Linux Mint blog havi hírek - 2019. június

Hálás köszönet a támogatásáért és az adományaiért! Örömtelivé teszi ezt a projektet és igazi öröm ezen dolgozni.

Le kellett küzdenünk néhány problémát és ez a fejlesztési ciklus nem volt a legegyenletesebb, de éppen most valóban boldogok vagyunk. Izgatottak vagyunk amiatt, hogy közeledünk a BÉTA-kiadáshoz és hogy megmutathatjuk mindenkinek, éppen min dolgozunk. Büszkék vagyunk a teljesítményeinkre, valamint néhány funkcióra és fejlesztésre, amelyet megvalósítottunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy együtt vagyunk és szórakozunk a csapaton belül, miközben mindezen dolgozunk.

Nemo: Az elemek rögzítése

A Cinnamon fájlkezelő néhány menő új funkciót mutat be. Ha azon kapja magát, hogy mindig újra meg újra ugyanazokat a fájlokat keresi..., csak rögzítse azokat!

Ez ilyen egyszerű. A rögzített elemek felül jelennek meg és könnyen elérhetőek.

Nemo: Feltételes műveletek

Ha jobb egérgombbal kattint egy fájlra, láthatja a műveleteket, amelyeket végrehajthat rajta. Eddig ezek a műveletek csak általánosak lehettek. A Nemo 4.2-vel kezdődően a műveletek saját külső feltételeiket valósíthatják meg. Más szóval a műveletek szkripteket vagy külső parancsokat használhatnak arra, hogy adott feltételek esetén meghatározott fájlokat célozhassanak meg. Ez lehetővé fogja tenni számunkra, hogy olyan műveleteket szállítsunk, amelyek sokkal okosabbak, mint azelőtt.

Vegyünk egy példát! Ha jobb egérgombbal rákattint egy képre, kiválaszthatja a „Beállítás háttérképként” műveletet. Ez a művelet minden képfájlt megcéloz. Nem számít, milyen fájlt választ, ha ez egy kép, látni fogja ezt a műveletet.

A továbbiakban megadott használati esetekre használható műveleteink lehetnek, amelyeket nem a mindennapi használatra kap, hanem amelyek akkor lesznek ott, amikor szüksége lesz rájuk.

Mondjuk jobb egérgombbal rákattint egy .mkv-ra, amely nagyobb mint 4 GB, csak válassza ki a „Feldarabolás” („Split it”) műveletet. Mondjuk kiválaszt egy olyan videót, amelynek hangja DTS-ként van kódolva... csak kattintson rá jobb egérgombbal és válassza a „DTS hang konvertálása AC3-ba” műveletet. Mondjuk, hogy a képnek, amelyre jobb egérgombbal kattint, a geolokációja benne van a metaadatában, csak kattintson jobb egérgombbal a „Mutassa meg, hol készítették” műveletre, hogy megnyissa a térképet.

A felső határ a csillagos ég, ezek csak példák. A jövőbeli kiadásokban meg kell becsülnünk a nagy mennyiségű műveletek szállításának teljesítményköltségeit. A Nemo 4.2-vel most megvan a technológiánk ahhoz, hogy ezt megtegyük (és önnek is, ha saját műveleteket akar készíteni). A műveletek meg tudják jósolni, hogy szükség van-e rájuk, vagy sem, jobban, mint ahogy valaha a múltban tehették, és ez lehetővé fogja tenni a számunkra, hogy a fájlkezelőjében lévő jobb egérkattintásra megjelenő menüjét az egyik legügyesebb eszközzé tegyük, amely csak létezik.

A Cinnamon menü

A Cinnamon gyorsabb és lendületesebb, mint azelőtt. Kevesebb RAM-ot használ és gyorsabban töltődik be. Ezek közül a fejlesztések közül néhány a Docinfo és Appsys felülvizsgálataiból ered, néhányuk a Muffin ablakkezelőből, néhányuk pedig az alkalmazás menün elvégzett munkából származik.

A teljesítményfejlesztéseken kívül az alkalmazás menü most azonosítja és megkülönbözteti a másolatokat. Ha két alkalmazásnak ugyanaz a neve, a menü több információt fog megjeleníteni róluk.

