Segíts te is megőrizni a magyar webet! - URL címgyűjtési akció márciusban

kimarite képe

A 2019-es Internet Fiesta rendezvénysorozathoz kapcsolódva az Országos Széchényi Könyvtár kísérleti webarchívuma URL címgyűjtési akciót hirdet 2019. március 21. és 28. között. Ez alkalommal a fókusz a szépirodalommal vagy egyéb művészeti ágakkal foglalkozó magyar weboldalakon van, ezek címeit várjuk egy javaslattevő űrlapon keresztül.

Kattints a képre és javasolj irodalmi vagy művészeti témájú honlapot, blogot,
vagy egyéb webhelyet hosszú távú megőrzésre a magyar webarchívumban!

A gyűjtőkörnek megfelelő webhelyekről – a technikai lehetőségek függvényében – az OSZK időről-időre teljes vagy részleges mentéseket készít és eltárolja őket az utókor számára. Ha valaki saját webhelyet ajánl és szeretné azt, hogy az archivált példányok a nyilvános gyűjteménybe is bekerüljenek, azzal szerződést kötünk, amely szabályozza a felhasználás módját. Mivel a közösségi média (pl. Facebook, Twitter, Instagram, Youtube) tömeges archiválása még nem megoldott, ezért elsősorban "hagyományos" honlapok, blogok, e-folyóiratok, virtuális kiállítások stb. címeit várjuk, lehetőleg olyanokat, amelyek kevésbé ismertek, de értékes tartalom van rajtuk és nem csak 1-2 oldalból állnak. Az űrlap kitöltése előtt az URL egy jellemző részletének beírásával érdemes ellenőrizni ezzel a keresővel, hogy a webcím nem szerepel-e már az archívum nyilvántartásában. További információ a mia@mek.oszk.hu címen kérhető.

(Az animált GIF az Internet Archive-ból van beágyazva, egyike a 2009 őszén bezárt GeoCities honlapszolgáltató szervereiről az utolsó pillanatban lementett sok millió fájlnak.)

Forrás: az Országos Széchényi Könyvtár kísérleti webarchívuma

Webhely archiválási javaslat

Az űrlapon javasolhat archiválásra, hosszú távú megőrzésre érdemes magyar vagy pedig magyar vonatkozású külföldi webhelyeket az Országos Széchényi Könyvtár OKR projektje (http://www.oszk.hu/okr-projekt) keretében megvalósuló kísérleti webarchívum számára.

Elsősorban kulturális, tudományos, oktatási és közéleti témájú honlapokról várunk javaslatokat. Hogy a javasolni tervezett URL cím szerepel-e már a nyilvántartásunkban, azt ezzel a keresővel tudja ellenőrizni: http://193.6.201.202/seed-kereso/ (célszerű csak egy jellemző betűcsoportot beírni az URL címből a keresőmezőbe, pl. oszk).

Ha az ajánlott weboldal beleillik a gyűjtőkörbe és még nincs benne az archívumban, akkor felvesszük a rendszeresen mentendő címek listájára. Egyes fontos webhelyek esetében engedélyt kérünk a tartalomgazdától a nyilvános szolgáltatásra is a http://mekosztaly.oszk.hu/mia/demo/ címen levő demó archívumban.

A projektről a http://mekosztaly.oszk.hu/mia/ weblapon találhatók hírek és a mia@mek.oszk.hu címen lehet további információkat kérni. Az OSZK adatkezelési elveiről pedig itt tájékozódhat: http://www.oszk.hu/adatvedelem

(Az űrlap utoljára módosítva 2018. május 23-án.)