Egy nap, ami csak a rendszergazdákról szól: július 19-én SYSADMINDAY!

kami911 képe

Idén is a HWSW-vel ünnepeljük a rendszergazdák világnapját, és a Linux Mint közösség tagjai is ott lesznek az AnKERT-ben július 19-én. Tarts te velünk te is!

A péntek délután kezdődő esemény változatos programmal vár benneteket. Öt szakmai előadásra számíthattok, ahol kiemelt szerepet kap az IT-biztonság témája, majd Felméri Péter stand-up comedyje következik. A hagyományoknak megfelelően a tombola sem maradhat el, a standokon pedig ügyességi játékok és IT-kvízek fogadnak.

Mi a Linux Mint-tel is ott leszünk, de a helyszínre szokás szerint kitelepülnek majd a hazai szabad szoftveres közösség tagjai, a Mozilla, az FSF csapat, az Ubuntu, a Fedora, a hazai BSD és Firefox közösség képviselői is.

A rendszeradminisztrátorok és IT-üzemeltetők elismeréséért 20. éve küzd a sysadminday.com. Kezdeményezésükre minden év júliusának utolsó péntekén világszerte megtartják a világ IT-közösségében méltán népszerű rendszeradminisztrátorok megbecsülésének napját. A hazai SYSADMINDAY a nagy nyári szabadságolásokhoz idomulva, a hivatalos dátumhoz képest némileg előbb, július 19-én az AnKERT-ben várja a látogatókat.
Ha még nem voltál, nézd meg a tavalyi rendezvény képeit!

A rendszeradminisztrátorok - ahogy itthon hívjuk őket, rendszergazdák vagy IT-üzemeltetők - gondoskodnak a munkahelyek informatikai eszközparkjának zökkenőmentes működéséről, legyen szó nagyvállalati szerverekről vagy irodai alkalmazásokról. Ők azok, akik bármikor rendelkezésre állnak, hogy megoldjanak bármilyen felmerülő technikai problémát - méghozzá azonnal, hiszen a munka nem várhat. És ők azok, akik mindezek ellenére láthatatlanok maradnak, munkájuk gyakran alulértékelt, cégen, illetve a mindennapokon belül pedig alaptalan sztereotípiák élnek róluk, ahogy például ez a népszerű brit komédiasorozatból, a The IT Crowdból is kiderül.

Idén már 10. alkalommal rendezi meg itthon is a rendszergazdák világnapját a HWSW informatikai kiadó. Célunk, hogy az előző rendezvények sikerén felbuzdulva az informatikai infrastruktúra üzemeltetőinek a kedvében járjunk, felhívjuk a figyelmet munkájuk fontosságára, hogy romboljuk a mindennapokban róluk kialakult káros és alaptalan sztereotípiákat. Nem titkolt célunk az sem, hogy a cégek felismerjék milyen fontos célcsoport a rendszeradminisztrátor, hiszen igen jelentős döntéshozó és döntés-előkészítő potenciállal rendelkeznek mind a KKV, mind a nagyvállalati szegmensben, egyszersmind szeretnénk leszámolni azzal a divatos sztereotípiával, hogy a rendszergazda semmiben nem dönt, de bármit "megfúr".

Ami más, mint korábban

A rendszergazdák világnapját hagyományosan július utolsó péntekjén rendezik. Ez a „mozgó” dátum hazai viszonylatban nem túl szerencsés, mert a szabadságolások többsége a július utolsó hetében kezdődik, ráadásul a nagy nyári záporoknak is ekkor van szezonja. Ezek kivédésére a hazai SYSADMINDAY-en elszakadtunk a hivatalos időponttól, és a rendezvényt a fenti időszak előtt tartjuk meg. Így lett az idei dátum a hivatalos július 26. helyett július 19.

A rendezvényről

A hazai SYSADMINDAY-en évről évre több szakember vesz részt, míg az első rendezés alkalmával 100-an látogattak ki a rendezvényre, addig az elmúlt években már 5-600 vendégünk volt. A korábbi rendezvényeken készült képeink az alábbi linken tekinthetők meg.