Linux Mint blog havi hírek - 2019. április

A múlt hónapban arról beszélgettünk, milyen volt szabad szoftvereket fejleszteni és megosztottam néhány gondolatot a csapatról, a munkánkról és a közösséggel való kapcsolatunkról. Szeretném megköszönni mindannyiuknak a csodálatos választ és a támogatást, amit nyújtanak nekünk. Nem hiszem, hogy valaha kaptunk volna ennyi e-mailt, hozzászólást és üzenetet, és ennyi bátorítást. Nem számítottam rá, hogy ez ilyen nagyszerű, de itt van, hatalmas, közvetlenül előttünk van és mindig képesek leszünk visszanézni bármikor, ha valaha is kétségeink lesznek afelől, hogy itt van nekünk és imádja a munkánkat. Sok olyan embert láttam, akik idejönnek és sok év után elküldik legelső hozzászólásukat arról, hogy éppen most olvassák a blogot, és csak azt akarják mondani, hogy élvezik, amit csináltunk. Ez sokat jelent számomra és biztos vagyok benne, hogy sokat jelent más felhasználóknak és fejlesztőknek is, és az összes olyan embernek, akik hozzájárulnak a Linux Minthez. Nem igazán a TLC-t kerestem, amikor ezt a hozzászólást készítettem a múlt hónapban, és nem vagyunk „lehangoltak” (ahogy azt az interneten olvashattuk néhány blogban), meg szerettem volna oldani néhány kérdést és még egy kicsit terjeszteni akartam az igét arról is, hogy ez milyen volt a számunkra… de örülök, hogy szó szerint értelmezték, örülök, hogy a hír túljutott a közösségünk határain és nem volt, de jó hír, hogy nem volt, és igazán meghatott az erre adott válasza. Nagyon köszönöm ezt.

A múlt hónapban azt hiszem, én is egy kicsit túl sokat beszéltem arról, hogy mi történt a csapatban. Egyrészt része a szerepemnek, hogy jelentést tegyek arról, hogy milyen fejlesztés történik, másrészt személyekkel foglalkozunk, vannak bevont emberek, megtett erőfeszítések, érzések, amelyek megsérülhetnek és az is a szerepem része, hogy ezeket megvédjem. Ha valami nem működik, akkor megválunk tőle, ha valami nem sikerül, elhalasztjuk vagy elutasítjuk, de ha ez történik, nem vagyok benne biztos, hogy feltétlen nyilvánosan kellene róla beszélnünk. Nincs olyan érintett, aki nem a legjobbat szeretné a Linux mint számára és mindannyiunknak ugyanaz a célja, mindannyian több funkciót, kevesebb hibát és egy fantasztikus új kiadást szeretnénk. Ahogyan eljutunk addig, az nem mindig zökkenőmentes és nem mindig tudunk egyetérteni, de mi egy csapat vagyunk, és talán megemlíteném az egyes neveket, amikor a dolgok nagyszerűen mennek, de remélem, hogy megérti, ha nem ezt teszem, amikor a dolgok nem működnek. Mi ezekkel a kérdésekkel együtt, csapatként nézünk szembe, és én nem szeretném, hogy bárki is rosszul érezze magát, vagy az legyen az érzésük, hogy ez az ő hibájuk. Megpróbálni segíteni, függetlenül attól, hogy milyen az eredmény, nagyszerű dolog. Nem lehet önt azért hibáztatni, mert próbálkozik, különösen nem nyilvánosan, és nem szeretném, hogy bárki is úgy érezze, hogy így vagy úgy igazolniuk kell magukat.

Előretekintve ismét nagyon kellemesen érzem magam. Néhány probléma továbbra is a láthatáron van, bizonytalanság van néhány nagy dolog körül, amelyen dolgozunk (számomra személyesen ez a honlap és a logó újratervezését tartalmazza), de már megerősítettük, hogy mi volt a fontos a számunkra. Kapni fogunk egy nagyszerű 19.2 kiadást, nem számít, hogy milyet, és mi örömmel fogunk dolgozni rajta.

Szerverekkel kapcsolatos problémák

A szerverekkel kapcsolatos problémáknak, amelyeket április elején tapasztaltunk, remélhetőleg vége van. Ezeket az energiaellátással és kapacitással kapcsolatos problémák okozták az egyik általunk használt adatközpontban.

