Linux Mint blog havi hírek - 2019. május

A múlt hónapban említettem a hihetetlen mennyiségű támogatást, amit öntől kaptunk, a sok e-mailt, amit azért küldött nekünk, hogy elmondja nekünk, hogy szerette a munkánkat, és hogy ez mennyire jó érzés volt. Innen tovább kell lépnünk és nem szabad magunkat emiatt túlbizakodottnak éreznünk, de ahogy valószínűleg ön is tudja, van egy hónap aközött, ami történik és aközött a pillanat között, amikor jelentést írhatunk a megkapott adományokról, és nos, ... mi sokat kaptunk. 

Valójában még soha nem kaptunk olyan sok adományt a múltban, vagy olyan sok embertől ugyanabban a hónapban. 868 ember összesen 24,149 $-t adományozott. Ez óriási, még annál is nagyobb, mint amit egy kiadás után láthatunk. Tehát mielőtt túllépnénk ezen, köszönöm önnek, hálásan köszönöm mindannyiuknak a támogatásunkért. Szeretjük, amit csinálunk, ön szereti, amit csinálunk és szeretjük azt a tényt, hogy ezt ön is szereti. Én igazából nem tudom, mi mást mondhatnék, mint hogy köszönöm önnek.

Wine 4

A Linux Mint 19.x-ben lévő új 18.04 csomagbázisunkkal kapcsolatos egyik állandó probléma az a tény volt, hogy a Wine-t fárasztó volt telepíteni és hogy ez nem működött azonnal jól.

Belenéztünk és a következő problémákat azonosítottuk:

  • Mind a wine-stable, mind a wine-development elavult volt

  • Egy 64 bites gépen a wine telepítése hiányos csomagkészlethez vezetett, a 32 bites Windows bináris fájlok támogatásának hiányával.

  • A Windows bináris fájlokat (.exe, .msi,..stb) csak a parancssorból lehetett futtatni

  • A Regedit, Wine Setup, C:\ meghajtó és azok a különböző hivatkozások, amelyek általában a menüben megtalálhatók, a Wine telepítése után hiányoztak

Kiderült, hogy az első három probléma a csomagbázisra volt jellemző és nem volt jelen felfelé, a WineHQ által nyújtott csomagokban.

Hogy megoldjuk ezeket a problémákat, a WinehQ-tól származó stabil verziót, a 4-es verziót visszaportoltuk a Linux Mint tárolókba. Ezeknek a problémáknak a kezelésén túl ez bevezeti a Vulkan, a játékvezérlők és a Direct3D 12 támogatását is.

Az utolsó probléma sajnos globális és a Wine-nak szinte az összes verzióját érinti. Ennek megoldásához egy wine-desktop-files nevű új csomagot hoztunk létre és adtunk hozzá a tárolóinkhoz.

Végül, de nem utolsósorban, egy wine-installer nevű új metacsomagot hoztunk létre, hogy egyszerűbbé tegyük a Wine telepítését a Linux mint 19.x-ben (sajnos elnevezési konfliktusok vannak az Ubuntu és a WineHQ között, amely ahhoz vezetett, hogy a WineHQ ütközött a „wine” metanévvel).

A kiadási megjegyzéseket frissítettük, hogy dokumentáljuk, hogyan kell telepíteni a Wine 4-et és hogyan kell rá frissíteni, ha már futtatja a 3-as verziót.

A közösségi weboldal

A közösségi weboldal friss új külsőt kapott.

Itt látogathatja meg: https://community.linuxmint.com.

Ha ezt meglátogatta a múltban, akkor nyomjon Ctrl+Shift+R-t a böngészőjében, hogy kikényszerítse a helyi gyorsítótárának frissítését.

Az új dizájn alapja a Bootstrap. Az oldalak gyorsan reagálnak és könnyebben átalakíthatók az alacsonyabb felbontású képernyőkhöz és mobileszközökhöz.

A motorháztető alatt az oldal könnyebben karbantartható a tartalom és a megjelenítés nagyobb mértékű szétválasztásának köszönhetően.

Az optimalizálások, a 63,000 üres (azaz nem kapcsolódó tartalom, szavazat vagy hozzászólás), inaktív (2019-ben be nem jelentkezett) fiókok törlése és a költséges szükségtelen funkciók (barátok, felhasználói pontok...) eltávolítása is jelentősen növelte a teljesítményt.

Ahogy haladunk előre, a hardveradatbázist meg kell tisztítani és automatizálnunk kell a flatpack csomagok hozzáadását a Szoftverek szekcióhoz, mivel az új alkalmazások a Flathub-ra érkeznek. A weboldalon használt Linux Mint logó nem végleges. Mint ön is tudja, jelenleg azon dolgozunk, hogy áttervezzük a fő weboldalt és megvizsgáljuk a disztribúcióhoz készülő logónkat, így ez a közeli jövőben változhat.

Reméljük, hogy élvezni fogja a közösségi oldal új kinézetét. Ha problémákat lát, tudassa velünk.

A Xed

A Xed, az alapértelmezett szövegszerkesztő következő verziója, támogatni fogja a megjegyzések és a megjegyzés blokkok közötti váltogatást.

Ez olyan funkció, amelyet a fejlesztők jobban ismernek. Kijelöl pár sort, megnyomja a „Ctrl+/”-t és a kijelölése megjegyzéssé változik. Így gyorsan megjegyzéssé változtathat kódblokkokat hibajavítás közben, vagy aktív kóddá változtathat vissza megjegyzéssé alakított kódokat.

Beállításokhoz kapcsolódó minialkalmazások

Egy dolog van, amit a Cinnamon fejlesztők azonnal hiányolnak, amikor más projekteken dolgoznak, és ez a képesség arra, hogy gyorsan és egyszerűen fejlesszenek beállítási ablakokat. A konfigurációs oldalakat, szekciókat és minialkalmazásokat, amelyek automatikusan szinkronizálódnak a beállításokkal, korábban fejlesztették ki a Cinnamonban, és gyerekjátékká tették a Cinnamon Settings megírását és karbantartását.

Ezeket a minialkalmazásokat jelenleg a python-xapp-be helyezték át (mint a neve is sugallja: az Xapp Python modul), hogy a Cinnamonon kívül és más projektek számára is elérhetővé váljanak.

Ez nemcsak a beállítások írását teszi könnyebbé, hanem a Cinnamonnak és más projekteknek is egységesebb megjelenést ad.

Itt találhatók az ezekkel a minialkalmazásokkal újraírt mintMenu beállítások:

 

Hogy szemléltessük, hogy ez mit jelent egy olyan projekt karbantartásával kapcsolatban, mint pl. a mintMenu, ez a bizonyos újraírás 679 sort adott hozzá és 2,267 kódsort távolított el. Az eredményként kapott kód sokkal rövidebb, mint korábban, azáltal, hogy a beállítások túlnyomó többsélge egyetlen kódsorból áll.

Maga a mintMenu is sok hibajavítást és elég sok fejlesztést kapott:

  • A keresősáv most a képernyő tetejére mozgatható

  • A legutóbbi dokumentumok bővítményben a dokumentumok jelennek meg elsőként

  • A menü teljesítményét nagymértékben fejlesztették

  • A beállításokat újraírták, hogy a python-xapp-et használja, és eltávolították az elavult kódot

Hozzászólások

kimarite képe

Wine újítások

Végül, de nem utolsósorban, egy wine-installer nevű új metacsomagot hoztunk létre, hogy egyszerűbbé tegyük a Wine telepítését a Linux Mint 19.x-ben.

A wine-installer metacsomag jó ötlet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve