Linux Mint blog havi hírek - 2019. augusztus

Reméljük, hogy már élvezitek a Linux Mint 19.2 kiadását! Itt valóban minden jól ment, nagyon jó visszajelzést kaptunk a BÉTA fázis folyamán és ez lehetővé tette számunkra, hogy jelentős mennyiségű hibát javítsunk ki. A stabil kiadást nagyon jól fogadták. Jó volt látni, hogy boldog és valóban élveztük a hozzászólásait, különösen a sebességgel és a Cinnamon-ban végzett erőforrás-használati fejlesztésekkel kapcsolatban.

Miután magunk mögött hagytuk a stabil kiadást, megnyitottuk a frissítés elérési útvonalát és az új csomagokat portoltuk az LMDE 3-ra, elkezdtünk dolgozni a Linux Mint 19.3-on. Ezt a következő kiadást Karácsonyra tervezzük, így a fejlesztési ciklusunk elég rövid és gyorsan kell haladnunk.

Vessünk egy pillantást néhány küszöbön álló fejlesztésre!

Nyelvi beállítások

A helyszínnel és a régióval együtt a Nyelvi beállítások eszköz is lehetővé fogja tenni az ön számára, hogy beállítsa az időformátumát.

A HiDPI támogatása

A HiDPI-t a Cinnamonban és a MATE-ben támogatjuk és ez minden egyes új kiadással egyre jobb. Egy pár ikon és kép még mindig elmosódott volt a Linux Mint 19.2-ben működő HiDPI-ben. Itt látható, amit javítunk:

  • Zászlók a Nyelvi beállításokban

  • Zászlók a Szoftverforrások eszközben

  • Zászlók a Cinnamon képernyőkímélőben

  • Téma előnézeti képek a Cinnamon téma beállításokban

Ezek mind élesek lesznek a Linux Mint 19.3-ban.

Az Értesítési terület ikonjai

Megnéztük a Gtk.StatusIcon-t is, amely az a technológia, amelyet az Értesítési terület ikonjai használnak. Ezek nemcsak elmosódottak a HiDPI-ben, hanem jelentős mennyiségű problémájuk is van:

  • Gondolatban 16 képpontos ikonokkal terveztük őket.

  • Az alkalmazás jeleníti meg őket, nem az applet.

  • Olyan elavult technológiára támaszkodnak, mint a Gtk.Plug és a Gtk.Socket, amelyek nem fognak előfordulni a jövőben, vagy nem lesznek kompatibilisek azzal, ami következik (Gtk4, Wayland, stb).

Ez olyasmi, amit nem támogat a GNOME és ami szerencsénkre még mindig megvan a GTK3-ban. Túlzás nélkül azt hiszem, hogy elég nagy csoda, hogy ez egyáltalán benne lehetett a Cinnamonban.

Az a mód, ahogyan ez működik, szintén rendkívül hibás. Az ikon minialkalmazást az alkalmazás jeleníti meg, így a panel applet nem képes azt irányítani. Nem tudja azt megfelelően átméretezni, nem tudja elemezni az ikonjának a nevét vagy szimbolikussá alakítani az ikont, és attól függően, hogy hogyan állítja be az alkalmazás az ikonját, mikor és hogyan, néha megjelenítési problémákkal szembesülhetünk...láthatatlan ikonokkal, levágott ikonokkal, rosszul méretezett ikonokkal, vagy olyan konokkal, amelyek nem lehetnek nagyobbak mint 16 pixel. Ez egy káosz és a Cinnamon indulása óta valóban gyengén működik (gondoljunk példaként a Pidgin-re) és más asztali környezetekben is elég gyengén működik (vegyük például a Skype-ot). Szóval már egy ideje tudtuk, hogy támogatnunk kell az értesítési terület ikonjait, de azt is tudtuk, hogy a Gtk.StatusIcon végül meg fog halni és csak nem működött elég jól úgy, ahogy volt.

Az Ubuntu kifejlesztett egy AppIndicator nevű érdekes alternatívát, amely megoldotta ezeket a problémákat, de amely újakat is hozott. Az indikátorok nem támogatnak néhány olyan funkciót, amelyek elérhetők a Gtk.StatusIcons-szal, így az alkalmazások áthelyezése annak a módszernek az áttervezését jelenti, ahogyan mi használjuk őket, illetve olyan kompromisszumok megkötését jelenti, amelyeket nem szeretnénk kötni. Például szeretjük megjeleníteni és elrejteni a Frissítéskezelő ablakot úgy, hogy bal egérgombbal rákattintunk a tálcaikonjára. Azt is szeretnénk, ha képesek lennénk komplex menüket felépíteni (például MPRIS vezérlőket) az alkalmazásainkon belül, így fontos volt, hogy megőriztük ezeket a funkciókat és a képességet arra, hogy az alkalmazások feldobják a saját menüjüket.

Írtunk egy XApp.StatusIcon nevű alternatívát a Gtk.StatusIcon-hoz, amely az AppIndicator-hoz hasonlóan a dbus-t használja arra, hogy az információkat átadja az appleteknek és lehetővé tegye a számukra, hogy natívan jelenítsék meg a tálcaikont, az elemleírást és az opcionális címkét. Ez azt jelenti, hogy nincsenek többé megjelenítési problémák, és minden méretben éles ikonok vannak.

A kattintási eseményeket is visszaadtuk az appletből dbus-on keresztül az alkalmazásnak. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazás képes kapcsolódni az eseményekhez és bárhogyan reagálni a leütött és/vagy felengedett gombokra, ahogy szeretné.

Készítettünk egy önálló appletet és egy Cinnamon appletet az induláshoz, és ezt követően a MATE-hez és az Xfce-hez is készíteni fogunk appleteket.

[video=https://youtu.be/S0onVliBWQ4 autostart=0]

Az appletek létezését is felismertettük az App.StatusIcon-nal és implementáltunk egy tartalék mechanizmust, hogy garantáljuk ennek más asztali környezetekben való működését. Ha nincs jelen applet, az ikon átláthatóan visszavonul egy Gtk.StatusIcon-ba, így anélkül, hogy aggódnunk kellene miatta, az app megjelenít egy ikont bármely olyan környezetben, amely kompatibilis a Gtk.StatusIcon-nal.

Ha olyan alkalmazást ír, amely tálcaikont használ, és ez érdekli, ne habozzon és lépjen velünk kapcsolatba. Ez az XApp-nek, egy olyan projektnek a része, amelynek célja minden GTK környezet, asztali környezettől és kiadástól függetlenül..

Érdekeltek vagyunk abban, hogy ezt a lehető legegyszerűbbé és legkompatibilisebbé tegyük. Itt látható egy gyors videó, amely bemutatja, hogy milyen egyszerűen lehet egy alkalmazást erre migrálni:

[video=https://youtu.be/PTdOjdwJeC0 autostart=0]

Eddig a Frissítéskezelőt (mintupdate), a Feltöltéskezelőt (mintupload) és a Bluetooth beállításokat (blueberry) portoltuk. Ezek a portolások a Github-on és a napi build-eket tartalmazó személyes csomagtárolóban érhetők el.

A Frissítéskezelő tálcaikonja

Mivel mi tálcaikonokról beszélünk, tudatában vagyunk egy véletlenszerűen előforduló megjelenítési problémának a Linux Mint 19.2-ben és LMDE 3-ban, amely érinti a Frissítéskezelő tálcaikonját. Az első bejelentkezéskor az ikon néha láthatatlan vagy levágott lehet.

Ez olyan probléma, amely tipikusan a Cinnamont és a Gtk.StatusIcons-t érinti. A Frissítéskezelő XApp.StatusIcon-ra való migrálása meg fogja oldani ezt a problémát a Linux Mint 19.3-ban, de egyelőre szükségünk van egy egyszerű javításra.

Build-eket készítünk és elemezzük ezt a problémát. Ha ön érintett ebben, kérjük segítsen a visszajelzések gyűjtésében és tesztelje a build-eket, amelyeket a következő címen nyújtunk https://github.com/linuxmint/cinnamon/issues/8771.

MintBox 3

A Compulab keményen dolgozik a MintBox 3-on. Hogy kihangsúlyozzuk azt a tényt, hogy ezek a számítógépek egyediek és hogy prémium érzetet adjunk nekik, befektettünk egy gyémántforgácsos alumínium logóba az előlapon.

Három specifikáció lesz elérhető, amely Intel, AMD és NVIDIA GPU-kat nyújt. Valóban izgatottak vagyunk és alig várjuk, hogy megszerezzük az első egységet.

Hozzászólások

kimarite képe

Jó, hogy érthetöen

Jó, hogy érthetöen megmagyarázza a blog a alkalmazás státusz ikonjának megjelenítési problémáit. Igen tájékoztató volt olvasni a jelenleg használt működés egyedi sajátosságairól, úgy általában. A tervezett javítás menete (Cinnamon részéröl) izgalmasnak hangzik. :-)

Az említett egér bal gomb szerepe számomra is fontos, azaz, hogy a panel alkalmazásoknál nyissa és zárja az az alkalmazás ablakát.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve