Linux Mint blog havi hírek - 2019. február

Üdv mindenkinek! Mielőtt elkezdjük, szeretném megköszönni minden embernek, aki támogat minket, sok köszönet mindannyiuknak, amiért a maguk módján segítenek nekünk.

Elég sok hírünk van ebben a hónapban és alig várjuk, hogy megkapjuk a visszajelzését.

Weboldal tervezés

Új terven dolgozunk a fő weboldalunk számára. Amikor a jelenlegi tervet (és logót) eredetileg megterveztük, erős egyéniséget képviseltek és mi eléggé hozzájuk nőttünk. Már jó ideje reménykedünk abban, hogy kapunk egy új egyedi tervet, amely vadonatújnak látszana, de még mindig ugyanazt az érzést nyújtaná, és ezt nagyon nehéz volt megvalósítani. Időközben együtt maradtunk valamivel, ami a múltban ragadt,és ez pont nem működik jól manapság. Sok embert hallottunk, ahogy azt kérdezi, miért látszik a weboldalunk olyan réginek, és úgy gondolom, hogy itt az ideje annak, hogy tegyünk valamit ez ellen.

Ahelyett, hogy örökké a tökéletes tervre várnánk, úgy döntöttünk, hogy olyan modern megjelenésű terveket vásárolunk, amelyek a Bootstrap-en alapulnak, és hogy arra használjuk őket, hogy valami olyan tiszta dolgot építsünk, amely mindenféle eszközön működik, és amelyeket a továbbiakban könnyen karbantarthatunk és módosíthatunk.

Íme egy gyors előnézete annak, amin dolgozunk. Tartsa észben, hogy néhány elem valószínűleg változni fog.

A fentebbi elrendezést tartalom konténerek használják. A fő érkezési oldalnak különböző elrendezése van, oldalsáv nélkül, kevesebb szöveggel és több kiemelkedő elemmel annak bemutatására, hogy mi a Linux Mint és annak fő funkciói.

Jelenleg a címsorsávra és a szponzorok részre összpontosítjuk az erőforrásainkat.

A címsorsávnak hátteret vagy mintázatot kellene kapnia, amely azt mentásabbá fogja tenni és több egyéniséget ad a weboldalnak. A navigációs menüjét is középre és a cím alá helyezzük, hogy nagyobb logót tegyünk lehetővé.

A szponzorok részben remélhetőleg fekete-fehér logókat fogunk használni, amely jobban fog illeszkedni a tervhez.

A kerek Mint logó folyamatban lévő munka, és ez valami olyasmi, amivel kísérletezünk, hogy megoldjunk néhány olyan problémát, amely fennáll a jelenlegi logónál.

  • Nincs jól lekicsinyítve. Amikor kicsi (például egy weblapikonhoz, vagy egy alkalmazás menü logóhoz), a terve túl bonyolult ahhoz, hogy megfelelően jelenítsük meg korlátozott számú pixelben.

  • Eltolódottnak látszik az aszimmetrikus határvonala miatt, amely üres helyet tartalmaz baloldalon és semmit a jobboldalon.  

Már jó ideje ezeken a problémákon dolgozunk. Az előző kiadásokban a jelenlegi logó lapos, félig lapos és szimbolikus verziójával érkeztünk (a 19.1-ben lévő alkalmazás menü logója egy példa erre), de nem tudjuk az összes problémát kezelni anélkül, hogy eltávolítanánk a levél alakú határvonalat.

Egyrészt nehéz, mert hozzánőttünk, ez egy erős vizuális jelkép és ez az egyéniségünk része lett. Másrészt ajtót nyit  az élesebb látványok, jobb megjelenésű panelek, menük és indítóképek felé, így ezt keressük.

Teljesítményfejlesztések a Cinnamonban

Néhány teljesítményfejlesztés, amelyről a múlt hónapban beszéltünk, megérkezett a Cinnamonba. Az ablakkezelő sok módosítást kapott a bemeneti késleltetés további csökkentésére és az alkalmazás menü kisalkalmazás most kétszer olyan gyorsan töltődik be és fut, mint korábban.

A DocInfo-t és AppSys-t, a két nagyon fontos komponenst átvizsgálták és egyszerűsítették.

A cinnamon-menus könyvtárat portolták Meson-re, és jelenleg Stephen Collins vizsgálja és egyszerűsíti.

Fejlesztések a Mint eszközökben

gm10 irányítja az ellenőrzést a Mint eszközök fejlesztésében.

Íme egy előzetes arról, hogy mi érkezett már meg a Frissítéskezelőbe:

  • A régi kernelek és már nem szükséges csomagok automatizált eltávolítása

  • A rendszer leállításának/újraindításának késleltetése az automatizált feladatok idején (automatikus eltávolítás és/vagy automatizált frissítések)

  • Állandóan forgatott naplók (a /var/log/mintupload.log fájlban)

  • Az auto-refresh most konfigurálható

  • Bizonyos verziók feketelistára tehetők (így feketelistára teheted egy csomag megadott frissítését anélkül, hogy a jövőbeli verzióit feketelistára tennéd)

  • Az APT zárolások és ismétlési mechanizmusok felismerése (a kezelő már nem akad el, amikor az APT-t  zárolják.

A Szoftverkezelő által használt gyorsítótárat áthelyezték a mint-common-be, befordították egy Python modulba és felruházták annak a képességével, hogy felismerje a saját kezűleg telepített szoftvereket. Ezt az Ubiquity-ből érkező telepítési naplók elemzésével valósították meg.  Ennek következtében a Linux Mintben a Rendszermentő- és visszaállító alkalmazás (Backup Tool) és a Szoftverkezelő képesek lesznek arra, hogy ugyanazon a gyorsítótáron osztozzanak és ne csak azokat az alkalmazásokat sorolják fel, amelyeket a Szoftverkezelőn keresztül, hanem azokat is, amelyeket más módszerekkel telepítettek.

Rendszerjelentések

Eltöltöttünk egy kis időt a mintreport-on, a „System Reports” eszközön végzett munkával.

A felhasználói felület most nyújt egy Xapp oldalsávot és egy új oldalt adtak hozzá, hogy megjelenítse a rendszerinformációkat és egyszerűvé tegye a felhasználók számára, hogy ezt bemásolják a fórumokba vagy feltöltsék egy pastebin weboldalra.

Azt is örömmel jelentjük be, hogy a mintreport jön az LMDE 3-ba.  A múltban a mintreport az Ubuntu „apport” csomagjára támaszkodott az összeomlási jelentések összegyűjtéséhez és generálásához. Ez most a systemd-coredump-ot használja, amely több információt ad hozzá a veremkivonatokhoz (stack traces) és más kiadásokban is elérhető.

Hozzászólások