Fejlesztői útmutató

A fejlesztői útmutató készen van. Ez leírja azokat a projekteket, amiken dolgozunk, a technológiákat, amiket használunk, és elmagyarázza, hogyan kell telepíteni, a csomagokat felépíteni és hogyan kell alfa-tesztelni. Ha érdekli a fejlesztés, és szeretne benne részt venni, akkor ezt kötelező elolvasni.

Az útmutató itt érhető el angolul, HTML, PDF és ePub formátumban https://linuxmint-developer-guide.readthedocs.io/en/latest/.

Tudassa velünk, ha úgy gondolja, hogy valami nem egyértelmű, vagy ha úgy érzi, hogy valami hiányzik. További tartalmat fogunk hozzáadni az útmutatóhoz, ahogy haladunk előre, nemcsak újoncok szóló bevezetőként, hanem a legjobb gyakorlatokhoz vezető referenciaként is.

A Mint 17.x elérte az EOL-t

5 jó szolgálati év után a Linux Mint 17.x (azaz 17, 17.1., 17.2. és 17.3) elérte az „Életciklus végét”. Bár a tárolók továbbra is működni fognak, többé már nem kapnak biztonsági frissítéseket.

Ha Mint 17.x-et futtatsz, akkor telepítheted a Timeshiftet a tárolókból, elkészítheted a rendszer pillanatképeket és ennek az útmutatónak a használatával megtervezheted a Mint 18-ra való frissítést: https://community.linuxmint.com/tutorial/view/2316.

Ne habozzon segítséget kérni, vagy hibákat bejelenteni, így biztonságosan el tudjuk irányítani a 18-as verzióhoz.

A Samba

Minden új csomagalapnál regressziókat tapasztalunk. Kulcsfontosságú volt a döntésünkben, hogy ragaszkodjunk az LTS-hez, és ez segített nekünk a fejlesztésre összpontosítani, miközben az alap, amelyet 5 évig használtunk, továbbfejlődhetett. Ez a döntés felgyorsította a fejlődési ütemünket és növelte a disztribúciónk minőségét. Amikor a Linux Mint 19-cel az Ubuntu 18.04-re ugrottunk, a sok fejlesztéssel és új szoftver verziókkal együtt regressziókat is örököltünk, közülük néhány elég frusztráló volt a felhasználóknak: A Wine, a szkenner és a nyomtató, és a Samba, hogy csak néhányat említsünk.

Az effajta problémák gyakoriak az új csomagalapoknál és gyakran történnek meg gördülő disztribúciókban vagy nem-LTS kiadásokban. Ezeket végül először ezekben a gördülő disztribúciókban és nem-LTS kiadásokban javítják ki, majd a javítást általában visszaportolják az LTS-bázisba.

Ez még nem történt meg a Sambaval. Ha valami fontos dolog, amit nem javítunk ki, nem működik megfelelően és ez egy ideig így marad, akkor általában megfontoljuk annak rögzítését. Más szóval megnézzük, hogy tudunk-e vagy sem egy újabb verziót visszaportolni, amely kijavítja a hibát, vagy visszahozunk egy korábbi verziót, amely nem szenved a problémától. A Samba esetében ez nem lehetséges, nem csak a Samba összetettsége és nagyszámú függőségei miatt (ezt nem olyan egyszerű összeszerkeszteni, mint a bázisok között), hanem azért is, mert ennek a csomagnak a rögzítése a Mintben karbantartási probléma lenne a Sambaban található biztonsági rések száma és annak gyakorisága miatt, ahogy megkapja a biztonsági frissítéseket.

A Samba különböző kommunikációs protokollverziókat támogat. A Mint 18.x-ben a Samba 4.3 többnyire az NT1 nevű protokollverziót használta, amely jól működött és továbbra is jól működik. Miután a Windowst rosszul érintették a ransomware támadások, a Microsoft úgy döntött, hogy nyugdíjazza az NT1-et és a Samba csapat azon dolgozott, hogy néhány olyan újabb protokollverzióra váltson, mint például az SMB2 és SMB3. Ezek a változások regressziókat hoztak létre, és az Ubuntu jelenleg azon van, hogy megpróbálja kezelni őket.

A két legfontosabb problémát itt jelentették a Launchpad-en:

További információkat tettünk a kiadási megjegyzésekbe, valamint egyértelműen kijelentettük azt a tényt, hogy a Samba jobban működött a Mint 18.x-ben. Az a véleményem, hogy azoknak a felhasználóknak, akik sokszor támaszkodnak a Sambara, azt kellene javasolniuk, hogy maradjanak a Mint 18.x-nél, amíg ezeket a problémákat teljesen meg nem oldják.

Miközben mindezt átnéztük, azonosítottunk fejlesztési területeket is a Linux Mintben. Főleg, hogy bár önmagában a Sambának még nem kellene az alapértelmezett telepítés részének lennie, az smbclientnek viszont igen. Alapértelmezetten ismét ott lesz a Linux Mint 19.2-ben és a jövőbeli kiadásokban.

A Cinnamonban a nemo-share felel a Samba és az asztal integrálásáért és egyszerűvé teszi a felhasználók számára, hogy könyvtárakat osszanak meg. Bár maga a nemo-share nem tesz meg ennyi mindent, kulcsfontosságú abban, hogy mennyire egyszerűnek érződik a megosztás a felhasználó számára. Itt látható, hogy ez mit tesz önért a Mint 19.1-ben:

  • Telepíti a Sambat

  • Hozzáadja önt a Sambahoz tartozó sambashare csoporthoz, hogy megfelelően működjön

  • Létrehozza a megosztást és ellenőrzi/javítja az engedélyeit, ha az a helyes

A nemo-share-nek köszönhetően önnek nem kell használnia a parancssort, vagy kézzel telepítenie a Sambat. Jobb egérgombbal rákattint egy könyvtárra, megosztja, újraindítja a rendszert, és készen is van. Egyszerűen csak működik! Nos… többnyire működik.

A Samba hibáinak elhárítása közben és miközben azon dolgoztam, sok embert láttam a fórumokon, akik ugyanazokat a hibákat tapasztalják és más felhasználóktól kapnak segítséget. Láttam egy valóban klassz ellenőrző listát a fórumokon (Szeretném megköszönni annak a néhány embernek, akik menet közben dokumentálták ezeket a problémákat és már olyan sok felhasználónak segítettek) és én mégis... várjunk csak ... néhány ilyen problémának egyáltalán nem kellene megtörténnie, azelőtt azonosíthatjuk őket, hogy megtörténnek és ezt tudathatjuk a felhasználóval. Szóval ez az, amit mi tettünk, a Mint 19.2-ben a nemo-share egy kicsivel többet fog tenni, mint azelőtt:

  • Miután telepíti a Sambat, hozzáad tűzfal szabályokat, hogy működjön UFW-vel.

  • Amikor beállít egy megosztást, akkor nemcsak magán a könyvtáron, de annak teljes elérési útvonalán is ellenőrzi a jogosultságokat, hogy biztos legyen abban, hogy más felhasználók is elérhetik azt.

  • Ha egy titkosított saját könyvtárban lévő könyvtárat oszt meg, belül, akkor meg fogja említeni a felhasználónak, hogy a megosztás nem lesz elérhető anélkül, hogy a „force user” opciót használná a Samba konfigurációjában.

Lényegében ez még nem fog sokkal többet tenni, mint azelőtt, de ezeknek a hibáknak a korábbi jelentésével eljutunk abból a szituációból, ahol a felhasználó nem érti, hogy a Samba miért nem működik, egy olyan szituációba, ahol egy kifejezett figyelmeztetést vagy nyomot kapnak abban a percben, amikor egy probléma valószínűleg igényelni fogja a felhasználó figyelmét.

Végül, de nem utolsósorban, úgy gondoltuk, hogy egy kicsit fárasztó volt, hogy nem tudott „felfelé” (azaz a Nemoban lévő eszköztár gombbal) visszamenni a „network:///” címig, amikor egy megosztás gyökerénél volt, így ezt is javítottuk.

Néhány ilyen módosítás utat találhat a caja-hoz és a caja-share-hez is.

A Githubon ezt itt dokumentáltuk: https://github.com/linuxmint/linuxmint/issues/125.