Linux Mint blog havi hírek - 2019. március

Hálás köszönet a támogatásukért és adományaikért, valamint a visszajelzésükért és ötleteikért is. Ma egy kicsit a szabad szoftverek fejlesztésének néhány negatív aspektusáról fogunk beszélni, de mielőtt megtennénk, szeretném kihangsúlyozni, hogy milyen szerencsések vagyunk mi itt a Linux Mint-nél, hogy van ez a közösségünk és ilyen szintű támogatásunk. Nem mindig egyszerű megvalósítani, amit szeretnénk, néha azt sem egyszerű meghatározni, hogy mit szeretnénk megvalósítani. Lehetnek kétségeink, dolgozhatunk valamin egy ideig valóban keményen, majd annyira megkérdőjelezhetjük, hogy még abban sem vagyunk biztosak, hogy ezt kiszállítjuk. Még a negatív reakciók vagy interakciók által is elveszíthetjük a motivációnkat, bizonytalanokká, lehangoltakká válhatunk, és ez olyan fejlesztőkhöz vezethet, akik eltávolodnak a projekttől, szünetet tartanak, vagy akár örökre elmennek. És aztán néha egyszerűen az olyan emberek látványa, akik élvezik, amit csináltunk, feltölthet egy teljes csapatot, akár egy e-mailben/hozzászólásban látják a boldogságot, akár egy olyan konstruktív interakció után éreznek elégedettséget, amely javításhoz vagy megvalósításhoz vezet.

Én személy szerint nem élveztem ezt a fejlesztési ciklust mostanáig. A legtehetségesebb fejlesztőink közül 2 már elment. A teljesítmény fokozása a Muffin ablakkezelőben nem haladt, és még mindig nem halad előre. Az új weboldalról és logóról kapott visszajelzés hatalmas mértékű bizonytalanságot okozott. Ennek ellenére végül nagyszerű kiadásunk lesz és még mindig rengeteg fejlesztést fogunk megvalósítani (már bizonyos mértékig megtettük), de erősnek kell lennünk és továbbra is bíznunk kell magunkban, de ez nem olyan egyszerű, amikor olyan sok időt fektettünk valamibe, majd egy hónappal később nincs készen, vagy más problémákat okoz, vagy néhány embernek talán örömet okoz, de másoknak nem. Ahhoz, hogy egy csapat működjön, a fejlesztőknek hősöknek kell magukat érezniük. Ugyanazokat a dolgokat szeretnék, mint a felhasználók, ők felhasználók, ők először „csak” felhasználók voltak. Egy adott pillanatban ők úgy döntenek, hogy elkötelezetté válnak és elkezdenek időt, erőfeszítéseket és érzelmeket belefektetni a projektünk fejlesztésébe. Amit a leginkább keresnek, az a támogatás és a boldogság. Visszajelzésre és információkra van szükségük, hogy megértsék a hibákat vagy szolgáltatáskérelmeket, és amikor elkészültek valaminek a megvalósításával, szükségük van arra, szó szerint, hogy hősöknek érezzék magukat, részben ez az oka annak, amiért valójában itt vannak.

Mutathatok nekik 500 embert, akik a múlt hónapban pénzt adományoztak, olyan e-maileket továbbíthatok a csapatnak, ahol az emberek elmondják nekem, mennyire szeretik a Linux Mint-et, elmondhatom nekik, hogy ők valami mást csinálnak, de semmi sem olyan örömteli, mint közvetlenül találkozni egy boldog felhasználóval, első kézből látni valakit, aki nagyon örül annak, amin dolgozik. Ahogyan a mi közösségünk kapcsolatot tart a fejlesztőinkkel, az kulcsfontosságú a munkájukhoz, a boldogságukhoz és a motivációjukhoz.

A blogjában Georges Stavracas beszélt erről a tapasztalatról:

Arról, hogy milyen szabad szoftver fenntartónak lenni

Ez olyasvalami, amit a csapaton belül elolvasunk és persze úgy gondolom, hogy a legtöbb szabad szoftveres fejlesztő bekapcsolódhat. Amit én valóban élveztem Georges blogbejegyzésében, hogy illusztrálta, hogy hogyan vált felhasználóból közreműködővé, és onnantól kezdve végül hogyan vált fejlesztővé.

Néha szakadékot érzünk a „felhasználók” és „fejlesztők” között, mintha különböző emberek lennének, mintha a felhasználók nem lennének fejlesztők és a fejlesztők nem lennének felhasználók, és ez nevetséges.

Az az elképzelés, hogy egy felhatalmazott fejlesztő nem képes megérteni valamit, ami mindenki más számára világos, ez valami olyasmi, mint amit az utcákon, a politikában látunk. Ez egy populista elképzelés, ahol a hatalom korrupt és az utca jobban tudja. Ez itt nem így működik, nincs más különbség egy felhasználó és egy fejlesztő között, mint a projekten belüli befektetésük szintje. Bárki képes rá és meg kellene tennie, hogy a legjobb tudásuk szerint közreműködjenek azoknak a problémáknak a megoldásában, amelyet ismernek.

Azt hiszem, vastag bőröm van és az is a szerepem, hogy megvédjem ezt a projektet, az embereket, akikkel dolgozom és a körülöttünk lévő közösséget. Olyan sok örömünk lehet a csapatmunkában, azt hiszem, fontos, hogy ápoljuk ezeket a kapcsolatokat és biztosítsuk, hogy az együttműködések olyan pozitívak és konstruktívak maradjanak, amennyire csak lehetséges.

A visszajelzés olyasmi, amit szeretnünk kellene és nem olyasmitől félnünk kellene. Ez az, amely feltüzeli a projektünket és a fejlesztésünket. Ha a fejlesztők jól végzik a dolgokat, az általuk végrehajtott módosítások olyan felhasználókat eredményeznek, akik még boldogabbak. Ha a felhasználók jól végzik a dolgokat, az általuk adott visszajelzések olyan fejlesztőket eredményeznek, akik még motiváltabbak.

Nagyon óvatosak vagyunk azzal, hogy ne frusztráljuk a felhasználókat a (néha szükséges) kódmódosításokkal. Fontos a közösségünk számára, hogy ne vegyük el a motivációt azoktól, akik maguktól léptek előre, hogy az úgynevezett fejlesztőkké váljanak.

Mielőtt áttérek a következő témára, szeretnék köszönetet mondani Georges Stavracasnak a Gnome Calendar-on végzett munkájáért. Ez egy nagyszerű alkalmazás és örömmel adtuk hozzá a Linux Mint 19-hez.

Remélem, hogy ez nem hangzott úgy, mint egy moralizáló fecsegés. A dolgok nagyon jól haladnak. Georges bejegyzése hozta fel a témát és azt hiszem, jó nekünk mint közösségnek, ha ezt a témát is érintjük. Szükségét érzem annak is, hogy tisztázzam a pozíciómat ebben a helyzetben, mivel részt veszek ennek a blognak a moderálásában, gyakran keresek minőségi visszajelzést, részletes információkat, amelyek segíthetnek nekünk jobbá válni és megőrizni a motivációt és örömet, olyan magas szinten, amennyire csak tudom minden közreműködő számára.

Weboldal és logó dizájn

Az új weboldal dizájnról szóló visszajelzések tanácstalanságban tartottak minket. Először is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak az embereknek, akik erről visszajelzést adtak nekünk. Nem olyan volt, mint amilyet vártam, de ez mindig segít.

Azt hiszem, már tudtuk, hogy a mi közösségünk olyan emberekre oszlik, akik felkarolják az új trendeket (lapos stílus, semmi színátmenet, egyszerű vonalak/alakok, ...stb.), és olyan emberekre, akik nem szeretik azokat. Szem előtt tartjuk, amikor szoftvereket (itt-ott új widgeteket használunk, de nem olyan bőkezűen, mint mondjuk a GNOME-ban) és témákat fejlesztünk (pl. Mint-Y és Mint-X). Korszerűnek, de nem extravagánsnak szeretnénk látszani, és szeretnénk megőrizni annak a támogatását, amit az emberek szerettek a múltban és hogy azt továbbra is élvezzék. Nem hiszem, hogy olyan sok ember élvezte az aktuális weboldalunkat, és ez tényleg meglepett engem. Ennek mégis van értelme, a Weben manapság a lapos felület a trend a weboldalaknál, ezek mind úgy is néznek ki, és ennek hiányában réginek tűnnek, és ez az a probléma, amit megpróbálunk megoldani: A weboldalunk valóban elavultnak látszik.

A visszajelzéseken belül, és az új trendek iránt érzett utálatot félretéve megfigyeltem, hogy az új dizájn egy kissé általános volt, és nem közvetített elég identitást. Ez egy jó pont és ez olyasmi, amin dolgoznunk kell.

Hasonló visszajelzést gyűjtöttem az ikonra is. Szeretném megköszönni Grady és SebastJava munkáját a dizájn csapatban. Nem vagyok benne biztos, hogy ebben a ciklusban feltesszük a módosítást, azt hiszem, ez attól függ majd, hogyan mennek a többi dolgok, de minél többször nézzük, annál inkább érezzük a sokoldalúság igényét, még akár az egyedi megjelenés árán is. Az a levélforma, és különösen a határvonala sok szempontból korlátoz minket, és megakadályoz minket abban, hogy éles képeket hozzunk létre az operációs rendszer bizonyos területein. Minél egyszerűbb a logó, annál több alakzatot/gombot/hátteret is alkalmazhatunk rájuk. Ezt dokumentáljuk majd, ahogy haladunk. Most, éppen úgy, mint a weboldalon, még mindig nagyon sok munka van folyamatban.

Témákon végzett fejlesztések

Egy projektet indítottunk a Linux Mint 19.2 grafikájának fejlesztésére. Ez mérföldkőként elérhető és a Github-on a következő címen követheted az előrehaladását https://github.com/linuxmint/mint-themes/milestone/1.

Ebben a projektben néhány munkaelemet megvalósítottunk.

A Linux Mint 19-ről és 19.1-ről írt néhány vélemény kritizálta a betűkészletek és az általános kontraszt minőségét. Ezt a két szempontot részletesen megnéztük.

A betűkészleteket kicseréltük az ubuntus betűkészletekre. Valamivel szebben néznek ki és a Noto betűkészletek (fonts-noto, fonts-noto-hinted and fonts-noto-unhinted) eltávolítása azt is lehetővé tette számunkra, hogy kijavítsunk egy olyan hibát, amely botladozást okozott a Chromiumban. Az ezen végzett munka itt érhető el https://github.com/linuxmint/mint-themes/issues/200.

A téma kontrasztját a Mint-Y-ben komoly ellenőrzésnek vetettük alá. Mi kétszer egymásután is javítottuk ezt, és ha még mindig negatív visszajelzést kaptunk, úgy itt volt az ideje, hogy valóban elemezzük, leírjunk mindent, amely rossz lehet ezzel kapcsolatban, kijavítsuk és megálljuk a helyünket, ha elvégeztük a munkát. Ez itt érhető el https://github.com/linuxmint/mint-themes/issues/198. Ebben az egyik legfontosabb dolog a hiányzó fejlesztés volt a GTK2-ben, ezt most javítottuk.

Végül, de nem utolsósorban megnéztük a teljesen színes műveletikonokat. Talán ez a legnagyobb fejlesztés a kontraszttal kapcsolatban. A problémát és a megoldást itt írtuk le https://github.com/linuxmint/mint-themes/issues/197.

A Cinnamon fejlesztései

Jelen pillanatban minden a Muffinról szól. Megpróbáljuk egyenletesebbé, az ablakokat világosabbá tenni… radikális változások és újraírás, ez sok időt igényel és keressük a bal, jobb és középső irányban tapasztalható regressziót. Ezt itt dokumentáltuk https://github.com/linuxmint/cinnamon/issues/8454. Ez egy nagyon nehéz feladat, feszültséget kelt a csapaton belül, de itt a lehetőség, ha a WM-ünket energikusabbá tudjuk tenni, megéri a vitát.

A VSYNC be-vagy kikapcsolásának képessége többé nem igényli a Cinnamon újraindítását és hozzáadunk egy kombinált listadobozt a beállításokhoz, hogy kiválaszthassuk a VSYNC módszert. Ez kicsit technikai… 3 VSYNC technika van, ha mondhatom így, mi mindig ugyanazt az egyet használtuk. Most lehetővé tesszük a felhasználók számára, hogy átkapcsoljanak a másik kettőre ahhoz, hogy képesek legyünk visszajelzéseket gyűjteni és jobb ötletet kapni az előnyeikről és hátrányaikról különböző hardvereken és különböző körülmények között.

Egy printers@linux-manalapú nyomtató appletet fogunk hozzáadni a főprojekthez és alapértelmezetten fog betöltődni a Cinnamonba.

Leállás több szerveren

Talán észrevette, hogy mostanában több szerverünk leállt. Ez eddig három alkalommal történt és ez egy áramellátási problémának köszönhető az egyik általunk használt adatközpontban. Megígérték nekünk, hogy hamarosan véglegesen megoldják a problémát. Ezt szem előtt tartjuk és szeretnénk elnézést kérni a kellemetlenségért.

A Linux Mint 19.2 kódnevet kapott

Szeretnénk, ha a következő kiadásunk „egyszerűen a legjobb” lenne, és így a kódneve „Tina” lesz.

Ez 32 bitesen és 64 bitesen, valamint három kiadásban lesz elérhető: Cinnamon, MATE és Xfce. Az alapja továbbra is az Ubuntu 18.04 lesz, 2023 áprilisáig lesz támogatott, és az erre való frissítés biztonságos és egyszerű lesz.

Az alfa-tesztelés

Most éppen azon dolgozunk, hogy lehetővé tegyük a Linux Mint „alfa-tesztelését”. A „Daily Build” PPA itt érhető el https://launchpad.net/~linuxmint-daily-build-team/+archive/ubuntu/daily-builds.

Ez a PPA összegyűjti a legújabb módosításokat azokhoz a szoftverekhez, amelyeken dolgozunk (Mint tools, Xapps, Cinnamon, stb.), napi szinten felépíti a csomagokat és szoftverfrissítéseket nyújt.

Figyelmeztetnem kell, hogy a daily buildek értelemszerűen instabilak, és a fordítások nem teljesek, amíg nem közeledünk a BÉTÁHOZ. Hamarosan dokumentálni fogjuk, hogy hogyan használja ezt a PPA-t és hogyan jelentse a regressziókat a csapat számára a Developer Guide keretében.

Reménykedünk abban, hogy több figyelő szemmel találkozunk és több visszajelzést kapunk, ahogy haladunk előre a fejlesztési ciklusban, annak érdekében, hogy inkább előbb, mint utóbb azonosítsuk a regressziókat és a BÉTA fázist valamivel kevésbé intenzívebbé tesszük, mint amilyen jelenleg.

Egyéb fejlesztések

A Frissítéskezelő (ismét) hatalmas mennyiségű fejlesztést kapott. Ezen részletesen, képernyőképekkel együtt megyünk végig a következő blogbejegyzésben.

A Blueberry értesítési terület menüje most lehetővé teszi a számára, hogy egy egérkattintással csatlakoztassa vagy leválassza a párosított eszközöket.

Hozzászólások