Az alkalmazás menüjében a Xed a „Szövegszerkesztő”. Ha telepíti a Geditet, többé már nem lesz két „Szövegszerkesztő” végű bejegyzése. Ehelyett látni fog egy „Szövegszerkesztő (Xed)” és egy “Szövegszerkesztő (Gedit)” bejegyzést.

Ugyanez érvényes a Flatpakokra, ha olyan alkalmazás Flatpakját telepíti, amely már megvan önnek, a menü különbséget fog tenni a kettő között, hogy tudassa önnel, melyik származik a tárolókból és melyik a Flatpak.

Görgetősáv beállításai

Ez nem mindenkinek szól, de sokszor kérték a múltban. Azok az emberek, akik nem szeretik az átfedő görgetősávokat, vagy aki szeretné felülbírálni a témabeállításokat, képes lesz grafikusan is megtenni.

Xapp-ok

A Pixet, a szövegszerkesztővel, a dokumentumolvasóval, a videólejátszóval és a képnézegetővel együtt megvizsgáltuk és hozzáadtuk a támogatást, hogy biztosítsuk, hogy a felhasználók használhatják a hagyományos Ctrl+Q és Ctrl+W billentyűkombinációkat.

A dokumentumolvasó beállításaiban most hozzáadható egy nagyítás választó az eszköztárhoz.

MintBox 3

A Compulabbal a valaha leghatékonyabb MintBoxon dolgozunk.

A MintBox 3 az Airtop 3-on fog alapulni: https://www.youtube.com/watch?v=35OyZzCvG0g

Már jó ideje egy Airtop 1-et használok fő számítógépemként és ez egy szép gép.

Az alábbi specifikációk és árak nem véglegesek:

1. Alapkonfiguráció: 1543 $ Core i5-tel (6 mag), 16 GB RAM-mal, 256 GB EVO 970-nel, Wi-Fivel és FM-AT3 FACE Modullal.

2. Csúcskategória: 2698 $ Core i9-cel, GTX 1660 Tivel, 32 GB RAM-mal, 1TB EVO 970-nel, Wi-Fivel és FM-AT3 FACE Modullal.

Snap

Amikor bejelentettük a snap-et, azt feltételeztük, hogy megoldás lesz, nem probléma. Azt feltételeztük, hogy ez lehetővé teszi, hogy újabb alkalmazásokat futtassunk a régebbi programkönyvtárak felett, és hogy megengedjük a harmadik féltől származó szerkesztőknek, hogy egyszerűen publikálják a szoftvereiket több disztribúcióra, éppúgy mint a Flatpak és AppImage esetén. Amit mi nem akartunk az volt, hogy a Canonical felügyelje a szoftverek terjesztését a disztibúciók és a harmadik féltől származó szerkesztők között, hogy megakadályozzák a szerkesztőktől származó közvetlen terjesztést, hogy olyan szoftvereket készítsenek, amelyek az Ubuntuban jobban működnek, mint bárhol máshol és hogy követelménnyé tegyék az áruházban való megjelenést.

Ha ön Fedora felhasználó és szeretné telepíteni a Spotify-t, azt mondjuk önnek, hogy látogassa meg a következő oldalt https://snapcraft.io/spotify. A Spotify nem terjeszt RPM-csomagokat, appimage, Flatpak fájlt vagy bármit, ami használható egy olyan Fedora felhasználónak, aki szeretné azt letölteni, vagy olyan Fedora üzemeltetőnek, aki szeretné azt hozzáadni egy tárolóhoz. A Fedora felhasználóknak azt mondják, hogy menjen olyan honlapra, ami alapvetően egy olyan, RedHat vetélytárs által üzemeltetett kereskedelmi áruház, ahol a statisztikák azt mondják nekik, hogy a disztribúciójuk csak a 20. legjobb.

Mi szerencsések vagyunk, még mindig le tudjuk tölteni a .deb-et. Ha a Spotify megszünteti a gondoskodást, mi mit tegyünk? Áttérünk a snap-re, mert muszáj? A snap áruház továbbra is megengedi az embereknek, hogy letöltsék az aktuális .snap fájlokat a jövőben, vagy ezt zárolják? A snap áruház továbbra is működik Ubuntu One-fiók nélkül, vagy gyártófüggővé válik? Úgy vélem, hogy fontos értékelni ezeket a szempontokat.

Mindannyiunknak van okostelefonja és mindannyian tudjuk, milyen nagyszerű a Google Play áruház. Milyen gyakran láthatunk .apk-t (Android csomagokat) a weben? Milyen nehéz ezeket a Google áruház nélkül telepíteni? Mennyire szabadon publikálhatja egy szerkesztő magát az .apk csomagját, miközben jelen van az áruházban? Ki ellenőrzi mindezt és mit jelent ez a számunkra? Ki szabályozza azt, hogy mi és mi nem kerülhet be az áruházba? Ki köti a kereskedelmi üzleteket? Kire támaszkodunk? És miért?

Mindaddig, amíg a snap megoldás egy problémára, ez nagyszerű. Éppúgy, mint a Flatpak, képes megoldani néhány olyan valódi problémát, amellyel a rögzített csomagbázisoknál találkozunk. Képes ellátni minket olyan szoftverekkel, amelyeket máskülönben nem tudnánk csomagokként futtatni. Amikor viszont ok nélkül elkezdi lecserélni a csomagokat, amikor elkezdi megsérteni az együttműködésünket a felső szinteken megvalósuló (upstream) projektekkel és szoftvergyártókkal, valamint csökkenteni a választási lehetőségeinket, akkor ez fenyegetéssé válik.

Egy Fedora felhasználónak nem kellene az Ubunturól és az Ubuntu One-ról beszélni, amikor szoftvereket tölt le. A böngészőjének nem kellene olyan könyvjelzőket tartalmaznia, amelyek más disztribúcióra mutatnak. A szoftvereit észben elsődlegesen nem másik asztali környezettel és disztribúcióval kellene tervezni és tesztelni, és amikor ránéz képernyőképekre, nem kellene mindenhol Ubuntut látnia. Ez bűn a Spotify-nak, hogy ezt teszi és bűn bármely gyártónak, hogy azt gondolja, hogy egy ilyen áruház az egyetlen áruház lehet minden Linux felhasználó számára. Ezért ahhoz, hogy ez működjön, mindannyiunknak kellene szabályoznia, egyértelmű célokkal, előítéletek nélkül és összeférhetetlenség nélkül.

Amikor a Flatpak megjelent, azonnal lehetővé tette mindenki számára, hogy áruházakat hozzon létre. A Flatpak kliens több áruházzal tud kommunikálni. A Spotify rajta van a FlatHub-on és ők ki tudják rá adni. Ha holnap lesz egy érvük a Flathub-bal kapcsolatban, létrehozhatják a saját áruházukat és a teljesen ugyanolyan Flatpak kliens még mindig működni fog vele. Amikor a Snap megjelent, csak egy kliens volt. A szerver zárt ajtók mögött volt és a kliens nem tudott több szerverrel kommunikálni. Azóta aggódtunk emiatt, de rendben volt. Mindaddig, amíg a Snap nem vált a de-facto szabvánnyá minden szerkesztő számára, hogy a Linux minden felhasználója számára publikáljon, rendben volt. Mindaddig, amíg a szerkesztők nem állították le a csomagok terjesztését, rendben volt. Mindaddig, amíg a Snap nem távolította el, amit már elkészítettünk, tökéletesen rendben volt. Az Ubuntu Áruház, amit most a Snap Áruháznak hívnak (ami logikus, mivel szándékosan csak „egy” áruház lehet), ígéretes volt, mivel olyan szoftvereket tudott kínálni, amelyekhez mi nem fértünk hozzá, és egy fizetési platformot a kereskedelmi szoftverek megvásárlásához. Viszont ez ennél sokkal többet tesz, csökkenthetné a hozzáférést az ingyenes (mint a sör) és szabad (mint a szabadság) szoftverekhez.

Sok olyan dolog van, amit megtehet a csomagkezelőkkel (apt/dpkg a Linux Mintben), amit nem tehet meg a Snap-pel, és ennek két oka van. Először is, már egy ideje itt vannak körülöttünk. Ezek érettek, minden disztribúcióban teljesen integrálták őket az OS-be. Másodszor, gondolatban szabad szoftverrel fejlesztették őket. Nincsenek kereskedelmi szempontok az apt/dpkg tervezésében, minden a felhasználók és disztribúciók feljogosításáról szól. Nem módosíthat, építhet újra, rögzíthet, foltozhat, tükrözhet olyan snap-et, amihez nincs jogosultsága.

Engem meghívtak a Snap fejlesztők, hogy vegyek részt, és remélem, hogy egy napon képesek leszünk integrálni a snap-et a Linux Mintbe. Bár aggódom a piacra gyakorolt hatása miatt, úgy vélem, hogy a snap mind kliensként, mind fájlformátumként működhetne, ha ne zárna be minket egyetlen áruházba. Talán csodálkozik azon, hogy én hirtelen miért vagyok erről ilyen szókimondó. Van egy bizonyos értelemben sürgető probléma, amely a részünkről cselekvést igényel. Az Ubuntu azt tervezi, hogy lecseréli a Chromium tárolóban lévő csomagot egy üres csomagra, amely a Chromium snap-et telepíti. Más szóval, amint ön telepíti az APT frissítéseket, a Snap követelménnyé válik az ön számára, hogy tovább használja a Chromiumot és az ön háta mögött telepíti magát. Ez feltépi az egyik legnagyobb aggodalmat, amit sok ember érzett, amikor a Snap-et bejelentették és megszeg egy ígéretet a fejlesztőitől, hogy soha nem fogja lecserélni az APT-et.

A terv nemcsak az, hogy az APT részét átruházza a Snap-re a jelenlegi Ubuntu kiadásokban, hanem az is, hogy visszaportolja ezt a módosítást az Ubuntu 18.04 LTS kiadásba. Nem akarjuk, hogy ez érintse a Linux Mintet.

Nem hiszem, hogy az általunk itt felvetett pontokat jól érti a közösség. Remélem, hogy beszélünk erről az Ubuntuval és a Snap projekttel. Minket az ön visszajelzése is nagyon érdekel. Egy önmagát telepítő Snap Áruház, amely felülírja a mi APT csomagbázisunk részét, teljes mértékben NEM NEM-et jelent. Ez olyasmi, amit meg kell állítanunk és ez a Chromium frissítések és a Linux Minten belüli snap áruházhoz való hozzáférés végét jelentené.

A 32 bites támogatás tovább működik

Az a Canonicaltól származó bejelentés, hogy a 32 bites támogatást ejteni kell az Ubuntu 20.04-ben, azt jelenti, hogy a jövőbeli Linux Mint 20-at csak 64 bites változatban adhatjuk ki. A Linux Mint 19.x már elérhető 32 bitesen és 2023-ig használható. Úgy vélem, hogy a legtöbb ember elégedett ezzel és a 32 bites kiadások ejtése a továbbiakban 2020-ban logikus lesz.

Mégis sok kérdés merült fel a vegyes architektúra (multiarch) támogatásáról. A Steam, Wine és olyan más népszerű alkalmazások, amelyeket a 64 bites Linux Mintben használnak, nem képesek megfelelően működni a 32 bites programkönyvtárak nélkül.

A Canonical üdvözölte ezeket a kérdéseket és bejelentette, hogy ez nem lenne probléma. Ez számunkra is nagyon fontos. Nincs ok arra, hogy azt gondoljuk, hogy az Ubuntu 20.04-ből hiányozni fog a megfelelő támogatás. Ha ez történne, vagy a kiválasztott megoldás követelménnyé tenné a Snap-et, akkor elkötelezettek vagyunk abban, hogy ezeket is megoldjuk.

Társalgás a médiával

Egy új Slack csapatot indítottak újságírók, bloggerek, youtuberek és podcasterek számára, hogy közvetlenül és egyszerűbben tudjanak kapcsolatba lépni velünk.

E mögött a csapat mögött rejlő ötlet az volt a média számára, hogy gyorsan tehessenek fel nekünk kérdéseket, számunkra az volt, hogy ötleteket adjon nekünk, a blog számára pedig az, hogy ne ez legyen az egyetlen információforrás a Linux Minttel kapcsolatban.

