda kullogni.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
tresor képe

Nagyon széttagolt az oldal,

Nagyon széttagolt az oldal, rengeteg a nagy kiterjedésű üres felület, az oldal elemei közti távolság. Mobilon is és PC-n is.
Az arculat rendben van szerintem, azon nem változtatnék.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
tresor képe

Jól jönne egy mindíg

Jól jönne egy mindíg fókuszban lévő "friss bejegyzések" és "következő lap" úszó gomb.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (3 szavazat)

Időrend

Jó lenne a hozzászólások időrendbe állításának lehetősége is (legfelül a legutólsó, vagy a legrégebbi). Hosszú, sok-sok bejegyzést tartalmazó fórumoknál hasznos volna!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szöveg másolásakor jön a „(külső hivatkozás)” szöveg is...

Régebben nem így volt, és ez a működési sajátosság meglehetősen zavaró.

A minta, kiemelve a lényeget (bemásoltam egy hozzászólást innen a fórumról):

A hónapok óta tartó koronavírus-járvány legfurcsább megoldását vette videóra egy boltos az amerikai Kentucky államban található Lexington városánál – írta(külső hivatkozás) a Daily Mail. A benzinkúttal egybekötött S J Food Martban dolgozó Joe Samaan az egyik vásárlót vette videóra, különleges arcmaszkja miatt.

Amikor a férfi rákérdez a maszkra, a nő mosolyogva közli vele, hogy a maszkba vágott lyukkal sokkal könnyebben tud levegőt kapni. Mire Samaan viccelődve közölte, hogy majd ő is ezt fogja csinálni. (24.hu)

https://www.dailymail.co.uk/embed/video/2164700.html(külső hivatkozás)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A linkelt tartalom sokszor nem a hozzászólásra lép, hanem...

#7 Most jól működik a linkelés:

A minta, kiemelve a lényeget (bemásoltam egy hozzászólást innen a fórumról):

Sokszor azonban nem a linkelt hozzászólás nyílik meg, hanem a közvetlen előtte lévő oldal. A több oldalas fórum témák esetén. Ez valami Drupal beállítási probléma lehet. Példaként említem, ha linkelek egy hozzászólást a 6. oldalról, akkor az 5. oldal nyílik meg.

Fontos lenne, ha tényleg arra a hozzászólásra mutatnak a hivatkozás, amit én szeretnék megmutatni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A hozzászólások végén az üres sorok automatikus vágása

Tekintve azt, hogy én is, más is szólt már azért, hogy egy-egy hozzászólásban az utolsó mondat után úgymond - feltételezhetően véletlenül - megszalad a fórumtársak keze, azaz több Entert nyomnak, mint amennyi szükséges, ... a jelenség visszatér. A hozzászólás végén egyetlen Enter sem szükséges! A mondat végetér, és pont (általában egy ponttal ér véget a hozzászólás). :)

A példa: https://linuxmint.hu/comment/37265#comment-37265

Képen:

Csúnya is, és nem igazán értem a „miértet”.

Kéne arra megoldás, hogy az ilyen üres sorok, amik a hozzászólások végére szoktak bekerülni, törlődjenek automatikusan. PHP weboldalnak van ilyen megoldása.

Olyan még nem volt, hogy egy hozzászólás üres sorral vagy sorokkal kezdődik, de megoldás erre is kiterjedhetne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A szövegszerkesztő formázási lehetőségei olykor nem működnek...

Amikor Bejegyzést, Hír, Hozzászólás, Könyvlap szerkesztésekor a F4 illetve az F3 (Fejléc4, Fejléc 3) lehetőségeket választjuk ki, a formázás nem minden esetben történik meg, azaz a sorok méret különbségei nem jelennek meg helyesen. Itt például a most Normál/Félkövér sorok F4 formázásúak voltak, de, ahogy említettem, nem látszott a méret különbség a kettő F3 formázású sortól:
https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-debian-edition-4-debbie-kiadasi-megjegyzesek

Az F4 formázású soroknak ezért Normál tipust, és félkövér formázást adtam. Ez a jelenlegi állapot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nem tűnik el a friss tartalomnál az „új” jelzés

#11 Frissítem a lapot itt,
https://linuxmint.hu/tracker
de nem tűnik el az „új” jelzés annál a tartalomnál, amit szerkesztettem (a hozzászólásom előzménye). Marad így:

Könyvlap Kiadási megjegyzések palotasani 2020. máj. 16. 02:03
Könyvlap Kiadási megjegyzések  új palotasani 2020. máj. 16. 02:03

A másik (első sor), ugyanolyan tartalmú bejegyzést nem szerkesztettem.

-----

A duplázott bejegyzésre utaltam itt:
https://linuxmint.hu/comment/37316#comment-37316
Merthogy, ezek egyikénél sem tudok hozzászólni. Mindkettő könyvlap. Az egyiknek Címlap tartalomnak kéne lennie, és csak ennek megjelennie a címlapon. Írtam üzenetet... (p.ü.). :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A szövegszerkesztő formázási lehetőségei olykor nem működnek...

#11 U.i:

Az F4 formázású soroknak ezért Normál tipust, és félkövér formázást adtam. Ez a jelenlegi állapot.

Azért szerkesztettem az említett sorokat, mert a korábbi F4 formázással - a lap eredeti, nem általam szerkesztett változatában - nem jelentek meg a megfelelő méretben, Normál formázású méretben jelentek meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A szövegszerkesztő formázási lehetőségei olykor nem működnek...

#11.2 Már nem fért be az időkeretbe: javítom a korábbi kijelentésemet, azaz az F4 formázás jó. Vissza is állítottam. Szerkesztéssel, mert elgépelést is javítottam. :)

Viszont fenntartom, hogy az F3 és az F4 formázás nem minden esetben működik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Enterre reagalva

Az hogy enterre 2 sort ugrik es nem sortores lesz, ezt amiota ezen a forumon vagyok nem ertem. 

Itt pl. azert van szunet a ket sor kozott mert mobiltefonon nincs shift se ctrl, nem lehet sort zarni  es uj sort kezdeni az elozo alatt mert azonnal  2 sort  ugrik a kurzor. 

Itt is csak uj sort akartam mert stilisztikailg megkivanna az uj gondolat, uj bekezdest nem de uj sort igen es nem lehet csak 1 sor szunettel. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Enterre reagalva

#12 Egyet értek teljesen. Onnan kéne kiindúlni, hogy az ilyen fórum felületeket átlagos ismeretekkel rendelkező emberek szeretnék használni. Akiknek nincs semmilyen szövegszerkesztő ismeretük. Egyszerűen csak el kezdték használni a számítógépeiket és amikor szöveget gépelnek akkor 1 enter új sor, 2 enter új bekezdés. Meg néha pár felsorolás, oszt jó napot.

Miért kelle tudniuk ilyeneket, hogy enter=új bekezdés, shift+enter=új sor?

Aztán idő és energia pocséklás állandóan leírni, hogy ez meg az miért nem szép. Miért így működik, hogyan csináld. Őszintén szólva minek kell Őket fárasztani HTML formázási szabályokkal?

Egy ilyen felület nekik készűl, hogy segítséget tudjanak kérni. Le tudják írni a nyűgjüket, bajukat.

Azt megértem, hogy egy fejlesztői, szakmai felületen megkívánt kritériumok és ismeretek birtoklása alapkövetelmény.

 

Lényegében egy tök egyszerű fórum-szövegszerkesztő felület könnyítené meg mindenki dolgát.
- működjön úgy a szövegbevitel, ahogy azt a többség ismeri, rutinból gépel (enter=új sor, 2enter=új bekezdés),
- szövegformázásra elég lenne vastag, dőlt, aláhúzott, 4 színből választható szinezés,
- link megosztásra egy dedikált gomb,
- fotó, videó link megosztásra egy dedikált gomb (tudom ugyanazt szolgálja, mint az előző, de informatívabb és jobban segít),
- terminál kimenet megosztására szolgáló gomb (igen van ilyen, de nem egyértelmű a jelenlegi),
- tök feleslegesnek tartom a hsz.-ek csillagozását (erőforrást visz el, felületet visz el, nem látom a gyakorlati hasznát),
- tök feleslegesnek tartom a posztokba a direkt fotó, videó beágyazást (maradjon meg a moderátoroknak, vagy a blog íróknak a blog kezdőlap elkészítéséhez),
- terminálkódot, parancsot lehessen a szöveg közben is bevinni (pl. az lsusb az jelenjen meg egy mondatban úgy, mint a terminálban),
Kb. ennyi, tudom nagy munka lenne. Csak egyszer kéne megcsinálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Enterre reagalva

#12.1 Ide kiegészítésnek még betenném, mert kimaradt.
- direkt pastebin gomb (bedrótozva, automatikusan vinné Őket oda)
Ehhez kellene egy rövid doksi, leírás a miértekről és a hogyanokról. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Enterre reagalva

#12.1 Kb. ennyi, tudom nagy munka lenne. Csak egyszer kéne megcsinálni.

Az egyszer kéne megcsinálni a könnyebb része a dolognak. :)
Van egy olyan része a történetnek, hogy ki csinálja meg. Én nem értek ehhez. Meg lett hirdetve.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Enterre reagalva

#12.1.2 Tudom, tudom. De ez egy ötletláda, lehet puffogtatni felelősség és ismeretek birtoklása nélkül is.
Ebből lessz, majd a valami. Amint ahhoz meg, meg lesznek a szükséges feltételek. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Enterre reagalva

#12.1.2.1 Bármit ide lehet írni, ebben az a jó. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Enterre reagalva Enterre reagalva

#12 Csak :) rövid válasz: sorköz, sortörés, szövegszerkesztő

-- az Enter sorközt készít, azt egy meghatározott távolságban (tipográfia). A sorközbe nem tudsz írni.
-- a sortörést Android alatt én sem tudom. Ez nem ide tartozó kérdés feltétlen.
-- egy szövegszerkesztőbe írsz, az irodai alkalmazások szintjén valamelyest, amelyeknél a sorköz szintén létezik, méretezése meghatározott és pl. a LibreOffice alkalmazásban változtatható is. Az átlag felhasználó, lehetséges, egy levelet sem tud megírni a LibreOffice-val. Nem feltétlen ő a hibás, az oktatás is lehet az.

Hozzászóltam más fórumon is, ahol nincs szövegszerkesztő. Az egyiken például két szövegtömb között hagytam egy üres sort (nincs automatikus sorköz), de nem volt szép a megjelent látvány, az üres sor kicsi lett. Az egyik fórumon például nagy változtatáson gondolkoznak, lehet, lecserélik az általuk használt, régebbi Drupal motort (illetve a fórum onnan máshova költözik). Főleg azért, mert régi. Megbízható, nem sebezhető fórum motort találni is nehéz, belőni is. Mármint másikat.

Az itt használt szövegszerkesztő egy lehetőség, most már be van ágyazva az oldalba. Ugyanaz, ami eddig nem volt beágyazva. Azt gondoltuk, mindenki örül majd annak, hogy nem kell kódokat (például code, cite, pre, strong) használni a hozzászólás (vagy Bejegyzést, más néven blogot) szerkesztésekor, annak formázáshoz, és sokan élnek a lehetőséggel.

A helyesírás ellenőrzésről írtam:
https://linuxmint.hu/blog/2019/03/a-honlap-mukodese-5-resz-a-magyar-helyesiras-ellenorzes-a-bejegyzesekben

Ha - nagy vonalakban - írnék a szövegszerkesztő használatáról, te is tudod, egy új felhasználónak fogalma sem lenne róla, hol van a leírás, másrészt - ha felhívjuk rá a figyelmét - egyáltalán nem biztos, hogy használná. A szövegszerkesztő néhány szolgáltatása nem működik, arról biztos nem kéne írnom, fura lenne. Saját, beágyazott szövegszerkesztő elkészítése nem egyszerű feladat. A másik dolog, a fórumokon nem foglalkoznak tényleg semmivel: ha összefolyik a hozzászólás tartalma, nem értelmezhető ..., ha ezért szólunk, a megszokott lazaságból kizökkentjük az új fórumtársat, rendesen meghökken. Ez nem olyan fontos kérdés, válasz sem lesz rá. Viszont a jelenleg használt sorköz megoldás erre jó megoldás, elválasztani.:)

Bármilyen változtatást jól át kell gondolni. A javaslatokat gyűjtjük, meglátjuk, mi lesz. A cél a könnyedén használható fórum.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Enterre reagalva Enterre reagalva

#12.2
 

Nézzük a sortörést, itt most mivel cím, 2enter:

 

És szépen kihagyott 1 sort. Namost enter…

enter után, NINCS üres sor. Mégegy enter,…

nahát itt sincs. Nem sorközt csinál hanem sorvég lezárva, új sort nyit. Akkor hogy is van ez, Libre Office Writer, alapon, semmit nem állítottam. De Microsoft Office Word, Kate, Notepad, Notepad++ se tesz sorközt.

Ezt Libre Office alatt írtam és copy-paste módszerrel illesztettem be.

Mielőtt teljesen hülyének néztek,  a Libre Offiszba TÖKÉLETESEN  formázott, kikopizott majd beillesztett szöveg is totál szétcsúszott, 2 sornyi szünetek lettek miután a fennti szöveget bekopiztam ide.

Androidon egyik szöveggel kapcsolatos szoftver sem tesz be sorközt, a szabvány billentyűzettel. Total Commander szerkesztője, a Jegyzettömb appom, a Kingsoft Office, de bármelyik weboldalon írok, ott sem lesz hézag. (a FB. az enterre elküldi a posztot, az teljesen más)
Csak itt a linuxmint.hu-n.

És biztosan bennem van a hiba de én több év itteni fórumozás után se jöttem rá, hogyan kell olyan szürke dobozba beilleszteni a terminál kimenetet.
Vagyis néha sikerül de utána ebből nem tudom hogy kell kilépni, az utána következő összes szövegem amit még írok, az ilyen marad.

Linknél (nálam) gyakori hogy hiába ütök csak shift+ enterrel csak sortörést, mindenképp sor kihagyást kell mert kékkel folytatja, azaz hozzáfűzi a linkhez amit utána írok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Enterre reagalva

#12.2.1 Mindez „nagyon érdekes” téma, jó, a LibreOffice csak lehetővé teszi a sorköz (sortávolság) használatát. Akkor úgy mondom, hogy a mediumokban, egy-egy szövegtömb elválasztására sorközt és nem üres sort használnak, ez a tipográfia. A szövegszerkesztő ezt használja. :)

Igazán egyszerű rájönni a lehetőségre, megoldásokra. Egyet említek: ha URL-t illesztesz be, sem úgy van, amit mondasz. Csak, akkor lesz a sortöréssel indított szöveg az URL „folytatása”, ha az URL-t formázod. Ha formáztad, és után írnál még - ez a megoldás: sorköz, majd begépeled, amit szeretnél, majd a begépelt sor elejére teszed a kurzort, és vissza (Return), és Shift + Enter (sortörés). Ha az URL-t csak beilleszted, és így hagyod, a hosszú URL vége le lesz vágva, nem jelenik meg, automatikusan formázva lesz.

Így néz ki formázva:

https://linuxmint.hu/blog/2020/04/a-honlap-mukodese-7-resz-ubuntu-pastebin-szoveg-megosztasa

Így néz ki formázatlanul:

https://linuxmint.hu/blog/2020/04/a-honlap-mukodese-7-resz-ubuntu-pasteb...

A konzol kimenet formázás módszerét leírtam egyszer már, te is ott voltál. Nem feladatom mindent leírni, és fogni például a kezed minden egyes dologban. Ezek nem igazán bonyolult dolgok. A hozzászólásod begépelésének ideje alatt, helyett próbálkozhattál volna. Igaz, erre 300 másodperced van, de nyithatsz topikot itt:
https://linuxmint.hu/forum/linux-mint-magyar-kozosseg
Esetleg majd leírom bejegyzésben... (code és URL).
Ha nem megy valami, felesleges ezzel foglalkozni. Ott az Ubuntu Pastebin, azt más fórum is jól ismeri. :)
https://linuxmint.hu/blog/2020/04/a-honlap-mukodese-7-resz-ubuntu-pastebin-szoveg-megosztasa

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Enterre reagalva

#12.2.1.1
Kim ebből az egy enter-két enter témából semmiképp nem akarok veszekedést vagy ilyesmit de ha 2587 szövegszerkesztő meg weboldal fordítva működik, akkor biztosan én megyek jól, a sok bolond meg szembejön az autópályán.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Enterre reagalva

#12.2.1.1.1 Próbáltam elmagyarázni „hogyan” működik itt. Máshol miként? Számít? Nem. Nem vesztünk szerintem össze. :) (maradjon így)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Az oldal struktúrája

A "Friss bejegyzések" nézet metódusát kicsit átszabnám. Ott kezdeném, hogy csinálnék egy "Off Topik" szekciót fönn a kezdőoldal fül során az eddigiek mellé. Ebbe a szekcióba csak onnan indúlva lehetne témákat nyitni és ezen témák a mostani "Friss bejegyzések"-ben nem jelennének meg. Miért? Ha úgy van kedve a user-nek, hogy épp nem szakmaizi akar, akkor fáradjon oda és ott posztoljon. Az ottani eseményeket kövesse onnan.
Itt mondjuk többlet feladata lenne a moderátornak, de csak annyiban. Ha egy figyelmetlen user szakmai szekcióban off-ot indít, akkor azt helyezze át oda. Szankció és figyelmeztetés nélkűl.
Félre értés ne essék, nem tartom rossz dolognak az eddig elindított off témákat. Egy közösségben kell az ilyen is és formáló hatása is van. Viszont a szakmai résztől el kellene különíteni.
Tegyük fel átlag user ide jön egy kereső link által egy bizonyos problémára keresve. Megtalálja amit keres, lehet segít neki, lehet nem. Soha máskor nem járt még itt és belegörget az oldalba, aztán azt látja, hogy van itt minden. Tűtől a repülőig, a rock zenén át a szászcsávási legényesen keresztűl az Openbox konfig-ig minden. Nem rossz dolgok ezek, csak így egy svéd asztalra feltálalva elég furán néznek ki. Szóval az off-ot ezért különíteném el. Annak a szekciónak még gugli analitics sem kellene, meg semmilyen analizátor. Az csak egy ilyen belső kis világ lenne az oldal felhasználóinak.

Jut eszembe, minek CAPTCHA-zni a blog hozzászólásoknál?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az oldal struktúrája

#13 Az offtopik. Jó az ott, ahol van. Így is, úgyis „eltéved” a fórumozó, nem ettől függ. A Hibajelentőnél jeleztük, oda csak fórumhibák jelzése kerülhet, ki is van írva ez. És mégis. Nem igazán svédasztal a fórum, ebben más a véleményünk, szerintem átlátható. A régi fórummotornál is ugyanezek a lehetőségek voltak, és ilyen téren ott nem merült fel, hogy változtassunk. Az új fórumozó olykor nehezen tud dönteni új topik nyitásakor. Itt merül fel, tudja-e, hogy a problémája Internet, Alkalmazás jellegű vagy miféle. Nem tudja. Erre jó az áthelyezés, ami jelenleg nem lehetséges. Helyette döntünk, segítünk, és ezt el fogja fogadni. Jó ötlet az áthelyezés engedélyezése. Ha például csak az Xfce asztali környezetre jellemző a történet, akkor oda teszük át.

Én a címek szerkesztését hiányolom, de azt nagyon. Egészen varázslatos címek születnek (Segítség, ilyesmi ;)), javításra érettek, de ez jelenleg nem lehetséges. A kereső is a címekben keres vagy nagyon ott. Azt tapasztaltam, a megfelelő kifejezésre keresés a címeket megtalálja. Is.
A Google-t nem szeretnénk „beengedni”. Kétségtelen, a kereső optimalizálása kiváló, de, ha beengednénk, profilozna is. Esetleg, a DuckDuckGo-t lehetne használni, a kivitelezésről fogalmam sincs. Jelenleg olyan külső URL nincs, ami zavaró lenne, vagy adatokat gyűjtene.

Sok hozzászólás nem megfelelő helyre repül be, nem ahhoz a témához kapcsolódik, ami a topik nyitó címben szerepel, nagyon más Ebben a régi fórumtársak is „sárosak” :). Lehetségesnek kell lenni (újra) annak, hogy áthelyezhető legyen egy-egy nem megfelelő helyre tett hozzászólás, netán új topikot lehessen nyitni a moderátor részéről, de a fórumtárs nevében. Ezzel sem volt gond, mármint nem tiltakozott senki a megoldás miatt. Esetleg megkérdezte és a moderátor megmagyarázta, ő volt, és azért, mert, ... . Logikus, és nem él vissza vele senki. Egyébként ez több idő ráfordítását igényli, való igaz.

Mindezek azonban már a moderálás kivitelésének témaköre inkább. Meg kell adni minden lehetőséget, hogy ezeket a dolgokat kivitelezhesség.

Szankció és figyelmeztetés nélkűl.

Ez teljesen természetes. A moderálást el kell fogadni, de az csak jó lehet, emberi. Nem szakmai topikba tartozik, felesleges kitárgyalni hozzászólásban a miértet.

Jut eszembe, minek CAPTCHA-zni a blog hozzászólásoknál?

Ha az URL-t megnézed, ez egy Hír. A Híreknél korlátozások vannak. Mégpedig a meglehetősen „bosszantó” lazaság miatt. A Hír kerül ki mindenhova, ahol linkeljük. A Hír egy blog tulajdonképpen, azaz szerksztett tartalom, nemcsak címe van és tartalmában nem egy szóló URL. Gondolj bele, online mediumokat olvasol, ott egy cikk, megnyitod, nincs szöveg, csak egy URL. :)
Hírt irni felelősség, és bizalmunkat is élvezi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Az oldal struktúrája

#13.1 Figyelj kim! Ne menjünk be abba az erdőbe, amiben azt taglaljuk, hogy most hogyan működik valalmi és miért.
Ez most így van, így kell használni.
Ötletelek, leírom. Hogyan lenne szerintem jobb. Aztán ez lehet nem találkozik mások tetszésével.
Itt megtehetem, ez itt ezért indúlt.
Nem véletlen nem fárasztottalak ezekkel máshol. :-) ( kűggyé' valami jó zenét )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Az oldal struktúrája

#13.1

"Jut eszembe, minek CAPTCHA-zni a blog hozzászólásoknál?

Ha az URL-t megnézed, ez egy Hír. A Híreknél korlátozások vannak. Mégpedig a meglehetősen „bosszantó” lazaság miatt. A Hír kerül ki mindenhova, ahol linkeljük. A Hír egy blog tulajdonképpen, azaz szerksztett tartalom, nemcsak címe van és tartalmában nem egy szóló URL. Gondolj bele, online mediumokat olvasol, ott egy cikk, megnyitod, nincs szöveg, csak egy URL. :)
Hírt irni felelősség, és bizalmunkat is élvezi."

Erre is rákötnék egy pár gondolat erejéig.
Legyen külön szekció a "Hír", "Blog", "Fórumtéma". Ne legyenek összemosva a jogosultsági hozzáférések.
Hírt, Blogot csak és kizárólag úgy lehessen bekűldeni és megjeleníteni. Ahogy azt a Blog általam jónak vélt moderálási mechanizmus által, arra jogot szerzett userek tehetnek.
A "Hír" vagy "Hírek" szekcióra is mehetne egy interaktív úszó gomb, real time számlálóval.

Teljesen egyetértek az ilyen korlátozásokkal, miszerint akármi nem kerűlhet ki a "főoldal"-ra.

Viszont a szakmai topikban adjuk meg a leghetőséget a userekenek a könnyed tényközlés lehetőségére. Az irritáló, közízlést sértő és a fórum szabályzat elveibe ütköző posztokat meg simán törölni. Egy user 2 ilyen akciója után meg 6 hónap felfüggesztés. Aztán el lehet beszélgetni a kutyafittyről.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az oldal struktúrája

#13.1.1 A zene: https://www.youtube.com/watch?v=YPKhOyM1gZ8

#13.1.2 Legyen külön szekció a "Hír", "Blog", "Fórumtéma". Ne legyenek összemosva a jogosultsági hozzáférések. Teljesen egyetértek az ilyen korlátozásokkal, miszerint akármi nem kerűlhet ki a "főoldal"-ra.

Kialakul... :)

Viszont a szakmai topikban adjuk meg a leghetőséget a userekenek a könnyed tényközlés lehetőségére. Az irritáló, közízlést sértő és a fórum szabályzat elveibe ütköző posztokat meg simán törölni. Egy user 2 ilyen akciója után meg 6 hónap felfüggesztés. Aztán el lehet beszélgetni a kutyafittyről.

Könnyedén tudnak tényt közölni. :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Az oldal struktúrája

#13.1.2.1 Nálam most kicsit más van bedrótozva zeneileg. -:)

https://www.youtube.com/watch?v=LS3GPUA_m5I

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Apropó! Blog-ok

A Blog szekció ugye kinn van a főoldalon és pár lépéssel már látható a tartalom. A minőség ráhatással van az oldal megítélésére. Erre lenne a CAPTCA, hogy mindenféle robotok nem piszkítsák tele. Ugye?

Mi lenne ha?
Szemlélet váltás történne a Blog-ok elindítását illetően. A Blog az egy magasabb rendűbb dolog egy egyszerű fórum poszt vagy egy új fórum téma elindítását illetően.
Ezért lehetne korlátozni a Blog indítás lehetőségét, moderátori cenzúrával. Kritériuma lehetne a megjelenésnek a moderátorral egyeztetett privát konzultáció. Kvázi a Blog szekcióba nem kerülhet ki akármi, előzetes egyeztetés nélkűl.
Hogyan működne?
Minden Blogot indítani akaró user-nek végig kellene mennie egy folyamaton. Aminek a végeredménye az lenne, hogy legalább 3 olyan Blog produktumot le kell tenni az asztalra, ami úgy kerűlt ki az oldalra, hogy az moderátori egyeztetéssel készűlt. Ezek után már szabadon Blog-olhat ( jelen állás szerint kimarite és balacy üti meg ezt a szintet, szerintem ).

A Blog szekció történéseit is kivenném a mostani "Friss bejegyzések" nézet metódusból. A szekció fülön helyeznék el egy kis számlálót, ami jelezné az aktivitásokat. Ugyan ezt hasonlóan az Off Topik szekcióra is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Beúszó gyors gombok

Folytatva az előző gondolat menetet. Ha megvalósulna az amit eddig kiagyaltam. Akkor gyors elérésre lehetne egy pár úszó, interaktív gombot beépíteni az oldalba. Amelyek az oldal görgetése közben, diszkréten mindíg a fókuszban lennének. Mindegyiken lenne egy kis informatív számláló, amely real time mutatná az adott szekció történéseit. Felhasználói interakció hatására, oda kattintáskor az adott szekció. Legutoljára elolvasott poszt utáni legfrissebb bejegyzésre vinné a user-t.
- Blog,
- Off Topik,
- Friss bejegyzések,
Ez 3 úszó gomb lenne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Apropó! Blog-ok

#14 #15 Blogot amúgy kevesen írnak (más fórumon is ez van), úgyhogy nem igazán mondható el, hogy ennek korlátozását megvalósítjuk vagy erről kéne beszélgetni, mint probléma. Beszélgetni persze, azért kell és lehet is itt, mert a beszélgetés során napvilágra kerülnek az igények. :)
Ha egy blogban valami nem jó, hozzá lehet szólni. A blog az önkifejezés része. Szóval, ezzel nem éltek vissza még úgy igazán. Gondolom, egyszerűbb (volt régebben) Hírt létrehozni és beilleszteni egy URL-t. :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Apropó! Blog-ok

#15.1 Szerintem ne így állj hozzá, hogy " úgy is kevesen írnak". Vagy is nálam ezért fogalmazódott meg így, hogy. 
Itt ezen az oldalon legyen meg egy követelményi szint a Hírek és Blogok beküldését illetően.
Blogolni, büntetlenűl ezer meg egy helyen lehet a zinterneten. :-)
Ide csak az ide releváns témájú blogokat kellene engedni szerintem.
Kellene egy Linux Mint hivatalos logo is az oldal design-jába is. Ugye Mi a Linux Mint hivatalos Magyar oldala vagyunk?

 

Na ez meg egy jó kis "dzsemburi"
https://www.youtube.com/watch?v=fUxLVEL7fsU

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Apropó! Blog-ok

#15.1.1 Majd igyekszem „pozitíva(bba)n”. Meg is van, beállítottam a config fájlban. :)
A koncerten ott voltam: https://www.youtube.com/watch?v=9jwKhauMd5U&list=RDhi7JYTjd624&index=24
Vagy ezen voltam (a jegy megvan): https://www.youtube.com/watch?v=C2RnK9O9RcU

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Magyar helyesírás, "nyelvtannácik", stb.... .

Nos, erről a témáról is lenne egy-két gondolatom.
Jó pár szabadszoftveres fórumot követve, a feltárulkozó kép nagyon összetett és szerte ágazó. Van ahol nem foglalkoznak vele, van ahol ezt deklaráltan külön topikban tárgyalják, és van ahol csak úgy egy posztban benyögik egy probléma megoldás közepedte, "hogy ezt nem így kéne írni" (lásd: egyelőre > egyenlőre ).

Itt most fontosnak tartom az én fejlődéstörténetem beidézését ebben a témában. Amióta Unix/Linux vonalra tértem át és ebből kifolyólag ilyen témájú tartalmakat fogyasztok az interneten. Van egy nagyon pozitív hozadéka, a helyesírásomat illetően. Ugyanis feléledt az a kényszer bennem, ha valamit legépelek az legyen helyes. Erre nagyon oda figyelek. Ebben rengeteget segítettek a különböző "nyelvtannáci" posztok, hozzászólások, az ilyen témájú viták elolvavsása.

Viszont van egy hátulütője is az ilyen különböző korrekcióknak. Az emberek hajlamosak megsértődni az ebbéli hiányosságaik feltárásának és direkt görbetükör eléjük tartásának. Ez durva szembesülés, de van jobbító végkimenetele az biztos.

Na ennek a jobbító végkimenetelnek az élét lehetne úgy elvenni szerintem, hogy az hatásos is maradjon és a tanító-jobbító szándék is megmaradjon. Ha azt nem direkt módon tartanánk a user arcába, hanem valami szofisztikáltabb módon juttattnánk el hozzá, úgy hogy a közösség is okulhason belőle.

Eddig, ugye szekciókról beszéltem a honlap főoldalán.
Na ide lehetne egy új szekciót létre hozni: Magyar helyesírás néven pl.
Működése a következő lenne:
- Bárki indíthatna egy topikot, úgy hogy ide beemelve egy szakmai topik adott nyelvhelyességi problémáit,
- azt javító-tanító szándékkal kijavítaná,
- az adott nyelvhelyességi hibára mértékadó, aktuális leírást-szabályt be linkel.

Nagyjából indulónak ennyi.

A szakmai szálakba történő nyelvtannácizást meg szigorúan ingnorálnám ( moderátor feladat ).
Baromi zavaró egy probléma megoldó szálba benyögni, az "egyelőre > egyenlőre" relációt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Magyar helyesírás, "nyelvtannácik", stb.... .

#16 feléledt az a kényszer bennem, ha valamit legépelek az legyen helyes. Erre nagyon oda figyelek.

Én is ugyanígy vagyok ezzel.
Itt szoktam nézelődni: https://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/suggest#
A kis bicebóca mankója. :)

Viszont van egy hátulütője is az ilyen különböző korrekcióknak. Az emberek hajlamosak megsértődni az ebbéli hiányosságaik feltárásának és direkt görbetükör eléjük tartásának. Ez durva szembesülés, de van jobbító végkimenetele az biztos.

Van fórum, ahol sportot űznek ebből. Nálunk nem lesz ilyen. :D
Valahogy jelezni kell a hibákat, szolídan. Sértődés se, de tömkeleg nyelvtanos hozzászólás se legyen.
Egy dal, ami kapcsolódik: https://www.youtube.com/watch?v=k9sjo-KP3jg

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Magyar helyesírás, "nyelvtannácik", stb.... .

#16.1 Véleményem szerint, kellene valamit tenni.

Elrettentő példaként: https://linuxmint.hu/forum/500-internal-server-error

Én, sajnos azt látom, hogy a magyar nyelvtan oktatása lecsúszott a béka feneke alá :-(.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Magyar helyesírás, "nyelvtannácik", stb.... .

#16.1.1 Ötletek jöhetnek. (kivitelezés)
A történetnek két oldala van, visszafelé is elsülhet.
Más fórumon meg azt látom, a hozzászólások 50-60% -a a helyesírásról szól. Egyszer szóvá is tettem, de válasz nem érkezett. (az az érzésem, hiába várok válaszra :))

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Magyar helyesírás, "nyelvtannácik", stb.... .

#16.1.1.1 Ez azért is necces téma, mert nem csak feltétlenül igénytelenség van a háttérben, de koncentráció csökkenés, telefonról pötyögés, erőszakoskodó billentyűzet szoftver (tablet / telefon), amelyik szintaktikailag helyes szavakat köp be, csak éppen nem azt, ami a szövegkörnyezetbe való, stb....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Magyar helyesírás, "nyelvtannácik", stb.... .

#16.1.1.1.1 Félreütés is lehet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak