Linux Mint blog havi hírek - 2018. szeptember

Hálás köszönet minden embernek, aki nekünk adományoz. A számok a múlt hónapban a normálisnál alacsonyabbak voltak, de még mindig hatalmas mennyiségű támogatást kapunk. Átlagosan 10,000 $-t kapunk havonta. Bár ez az átlag kissé csökkent az elmúlt három évben, ez nagyon magas, fedez minden költségünket, amikor szükségünk van valamire, a pénz sosem probléma (legyen ez akár megfontolt bővítés, biztonsági beruházás, tárhelyet biztosító szolgáltatás (hosting), folyamatos integrációs szolgáltatások, vagy akár egy vészhelyzet kezelése) és ez lehetővé teszi számunkra, hogy szükség esetén felső szinteken (upstream) utaljunk pénzt és hogy forrásokat biztosítsunk a moderátori és fejlesztő csapatainkon belül. Képesek vagyunk arra, hogy megkönnyítsük a fejlesztést és növeljük a termelékenységünket azáltal, hogy elérhetővé tesszük az eszközöket és átruházzuk azokat a szempontokat, amelyek egyébként akadályoznának minket. Ez valódi segítség számunkra, tudom, hogy minden hónapban elmondom, de nem hiszem, hogy valaha is eléggé hálásak lehetünk. Ha segítesz nekünk, megköszönjük.

Nos, minden további nélkül beszéljünk a fejlesztésről. A hivatalosan kiadott Mint 19-cel és LMDE 3-mal együtt most szabad kezet kaptunk az új alapok (egyenként az Ubuntu 18.04 és Debian Stretch) csúcsán lévő szoftverek fejlesztésére és javítására.

Nemo

A Nemo 4.0 gyors, mint a villám.

Michael Webster megvizsgálta a Cinnamon fájlkezelőjét és sokféleképpen optimalizálta. Itt van néhány megjegyzése arról, amikor ezen dolgozott. Az alábbi végrehajtásokon keresztül arra kéri a nemo új példányát, hogy felsorolja a /usr/bin tartalmát, miután kiüríti a teljes gyorsítótárat:

Nemo indítási ideje: 3,488751 másodperc
Mappa betöltési ideje: 2,644505 másodperc
Szünet...Mappa betöltési ideje: 2,874406 másodperc

Generáljon buboréksúgót az ikonelemekhez igény szerint, ahelyett, hogy a nézet betöltődésekor tenné:
Nemo indítási ideje: 2,510636 másodperc
Mappa betöltési ideje: 1,596948 másodperc
Szünet...Mappa betöltési ideje: 1,654450 másodperc

Optimalizálja az ikonkereséseket a GIcon-nal:
Nemo indítási ideje: 2,011817 másodperc
Mappa betöltési ideje: 1,158854 másodperc
Szünet...Mappa betöltési ideje: 1,226699 másodperc

Csökkentse a minimális frissítési időközt:
Nemo indítási ideje: 1,797009 másodperc
Mappa betöltési ideje: 0,937992 másodperc
Szünet...Mappa betöltési ideje: 0,973764 másodperc

Az eredmény nagyon lenyűgöző. A Nemo rendkívül könnyűnek érződik és a könyvtárak böngészése gyerekjáték. Ez soha nem volt még ilyen gyors és ez rögtön észrevehető.

Michael javította az ikonméreteket is és a térközt, hogy a Nemo kinézetét jobbá tegye.

A Nemo most képes a fájl létrehozásának időpontjait is megjeleníteni (jegyezd meg, hogy ez az ext4-et, a 4.15-ös vagy újabb kernelt igényli, és nem működik titkosított home könyvtáron belül).

A Nemo-pythont és az összes Nemo python-bővítményt portoltuk Python 3-ra.

XappStackSideBar

Joseph Mccullar, aki részt vett a Linux Mint 19-ben lévő Üdvözlőképernyő felhasználói felületének átdolgozásában és vezeti a hamarosan érkező Linux mint 19.1-hez készülő Szoftverforrások felhasználói felületének átdolgozását, létrehozott egy új widgetet a libxapp-ban XappStackSideBar néven.

Ez áramvonalassá teszi az ikonok oldalsávjait és valóban egyszerűvé teszi, hogy alkalmazásokon belül használjuk őket. Képesek vagyunk arra, hogy egy egérkattintással megtervezzük ezeket az oldalsávokat a Glade-ben, hozzákapcsoljuk őket egy GTK veremhez (stack).és igazán egyszerűen megtervezzük az oldalait.

A létező XappPreferencesWindow most szintén használja ezt.

Íme, hogyan is néz ki ez például a Nemo 4.0-ban:

Cinnamon

A hónap sztárja a Cinnamon csapaton belül Jason Hicks. A múlt hónapban a VSYNC-ről, a bemeneti késleltetésről és a muffin ablakkezelőn belül végrehajtott teljesítményfejlesztésekről beszéltünk. Ez most valóság és mindezt egyesítették a muffin 4.0 előkészítésében.

A bemeneti késleltetést csökkentette az NVIDIA kártyákon és az ablakkezelő gyorsabbnak érződik, amikor mozgatjuk az ablakokat. Most arra is lehetőséged van, hogy kikapcsold a VSYNC-et a Rendszerbeállításokban. Ez alapvetően átruházza a VSYNC-et a GPU meghajtódra (amelynek ezt kezelnie kell, különben képkocka-túlcsordulást fogsz tapasztalni) és ha ez a meghajtó jól működik, megszüntetheti a bemeneti késleltetést és növelheti a teljesítményt.

Jason hatalmas mennyiségű, a GNOME projektből származó felsőszintű módosításokat is portolt..

  • A Mutterhez hasonlóan a Muffin most a COGL és Clutter saját beágyazott verzióját használja, amely megkapta a GNOME-ban működő programhoz kiadott foltok többségét.

  • Sok Mutter-beli teljesítményfejlesztést alkalmaztak a Muffinon.

  • A CJS sok végrehajtást megkapott a GNOME GJS-éből, beleértve a szemétgyűjtésén végrehajtott fejlesztéseket is.

Az oly sok alkalmazott javítással és fejlesztéssel és teljesítménnyel, amely nagyrészt az éppen használt GPU-tól függ, az eredmények változóak lehetnek és tapasztalhatunk némi visszafejlődést a BÉTA fázis alatt. A saját élményünk meglehetősen pozitív volt. A Cinnamon 4.0 kivételesen 250 MB RAM mellett kísérletezik az NVIDIA-n, ez gyorsabbnak érződik, mint a 3.8 és úgy tűnik, hogy néhány hosszú ideje fennálló megjelenítési hiba lehet, hogy már a múlté.

Szoftverforrások

Amikor egy szoftver összeomlik, az olyan eszközök, mint pl. a mintreport létrehoz egy veremkivonatot (stack trace-t), amelyet a fejlesztőink megnézhetnek, hogy megértsék az összeomlás okát. Ez az első lépés egy ilyen hiba kijavítása felé. Hogy a veremkivonat értelmes legyen, a felhasználóknak telepíteniük kell a hibakeresési szimbólumokat (debug symbols).

A tűkörszervereikhez használt sávszélesség csökkentésére tett egyik erőfeszítésében a Debian úgy döntött, hogy a hibakeresési szimbólumokat a főtárolókon kívülre mozgatja. Ez a döntés nemcsak a Debiant és LMDE-t, hanem az Ubuntut és Linux Mint-ot is érintette és sokkal nehezebbé tette a felhasználók számára ezeknek a szimbólumoknak a telepítését.

Hogy leegyszerűsítsük ezt az eljárást, hozzáadtuk a hibakeresési szimbólumok támogatását a Szoftverforrások eszközhöz. Egy egérkattintással képes leszel hozzáadni hibakeresési szimbólumtárolókat.

Egy új gombot is hozzáadtunk a „Karbantartás” fülön belül, hogy eltávolíthasd a duplikált bejegyzéseket a tárolóidban.

こんにちは!

Van néhány olyan terület, ahol bár egy megoldás könnyen megvalósítható, mi a fejlesztők nem tudjuk, mit kell tenni, mire van szükségük a felhasználóknak és azt hogyan biztosítsuk. A visszajelzésre támaszkodunk, ha valami olyasmiről van szó, amit nem igazán értünk, vagy olyasmiről, amit nem igazán tudunk reprodukálni. Vásárolhatunk exotikus hardvereket (Optimus laptopokat, ATI kártyákat, Wacom tableteket, stb.) kifejezetten arra, hogy kijavítsunk sokadlagos hibákat, de amikor a változó tényező nem a hardver, hanem személyesen mi vagyunk, ez kissé nehézzé válhat. Néhány ilyen terület a jobbról balra olvasható (RTL) nyelvek támogatása, az akadálymentesítés és a beviteli módok.

Nos, még még mindig nem beszélünk arabul vagy héberül, de a csapatban ketten most ismerkedünk a japán alapjaival. Nem tartott sokáig, hogy lássuk, mi hiányzott, de ha tudod, hogy mire van szükséged, ez sokkal egyszerűbben megvalósítható..

Tehát az első fejlesztés az, hogy a Nyelvi beállítások és a Beviteli módok most két külön alkalmazás.

A Beviteli módok eszközhöz tartozó felhasználói felületet átdolgoztuk. Ez egy ikon-oldalsávot használ és most minden egyes támogatott nyelvhez megjelenít egy dedikált oldalt.

Az ezzel nyert térközzel képesek vagyunk arra, hogy érthetőbb utasításokat jelenítsünk meg és arra, hogy végigkísérjük a felhasználót nemcsak a támogató csomagok telepítésén, hanem a helyes beviteli mód keretrendszer, és azon belül a helyes beviteli mód kiválasztásán is.

A Cinnamon 4.0 jobb Fcitx támogatást is kapott. A billentyűzet kisalkalmazása elrejtődik, amikor az Fcitx fut, hasonlóan ahhoz, amit jelenleg a DBus-szal tesz.

Szövegszerkesztő

A kis dolgok számítanak. A szövegszerkesztő most jelzi az állapotsoron, hogy szóköz vagy tabulátor módban van.

Forrás: Linux Mint Blog

Hozzászólások