A szerzőket is arra bátorítjuk, hogy ismertessék velünk a videóikat, cikkeiket és podcastjaikat. Ez lehetővé teszi a számunkra, hogy bizalmasan beszélgessünk velük, reagáljunk a tartalmaikra, megválaszoljuk az esetleg felmerülő kérdéseket és hogy megmagyarázzuk a tervezési döntéseinket. Néha a tartalom fejlesztésekhez vezet a Linux Minten belül és az is szép, hogy ezt képesek vagyunk követni.

Ha ön újságíró, blogger, youtuber vagy podcaster és érdekli a velünk való kapcsolatfelvétel, tudassa velünk e-mailben. Ha az ön médiája komoly, nem mutat elfogultságot vagy nem szít vitákat, örömmel dolgozunk önnel és több információt osztunk meg rólunk és a projektekről, amin dolgozunk.

Hozzászólások

Csupán a (szinte) nem

#1 De szép ez a háttérkép!

Annak idején, amikor még a LM 12, a Lisa volt a friss, megcsodáltam a default háttérképét.
Aztán az idők során mindenben keresni kezdtem a dark témát.
Ugyan nem dark fotó, amit betettél, de már nem az a vakító fehérség. Egyszerűsége és tisztasága nyugalmat áraszt, miközben megcsillogtatja a szemet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Csupán a (szinte) nem

#1.1 Szép, mint egy vers: https://youtu.be/XIWO0H8X2Mw?t=229

Parti Nagy Lajos: Földközel

Tavasz, tavasz lesz, földközel,
virágmagasban verdesel.
Torkomban bross, irónia,
nincsen már mitől óvnia,
hordom mégis, mint pléhgigát
e göcögést, mit tű ver át.
Lemezrekedten suttogok,
gipsszel kiöntött ballonok,
szélrablók ülik az eget,
ne várd, hogy levezessenek.
Virágmagasban verdesel,
ennyi vagy, örök földközel,
az éj, ha hangárjába zár,
mint bogarat a tulipán,
propellerzajjá változol,
nem közeledsz, nem távozol.
Virágmagasban, földközel,
rezegsz, verődsz, hát higgyem el,
hogy azt a repülőteret
kitűzhetem, kitűzheted?
Hogy ne csak ernyőn fogjalak,
hogy belül megtaláljalak,
hogy mint a vérem járjad át
az érnyalábnyi éjszakát.

https://hycry.wordpress.com/2010/05/15/parti-nagy-lajos-foldkozel/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Remegve olvastam minden

Remegve olvastam minden betűjét.
Azért nyitottam meg, mert kíváncsi voltam, mert érdekelt, hogy mit hoz az új Mint.
Ehhez képest az volt számomra a cikkben a legkevésbé érdekfeszítő.

Köszönöm ezt az írást!

Amíg APT van, engem nem tart izgalomban sem a Chromium, sem a Snap, sem semmilyen áruház.
A Linuxba én a tisztasága miatt lettem fülig szerelmes.
Hajlandó lennék örömmel, és jó szívvel fizetni akár áruházban is, de csak akkor, ha:
- Nem a kereskedőket tömném ezzel, hanem a fejlesztőket.
- Nem csinálna az áruház a hátam mögött a világon semmit.
- Nem korlátozna semmiben, és nem terelne sehova.
- És nem utolsó sorban teljesen reklámmentes lenne még az ingyen kínált termék is.
Egyetlen ilyen áruházról tudok, és az az APT. A Google Play-t mire kiismertem, teljesen el is fordultam tőle. Jó, én nem tömegek vagyok, csupán egy a tömegből. Nem is az az egyetlenegy, aki ugyanígy viszonyul, és nem is az az egy, aki nem akar a másik halmazhoz tartozni, ahhoz, aki nem is akarja észrevenni, hogy a rossz az nem jó.
Hogy az APT marad-e, vagy bekebelezi a Snap, vagy bárki, bármi, az viszont a tömegtől függ. A tájékozatlan tömegtől. Mert tömeg hozta életre az áruházat is, a Windows-t is, és a Linuxot is, ahogyan az APT-t is.

Ezért köszönöm ezt az írást! Mert nem csak kiállt mellettem, hanem tájékoztatott is nem is egy tájékozatlant.
Ösztönből kutatni kezdtem a problémamegoldókámban, hogy miként lehetne több tájékozatlant tájékoztatni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve