Linux Mint blog havi hírek - 2018. október

Mielőtt az új funkciókról és projekthírekről beszélünk, hatalmas köszönetet szeretnék mondani mindazoknak az embereknek, akik támogatják a projektünket. Sok köszönet az adományozóinknak, szponzorainknak, pártfogóinknak és mindazoknak az embereknek, akik segítenek nekünk. Azt is szeretném elmondani, hogy mostanában nagyon szórakoztató volt a Linux Mint fejlesztésén végzett munka és izgatottak vagyunk, hogy ezeket a híreket megoszthatjuk veletek.

Kiadási ütemterv

Azon fogunk dolgozni, hogy a Linux Mint 19.1-et idén Karácsonyra elkészítsük, mindhárom egyszerre megjelenő kiadással együtt, és hogy a frissítési útvonalak az ünnepi szezon előtt megnyíljanak.

Patreon

Követve a sok kérést, amelyet azért kaptunk, hogy keressünk alternatívát a Paypalra, örömmel jelentjük be, hogy a Linux Mint most megtalálható a Patreonon: https://www.patreon.com/linux_mint.

A projektünk eddig 33 felajánlást kapott és mi úgy döntöttünk, hogy arra használjuk ezt a szolgáltatást, hogy segítsünk a Timeshift, egy olyan projekt támogatásában, amely nagyon fontos a számunkra, és jelentős értéket ad hozzá a Linux Minthez.

Mint-Y

Joseph Mccullar folytatta a Mint-Y téma fejlesztését. Egy sor apró módosításon keresztül sikerült neki drámaian növelni a téma kontrasztját.

Az alábbi képernyőkép mutatja a Xed szövegszerkesztőt a Mint-Y téma használatával, amilyen a Mint 19-ben volt (balra), illetve a Joseph módosításaival ellátott Mint-Y téma használatával (jobbra):

A különbség azonnal észrevehető, amikor a témát a teljes asztalra alkalmazzuk. A címkék élesnek látszanak és élesen kirajzolódnak a háttereik előtt. Az ikonok is, amelyek most sötétebbnek látszanak, mint azelőtt.

A módosítások azt is egyszerűbbé teszik, hogy vizuálisan azonosítsuk a fókuszban lévő ablakot:

A fenti képernyőképen a terminál van fókuszban és a címsor címkéje sötétebb, mint a többi ablakban. Ez a kontraszt sokkal jobban észrevehető Joseph módosításaival (a piros vonal alatt), mint előtte (a piros vonal felett).

Állapotjelző ikonok

A Linux Mint 19 bemutatta a monokróm állapotjelző ikonokat. Bár ezek az ikonok szépnek tűntek a sötét paneleken, nem működtek jól a fehér környezeti menükben, vagy azokban az esetekben, ahol a panel háttérszínét a felhasználó módosította.

Hogy megoldja ezt a problémát, a Linux Mint 19.1 a szimbolikus ikonok támogatásával fog érkezni a Redshiftben, a mate-volume-control-appletben, a felületen és a network-manager-appletben.

Xapp

Stephen Collins hozzáadott egy ikonválasztót az XApp könyvtárhoz.

Az ikonválasztó ad egy párbeszédablakot és egy gombot, és egyszerűbbé fogja tenni az alkalmazásaink számára, hogy tematikus ikonokat vagy ikonútvonalakat válasszanak ki.

Cinnamon

A Cinnamon 4.0 modernebbnek fog látszani az új panelelrendezésnek köszönhetően. Akár az új kinézet tetszik, akár a régit részesíted előnyben, azt szeretnénk, ha mindenki otthon érezné magát az operációs rendszerükben, így lehetőséged lesz arra, hogy kihasználd a változást, vagy hogy rákattints egy gombra ahhoz, hogy a Cinnamont éppen olyanná tedd, mint amilyen előtte volt.

Egy nagyobb és sötétebb panel gondolata már egy ideje szerepelt a menetrendben.

A csapatunkon belül Jason Hicks és Lars Mueller (Cobinja) gondozta a két legsikeresebb harmadik féltől származó Cinnamon appletet, egyenként az „Icing Task Manager”-t és a „CobiWindowList”-et, a két kísérletet arra, hogy megvalósítsanak egy ablaklistát alkalmazáscsoportosítással és ablakelőnézetekkel, egy olyan szolgáltatással, amely a norma lett más fő operációs rendszerekben, akár dokk (Mac OS-ben), panel (Windowsban), akár oldalsáv (Ubuntuban) formájában szerepelt.

A legutóbb pedig German Franco hívta fel a figyelmünket annak szükséges voltára, hogy pontos ikonméreteket használjunk annak biztosítására, hogy az ikonok inkább élesek, mint elmosódottak legyenek.

Beszéltünk mindezekről és Niko Krause, Joseph, Jason és én elkezdtünk dolgozni egy új panelelrendezésen a Cinnamonhoz. Forkoltuk az „Icing Task Manager”-t és integráltuk azt magába a Cinnamonba. Ez az új applet sok figyelmet, sok módosítást kapott és végül felváltotta a hagyományos ablaklistát és az alapértelmezett panel launcher-eket az alapértelmezett Cinnamon panelen.

A felhasználóknak lehetőséget adtak arra, hogy különböző ikonméreteket definiáljanak a három panelzóna mindegyikéhez (bal, középső és jobb a vízszintes panelekhez, vagy felső, középső és alsó a függőlegesekhez). Minden egyes panelzónának most meghatározott ikonmérete lehet, mint pl. 16, 22, 24, 32, 48 vagy 64 pixel, vagy skálázhatóvá tehető, akár pontosan (hogy illeszkedjen a panel méretéhez), akár optimálisan (hogy a mérete arányos legyen a legnagyobb éles ikonmérettel, amely a panelra illeszkedik).

A Mint-Y-Dark témán igazítottak egy kicsit, hogy még fantasztikusabban nézzen ki, és most ez az alapértelmezett Cinnamon téma a Linux Mintben.

A Cinnamon alapértelmezetten egy sötét nagy 40 pixeles panelt fog nyújtani, ahol az ikonok mindenhol élesnek látszanak, és ahol arányos méretűek a bal és a középső zónákban, de 24 pixelre szűkülnek a jobb oldalon (ahová a rendszertálcát és az állapotjelző ikonokat helyezzük).

Ez az új kinézet, a csoportosított ablaklista által definiált új munkafolyamattal együtt azt érezteti, hogy a Cinnamon sokkal modernebb, mint azelőtt.

Reméljük, hogy élvezni fogod ezt az új kinézetet, mi valóban nagyon izgatottak vagyunk emiatt, és ha te nem, az is OK. Tettünk róla, hogy mindenki boldog legyen.

Ahogy végigmész Linux Mint 19.1 üdvözlőképernyő „Első lépések” szekcióján, arra fog kérni, hogy válaszd ki a kedvenc ablakelrendezésedet:

Egy gombra való kattintással képes leszel vissza és előre váltani a régi és az új között és kiválasztani, hogy melyik alapértelmezett nézet tetszik a legjobban.

Frissítéskezelő

A mainline kernelek támogatását hozzáadták a frissítéskezelőhöz. Hála „gm10”-nek, hogy ezt megvalósította.

Forrás: Linux Mint Blog