8. Nyílt forráskódú térinformatikai munkaértekezlet

kami911 képe

2019. november 29-én kerül megrendezésre az 8. Nyílt forráskódú térinformatikai munkaértekezlet. A térinformatikai munkaértekezlet célja, hogy a magyarországi felhasználókat és fejlesztőket összehozza, a felhasználói kört bővítse, lehetőséget biztosítson az információk megosztására.

A munkaértekezlet célja, hogy a magyarországi felhasználókat és fejlesztőket összehozza, a felhasználói kört bővítse, lehetőséget biztosítson az információk megosztására.

Az esemény programja:

9:00 – 10:00 Regisztráció, poszter szekció

10:00 – 10:10 A rendezvény megnyitása, Rózsa Szabolcs tanszékvezető

10:10 – 10:35 Dukai Balázs (Delft University of Technology)
3D városmodellek feldolgozása Pythonnal
A szemantikus 3D városmodellek az úgy nevezett okos városok sarokkövei. Mégis, ezekkel a modellekkeldolgozni nehéz, a modellek módosítása és frissítése egy bonyolult folyamat. Miközben 3D városmodelleketkészíteni aránylag egyszerű, a modellek felhasználását és karbantartását nehezíti a megfelelő szoftver hiányaés az összetett adatmodell. Próbáltál már valaha egy CityGML fájl-t írni? És olvasni? Mi igen, és úgygondoltunk, hogy ez lehetne könnyebb is. Ezért kidolgoztunk egy fejlesztőbarát, JSON-alapú adaptációt aCityGML adatmodellre. Ez az előadás bemutatja a CityJSON adatformátumot és a hozzá fejlesztett, nyíltforráskódú szoftvert, cjio-t.

10:40 – 11:00 Nagy Róbert (Planet)
Planet - Lásd a változást, változtasd meg a világot
Napi gyakoriságú műhold felvételek a Földről.

11:05 – 11:25 Prajczer Péter, Radics Csaba (GYSEV)
Nyílt forráskódú térinformatikai szoftverek bevezetésének tapasztalatai
A GYSEV Zrt-nél több éve fejlesztünk egy térinformatikai rendszert, mely nyílt forráskódú szoftverekre épül,valamint nyílt forráskódú szoftverek segítségével lett fejlesztve. A szoftver neve Műszaki Adatbázis ésTérinformatikai Rendszer, röviden MATIR. A rendszer az idei évben került bevezetésre, így a bevezetésének,oktatásának (az oktatás is nyílt forráskódú szoftver segítségével valósul meg, Moodle) valamint a kollégák és acég vezetésének a fogadtatását, véleményeit és tapasztalatait is be tudjuk mutatni. A szoftverek segítségévelszolgáltatunk adatokat a hatóságoknak, tervezőknek és kivitelezőknek.11:30 – 11:45Báder Richárd (Magyar Közút)Élménybeszámoló a FOSS4G 2019 konferenciárólAugusztus végén Bukarestben gyűltek össze a nyílt forráskódú térinformatikai szoftvereket fejlesztők,felhasználók és az irántuk érdeklődők az OSGeo évenkénti globális konferenciáján. Egy részvevő élményeit ésbenyomásait foglalja össze az előadás.

11:50 – 12:05 Nagy Nándor (BME MSc diák)
CloudCompare
A CloudCompare széles körben elterjedt pontfelhők kezelésére specializált szoftver. Az általános bemutatásmellett konkrét alkalmazási tapasztalatok is szerepelnek az előadásban

12:10 – 12:25 Varga Orsolya (DE)
Műholdfelvételek elemzési lehetőségei open source környezetben

12:30 – 13:00 Szünet, Poszter szekció

13:00 – 13:20 Pudleiner Éva
Helyi Építési Szabályzat használatánakGISegítése
Kistelepülések építési hatósági feladatokkal kapcsolatos, gyakran körülményes munkafolyamatainakfejlesztésére is kiváló lehetőség a nyílt forráskódú térinformatikai környezet (QGIS). Egyszerűen ésköltséghatékonyan létrehozható rendszer kidolgozása "proof of concept" jelleggel, egy konkrét településre.Hatékony lekérdezések lehetővé tétele a különböző fizikai helyen tárolt adatok integrálásával, egyszerűalgoritmusok használatával.

13:25 – 13:45 Toronyi Bence (BME)
Foszforgézák vezető mérnök szemmel
Tapasztalatok, vállalkozási és közigazgatási területekről a felmerülő, problémákról és azok kezeléséről.

13:50 – 14:10 Fehér Krisztián
Teljes hardvergyorsítású, CUDA alapú térkép megjelenítési lehetőségekKözel 6 év műhelymunka után elkészült egy olyan saját fejlesztésű minimalista grafikus függvénygyűjtemény, ami közvetlenül kihasználja az NVIDIA GPU-k számítási teljesítményét és általános célokra használható, például térképmegjelenítésre is.Néhány példán keresztül bemutatásra kerül az is, miként sikerül bevételgenerálásra is felhasználni a munka eredményeit.

14:15 – 14:35 Kolesár András (Lechner Tudásközpont)
Térinformatikai platform fejlesztése a Lechner Tudásközpontban
Padányi-Gulyás Gergely (Fegyi) 2016-ban már előadott nyílt forrású saját fejlesztéséről, Angularba ágyazottOpenLayers térképi keretrendszerről (ng2ol3). Az ő megoldását használja a Lechner e-közmű alkalmazásaazóta is. A 3D Magyarország KÖFOP projektben is felmerült közös térképi összetevő (Unified Map Service,UMS) használata, ami ugyanezen összetevőkből épül fel, csak másképp. A két fejlesztés hasonlóságairól éskülönbségeiről szól az előadás.

14:40 – 15:00 Gelencsér Gergő
Mapbox Vector Tile (MVT) formátum

Az utóbbi két-három évben egyre jobban támogatott az MVT (.PBF) formátum. Alkalmazásfejlesztésitapasztalatokon keresztül mutatom be
•mi a formátum felépítési logikája, miért tud olyan tömör lenni
•mik az evolúciós különbségek XML (GML/KML), GeoJSON, MVT útvonalon
•hogy lehet ezeket GeoServerben engedélyezni•hogy lehet PostGIS-ből közvetlenül generálni
•mikor előnyös, ha a vékony kliensre hagyjuk a stílus definíciót

15:05 – 15:25 Szutor Péter (DE)
Az open3d könyvtár
Az Open3d egy pontfelhő, RGBD és mesh állományok kezelésére fejlesztett könyvtár, c++ és pythoninterfésszel, saját megjelenítővel; az előadás során egy egyszerű LIDAR osztályozó megírásával demonstráljuka lehetőségeit.

15:30 – 15:50 Szalai Kálmán (KAMI)
POI-k „tömeges” importja az OpenStreetMap-be
Az OpenStreetMap közösségi térképi adatbázisa nagy számban tartalmaz boltokat, benzinkutakat, bankokat, és különféle üzletláncokat. Ezek az adatok sajnos nem minden üzlet és nem minden tájegység esetén lettek felszerkesztve a közösségi térképre. Ezek a hiányzó adatok beszerezhetők az üzleti entitások honlapjáról amelyeket – engedélykérés után – a félautomatikus importjához bő másfél éve kezdtem el. Az eddig összegyűlt tapasztalatokról szeretnék előadásomban beszámolni az importtól, az új POI-k elhelyezésén át egészen a jelenlegi eredményekig.

16:00 – 00:00 Foszforgézu sörözés
Szabad beszélgetés az elhangzott előadásokról, a nyílt forráskódú szoftverekről.

Helyszín: BME Általános- és Felsőgeodézia tanszék

Budapest Műegyetem rkp. 3. K épület mf. 26.

Időpont: 2019. november 29. 09:00 - 18:00

A konferencia weboldala