Májusi hírek - 2018 és előzetes béta letöltési linkek

kami911 képe

A Linux Mint fejlesztői májusi beszámolójukban szeretnék megköszönni a felhasználók türelmét, segítségét és támogatását.

Mint azt bizonyára már tudjátok a Linux Mint 19-es, Tara elnevezésű verziója három asztali felülettel lesz elérhető. A Cinnamon mellett, a MATE és a Xfce felülettel lesznek elérhetők a letölthető ISO-lemezképfájlok. A KDE asztali felület külön nem lesz elérhető, és alapból telepíthető, de a tárolókban a csomagok rendelkezésre állnak majd a KDE telepítéséhez.

Mindhárom kiadás már tesztelési (QA) fázisban van. A már megtalált néhány hibát a fejlesztők kijavították. A tesztek a hétvégén remélhetőleg sikeresen lezárulnak és vélhetően 2018. június 4-én megjelenik a Linux Mint 19 Beta kiadás.

A fejlesztők kérik a felhasználókat a hamarosan megjelenő Béta kiadás nem éles környezetben történő tesztelésére, és örömmel várják majd a visszajelzéseket.

A Linux Mint 19-es kiadás bétájának tesztidőszaka hosszabb lesz a megszokottnál, és a végleges kiadások csak június végére várhatók. Ennek okai:

Rengeteg egyedi kód került átírásra a Python 3-as verziójára.

A gksu helyett a pkexec programot használja a rendszer.

A MATE asztali környezet támogatja a nagy felbontású kijelzőket, azaz az automatikus HiDPI használatot.

Teljesen új csomagkészlet használata, amely már az Ubuntu 18.04-en alapul.

Az új 3.22-es verziójú témamotor teljesen más, mint az eddig használt 3.18-as. Ez problémát okozhat a Mint-X témával.

Az alaptelepítésben a Mint-Y téma kerül beállításra, aminek használata ma még számos kisebb hibalehetőséget hordozhat.

A fejlesztők reményei szerint a hibák száma nem lesz túlontúl magas, és nem lesz őket nehéz javítani.

Májusban 11 275 dollár támogatást adott 534 nagylelkű támogató. A projekt támogatása: http://www.linuxmint.com/donors.php

Szemfüles felhasználók észrevették, hogy már elérhetőek a béta változat lemezképei. Ezeket innen tudjátok letölteni: ftp://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/testing/

A letöltött ISO-lemezképfálok ellenőrzéséhez szükséges fájlok:

Az ellenőrzés menete.

A Linux Mint 19-es verzióinak újdonságairól itt tudtok olvasni. Egyelőre még nem teljes a lista, de ha lesznek még további újdonságok, akkor azt itt fogjátok tudni elolvasni. További újdonságok és érdekességek.

Hozzászólások

kimarite képe

Májusi hírek - 2018 és előzetes béta letöltési linkek

#2 Inkább a tiszta (új) telepítés ajánlott, hiszen az „upstart” már egyáltalán nem lesz használva a Linux Mint 19 Tara kiadásban, míg a Linux Mint 18.x kiadások „bőszen” használják a „systemd” mellett. A „systemd” lesz egyedül használva a Tara kiadástól.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pkexec / gksu

#4 Minden tiszteletem Kendek-é, ismerem is, beszélgettem vele a fórumon, de ez nem működik (nálam):

pkexec env DISPLAY=:0 gimp
No protocol specified
Nem nyitható meg a megjelenítő:

Te próbáltad?

A másik, hogy mutattam (a forrást linkelve) egy elég egyszerű példát a pkexec-nek létrehozandó policy-k létrehozására. Fórumtársunk, atime megerősítette, hogy más OS alatt is ugyanígy van megoldva a pkexec beállítása, és persze, hogy ugyanúgy, mert az általam leírtak az általános policykit szabályok szerint lettek megszerkesztve. Gondolom, a Linux Mint Tara kiadásban is készítenek „majd” policy fájlokat az összes szövegszerkesztőnek és az összes fájlkezelőnek.

Nem tudom, a pkexec használata mennyivel lesz nehezebb mint a gksu-é. Ugyanis utóbbinál minden egyes használt programnál előre kell konfigurálni.
-- inkább az előbbinél, azaz a pkexec-nél.
-- de ... valljuk be őszintén, igen kevés sok grafikus alkalmazást indítunk, azaz indítanánk (ép ésszel) admin joggal :). Fájlkezelő, szövegszerkesztő, nagyjából ennyi ;). A letöltés helyett a szerkesztést érdemes alkalmazni, nem nehéz dolgokról van szó, van egy alap fájl, abban kell javítani az alkalmazás nevét pár helyen, és a fájl nevét is természetesen.

A harmadik, hogy a gksu vagy a gksudo használatakor minden esetben bizonyos GTK+ figyelmeztetésekkel találkozhattunk (talán te is, ha terminálból indítottad el és nem a Futtatás használatával [Alt + F2]), ez az idők folyamán egyáltalán nem került javításra. És bár a használatot nem befolyásolta, azért az embert egy kicsit zavarta ez a feature, mert nyilván ennek tekintették és nem bug-nak (nem is volt az talán).

-----

Szerk.: köszi ezt a linket,
http://www.webupd8.org/2015/03/how-to-run-gedit-and-nautilus-as-root.htm...
ránézek, tartalmaz-e különbségeket az általam közölthöz képest.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pkexec / gksu

#4.1 Nem, még nem próbáltam. Egyébként csak pár progit szoktam indítani rootként. ( Doublecommander, terminal). A konfigurálásnál természetesen a pkexec-re céloztam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Májusi hírek - 2018 és előzetes béta letöltési linkek

@kimarite: Feltettem a kérdést, de rájöttem, hogy felesleges, mert érdemi visszajelzést úgysem kapok rá a korábbi válaszokból ítélve. Amelyik gépeken lehetséges a Legacy-módú telepítés, ott felesleges szenvedni az UEFI-vel. Semmi előnye nincs a hagyományos telepítési módhoz képest - kivéve a 4-nél több elsődleges partíció létrehozásának lehetőségét. Remélhető, hogy a 19-es Linux Mintben kiküszöbölik majd a hibajelzés nélküli EFI rendszerindítást acer gépeken.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Gksu - pkexec

Itt egy leírás arról, hogy hogyan kell konfigurálni a pkexec parancsot:
https://askubuntu.com/questions/287845/how-to-configure-pkexec

Más programhoz értelemszerűen meg kell változtatni az adatokat. A nevet például öt helyen.
Az  alias pkexec='pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY' utasítás csak az adott terminál munkamenetre vonatkozik, de van permanens alias létrehozására is leírás.
Számomra az nem egyértelmű, de biztosan lesz majd több/jobb leírás is.

De mezei júzereknek, akik ismerik a 'gksu nemo' parancsot, csak azt kell megtanulniuk, hogy 'pkexec nemo'
Az fstab szerkesztéshez nem kell külön a szövegszerkesztőt is konfigurálni, a 'pkexec nemo /etc'
után az fstab megnyitható szerkesztésre.
És ha a 'Megnyitás rendszergazdaként' menüpont megmarad a LM 19-ben is, akkor még erre a tudásra sincs szükség.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gksu - pkexec

#6 Körbenéztem én is, és a félkövérrel jelzett szöveget hiányoltam a parancsból (vagy az alias-ból):

pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY

Kipróbáltad, működik?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Májusi hírek - 2018 és előzetes béta letöltési linkek

#7 Ez is lehetséges, persze. A személyes és pillanatnyi véleményemet írtam le. Általában a tiszta telepítést javasoljuk.

#5 Összefoglalom:
Acer gépre nem lehetséges a válaszaitokból ítélve az UEFI-módú telepítés. Én nem tudom, mert nincs ilyen gépem (és noszogatásodra sem fogok vásárolni; esetleg ha nagyon olcsón hozzájutok, akkor talán. De nincs pénzem ilyesmi support megvalósítására), és mert a hivatalos Acer oldal ír egy lehetséges módot, de neked az sem sikerült: azaz eléggé összevissza válaszokat adtál, de sajnos azok nincsenek már meg. Legutóbbi emlékeim szerint valamit nyomnod kell az Acer gépre telepített Linux Mint, Xfce indítása előtt és akkor indul a Mint, azaz, nem a szokásos módon. De sajnos -úgy látom- a gondolataid nem tudod összeszedni, és egyszer az életben értelmesen leírni, hogy mi van nálad, hogy indítod, stb., hogy alapul vegyünk valamit. A lazlo fórumtárunk ugyanakkor azt írja, az Endless OS-t nem látja a Mint, azaz az Endless OS mellé -az állítás szerint- a Mint nem telepíthető, csak annak a helyére. Mindezeket elhiszem, de egy Linux használatában kezdő személynek, Gabriellának, ezek tudatában, ép ésszel nem javasolhatom, hogy kezdjen bele a telepítésbe. És azt nem értem, miért nekem kell mindezt magyaráznom (újra és újra), miért nem kapok egyetlenegy tényleg összeszedett, nem összedobált választ ..., ahelyett, hogy én írogatom ugyanazt. Még egy megoldást látok, a személyes segítséget. Én például személyesen megnézhetem Gabriella gépét, és mgpróbálok rá Linux Mint-tet telepíteni. Én pesti vagyok, ez a nyerő helyszín.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

A cikkben lévő linkek már nem

#8 Köszi az észrevételt, frissítettem is a hírt. A bétákról egyesével is jó lenne hírt írni. Majd persze ha lesz időm, akkor elkészül - most nincs sok.

A súgóban már elkezdtem összerakni ennek a verziónak az újdonságait: linuxmint.hu/sugo/linux-mint-19-tara. Akinek van kedve esetleg frissítse.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Gksu - pkexec

Kipróbáltam mindkét verziót. Például a

gparted 

utasításra ez a válasz: Root privileges are required for running gparted. De a

pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY gparted

hiba nélkül megnyitja. 
A policy fájlos megoldást is kipróbáltam, de csak egy kicsit. Nem írtam át mindent, csak a gedit helyett írtam mouspad-et az első előforduláskor, vagyis ebben a sorban:
action id="com.ubuntu.pkexec.gedit"

A többi nem teljesen egyértelmű. A próba után töröltem is a bejegyzést. Amivel nem kísérleteztem, mert nem értem, az a permanens alias létrehozása. Számomra az nem egyértelmű, de biztosan lesz majd több/jobb leírás is erről.
De mint írtam, én ezt az egészet nem látom nagy problémának. Néhány napja valaki azt írta a Fórumon, hogy ő még talán soha nem használta a gksu-t. Mire valaki visszakérdezett, hogy akkor hogyan szerkeszti az /etc/fstab fájlt. Válasz nem érkezett, de itt az enyém:
Mivel én lusta vagyok, és egér-centrikus, ha csak lehet nem nyúlok a billentyűzethez. A lustaságom miatt mindig feltelepítem a gedit, mousepad, sőt régebben a leafpad szerkesztőket, hogyha találok egy alkalmazandó utasítást, ne kelljen átírnom másolás után.
Az fstab szerkesztése sem nagy gond. Bár tudom fejből az utasítást: gksu gedit /etc/fstab + Enter, ez 22 leütés, és egy kattintás.
Ha a fájlkezelő felől közelítem meg a dolgot: katt a Fájlrendszer ikonra, jobbklikk az etc mappára, katt a Megnyitás rendszergazdaként elemre, az fs karakterek begépelése, és Enter. Tehát 3 leütés, és 3 klikk.
Ez szerintem sokkal egyszerűbb, és azok is könnyebben megszokják, akiknek tériszonyuk van a termináltól. Az igazi megoldásról, vagyis a permanens alias létrehozásáról itt van egy leírás.

Közben ezt találtam:
https://androbit.net/articles/164/alias_hozzunk_letre_sajat_parancsokat....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Gksu - pkexec Gksu - pkexec [Megoldva]

#9

Kipróbáltam, egyszerű, és nagyszerű!

Az az /etc/bash.bashrc fájl végére beírtam ezt az öt sort, majd elmentettem.

if [ -f ~/.parancsaim ]; then
. ~/.parancsaim
fi

/usr/bin/mint-fortune

Ezután készítettem egy Új.. > Üres dokumentumot a Saját mappámban .parancsaim néven, majd megnyitottam, és beírtam ezt a két sort:

# Gparted indítása
alias Gp='pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY gparted'

majd elmentettem. Ezután a terminálban kiadott Gp parancs megnyitja a Gparted alkalmazást, rendszergazdai jogokkal.
Innentől szabad az út, megoldottnak látszik a gksu-pkxec mizéria.

Megjegyzés:
Ezt a hozzászólást LM 18.3 alatt írtam. Most, hogy átléptem LM 19-re tapasztalom, hogy a sima gparted parancsra bekéri a jelszót, és rendesen megnyílik! (Persze előtte telepíteni kell, mert itt nem kerül fel a telepítéskor.)

Természetesen több saját parancsot is definiálhatunk ugyanebben a fájlban. A cikkíró például ezeket használja:
alias Ud='sudo apt-get update'   (Ezt tényleg idegesítő mindig begépelni.)
alias removepkg='sudo apt-get autoremove'
alias UG='sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade'
alias install='sudo apt-get install'

A saját parancsok névadása előtt érdemes kipróbálni, hogy nincs-e már olyan parancs. Ehhez csak gépeljük be a kívánt parancsot a terminálba.
Például a gp parancsra ezt kapjuk:
A(z) „gp” program jelenleg nincs telepítve. A következő beírásával telepítheti: sudo apt install pari-gp
Ezt tehát nem érdemes választani.
Ha valaki több aliast hoz létre, a könnyebb megjegyezhetőség érdekében érdemes hasonló felépítésű parancsneveket használni.
Mivel a rendszer különbségek tesz kis-, és nagybetű között, jó módszer lehet a nagy kezdőbetűs saját parancsok használata.
Például így:
alias Udt='sudo apt-get update'
alias Udg='sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade'
alias Arm='sudo apt-get autoremove'
alias Inst='sudo apt-get install'

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Gksu - pkexec Gksu - pkexec [Megoldva]

#9.1 Ha ezeket a parancsokat a ~/.bash_aliases fájlba írod, akkor a ~/.bashrc fájl szerkesztésére sem lesz szükséged, egyébként tényleg egyszerű és nagyszerű...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

gksu - pkexec

#9 Az androbit oldalon létrehozott példa dátuma elég régi: 2012.11.02. Azóta több dolog változott, de a lényeg, hogy ezzel mélyebben úgyis csak az foglalkozik, akit tényleg nagyon érdekel a téma. Ők talán nem sokan lesznek. :)

A képen látható „sudo gedit” például helytelen, mert problémákat okozhat: grafikus alkalmazást nem indítunk sudo-val. A gksu helyett most jön a képbe, azaz használatba a pkexec (a Linux Mint 19 kiadástól).
A (képen látható) „clear” helyett „clr” ... vicces, a „mindenamikell” csomagjai mindenkinél mások, és folytathatnám, az elv persze jü. A két karakteres rövidítések: aki a képet feltöltötte, az tudja megjegyezni. Bonyolultabb,mint az eredeti :D. Végül a „”scrot képernyőlopó- mentő alkalmazás (a példában 10 másodperces késleltetéssel), ugye, van helyett más. ;). A kézikönyve a „man scrot” (ha telepítve van, akkor érhető el így, terminálban, máshogy a neten), de itt erről egy régebbi leírás magyarul.

Úgy gondolom, az általam -fórum válaszként- írt pkexec megoldás éppen elég mindenre. Az alias-sal foglalkozunk majd fórum kérdésben, ha valakinek ilyen nyűgje lesz. De ezt is átbeszéltünk most, hogy tesztelted a fenti parancsot. Az alias „másik megjelenése” az egyedi parancsikon, azaz indítóikon :), talán ez, ami nagy érdeklődésre tart számot. És a fájlkezelő könyvjelzők is ebbe a témakörbe tartozik.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pkexec / gksu

 nekem sikerült a root indítás konzolból. Sudo krusader működik

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

grafikus alkalmazás indításakor a sudo kerülendő

#10 A keraform írt a pkexec témáról blogot nemrég, de ebben a témában, többen is, szintén nemrég írogattunk érdekességeket más topikban. A „sudo” használata a grafikus alkalmazásoknál esetenként olyan következménnyel jár, hogy nem tudsz belépni a rendszer indításkor a Linux Mint rendszerbe, azaz kizárod magad. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Egy másik  megoldás

#11.1 Ááá...Müködik, csak nem úgy, ahogy le van írva. Igy jó:geany admin:// /etc/fstab
 

Viszont valóban nem kér jelszót.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

 Egy másik  megoldás

#11.1.1 Valóban nem kér jelszót, de nem is lehet szerkeszteni, és menteni. (LM 18.3 C)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Egy másik  megoldás

#12.1 Arch-on és Debian Bunsenlabs-on sem müködik...Nem tudom melyik distro felel meg neki.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

 Egy másik  megoldás

#12 #11.1.1 #11.1.1.1 A fájlkezelővel, nemcsak a Nautilus-szal, hanem a Nemo-val is működik:
https://www.linuxuprising.com/2018/04/gksu-removed-from-ubuntu-heres.html

Azaz:

-- megnyitod a fájlkezelőt

-- Ctrl + L | Hely bevitel mező átváltása (Nemo)

-- begépeled: admin://

-- Enter-t ütsz

-- begépeled a felhasználói jelszavad

-- megnyomod a „Hitelesítés” rádió gombot

-- és ide jutsz (admin jogosultság): admin:///

-- vissza a saját könyvtáradba: balra nyíl (Nemo)

De nyitva marad az admin jogú megnyitás is, vélhetően a fájlkezelő bezárásáig. Azaz, oda vissza lehet lépni a jobbra nyíllal.

De itt is nyomják ugyanazt a parancsot, ami nem működik a terminálban. És ez egy bug lehet:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1274451#c27
(https://wiki.archlinux.org/index.php/Running_GUI_apps_as_root#Circumvent...)

Mert az említett -működésért felelős- csomag telepítve:

apt-cache policy gvfs-backends
gvfs-backends:
Telepítve: 1.36.1-0ubuntu1
Jelölt: 1.36.1-0ubuntu1
Verziótáblázat:
*** 1.36.1-0ubuntu1 500
500 http://mirror.vnet.sk/ubuntu bionic/main amd64 Packages
100 /var/lib/dpkg/status

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Egy másik  megoldás

#12.2

Na, ez éjszaka is tanultam valamit. És nemcsak Nautilus, Nemo hanem a Thunar is a leírás alapján. (kipróbálva Arch Openbox alatt)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

 Egy másik  megoldás  Egy másik  megoldás

#12.2

#12.2 Csak megjegyzem:
Ez a megoldás valószínűleg csak LM 19-től működik.
LM 18.3 Cinna alatt legalábbis nem működik: „admin:///” nem jeleníthető meg. A Nemo nem tudja kezelni az "admin" helyeket.
gvfs-backends: 1.28.2-1ubuntu1~16.04.2

És szerintem ez mindenképp macerásabb, mint a jobb klikk > Megnyitás rendszergazdaként.
Ami mindenhol működik.

Szerk:
Átléptem a LM 19 Cinnamonra.

A "fájlkezelővel, nemcsak a Nautilus-szal, hanem a Nemo-val is működik" mondat helyesen úgy van, hogy nem működik.

-- megnyitod a fájlkezelőt
-- Ctrl + L | Hely bevitel mező átváltása (Nemo)
-- begépeled: admin://
-- Enter-t ütsz
-- begépeled a felhasználói jelszavad
-- megnyomod a „Hitelesítés” rádió gombot
-- és ide jutsz (admin jogosultság): admin:///

Eddig minden szép, és jó, csak egy gond van, hogy sehol az admin jog.
Jobb klikk az etc mappán, és a Kivágás, Átnevezés, Törlés funkció halott.
Miféle admin jog ez? Vagy félreértettem, és éppen azt akartad írni, hogy nem működik?

(gvfs-backends: 1.36.1-0ubuntu1)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

 Egy másik  megoldás

#12.2.2Ez a megoldás valószínűleg csak LM 19-től működik.

Pontosan. Én sem mondtam mást, és ez a szál, vagyis több szál erről szól:
(ismétlés: a gksu megszűnik, a pkexec lesz)

How to edit system files using a GUI without gksu?

... which is available in both Ubuntu 18.04 LTS and 17.10, by using the admin:// prefix.

All you have to do is open Nautilus ...
Tehát a Linux Mint 19 Tara kiadástól működik a dolog.
(a hozzászólásomban az URL-ről)

Esetleg tedd a blogodba. ;)
A teszted felesleges volt ... .

Azt sem mondtam, hogy kényelmes megoldás. Kinek, mi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

 Egy másik  megoldás

#12.2.2.1 Nem értelek.
Most akkor ez szerinted működik? Át tudod nevezni az etc mappát?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

 Egy másik  megoldás - Re.: Káoszbrigád

#12.2.2.1.1 Nekem ez bevált: ha hülye vagyok (azaz benéztem valamit) azt tovább nem hirdetem, hanem elfogadom az állapotot. Csendben. Akkor talán a többiek, ha észreveszik is, nem jegyzik meg ;)

Amiért kaptad ezt a választ: nem is kicsit vagy fárasztó a folytonos figyelmetlenségeddel. Mint most is. A kérdésedre a válaszok le vannak írva.

-----

Nem értelek.” # 0
Most akkor ez szerinted működik?” # Igen. Ez a megoldás csak LM 19-től működik.Én ezt használom.
Át tudod nevezni az etc mappát?” # Igen. Ez a megoldás csak LM 19-től működik.Én ezt használom.

Egy másik megoldás
Beküldte kimarite - 2018. jún. 08. 10:33
#12.2.2 „Ez a megoldás valószínűleg csak LM 19-től működik.”
Pontosan. Én sem mondtam mást, és ez a szál, vagyis több szál erről szól:
(ismétlés: a gksu megszűnik, a pkexec lesz)
„How to edit system files using a GUI without gksu?
... which is available in both Ubuntu 18.04 LTS and 17.10, by using the admin:// prefix.
All you have to do is open Nautilus ...”
Tehát a Linux Mint 19 Tara kiadástól működik a dolog. (a két sorral feljebb [is] idézett admin:// prefix)
(a hozzászólásomban az URL-ről)
Esetleg tedd a blogodba. ;)
A teszted felesleges volt ... .
Azt sem mondtam, hogy kényelmes megoldás. Kinek, mi.

Egy másik megoldás
Beküldte keraform - 2018. jún. 08. 13:01
#12.2.2.1 Nem értelek.
Most akkor ez szerinted működik? Át tudod nevezni az etc mappát?

-----

Szerk.: minden, nem a témához tartozó, azaz komolytalan megjegyzésedet rejteni fogom innentől kezdve a „szálban”.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

 Egy másik  megoldás - Re.: Káoszbrigád

#12.2.2.1.1.1 Azt csinálsz, amit akarsz, de nálam nem működik, azért kérdeztem vissza. Szürkék az opciók a jobb klikkes menüben. Linux Mint 19 Tara BETA Cinnamon 64 bit.

Tudok olvasni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

 Egy másik  megoldás - Re.: Káoszbrigád

#12.2.2.1.1.1.1 A te kérdésedre is kitérve, miszerint nem nevezhető át az etc könyvtár:

Valóban, nem nevezhető át ez a könyvtár, mint a többi mellette (alatta, felette) látható sem, azaz nálam is halvány az átnevezés menü.

Viszont fájlok szerkeszthetőek, pl. az fstab és a grub.

Más csinál a gvfs-backends:

gvfsd also starts the gvfsd-fuse(1), and provides it the mount point
where the fuse file system should be mounted.

http://manpages.ubuntu.com/manpages/trusty/man1/gvfsd.1.html

Azaz virtuálisan fűzi be a könyvtárakat azok használatához. Azokat, amelyek még nincsenek befűzve vagy használva. Az etc, a var, stb. könyvtárakat a rendszer már befűzte, azaz már használja.

Ezekre jó igazán (használatának célja):

afc, archive, burn, cdda, dav, dnssd, ftp, gphoto2, http, network, obexftp, sftp, smb and smb-browse backends.
http://examplenow.com/zh-cn/package/gvfs-backends/
https://wiki.gnome.org/Projects/gvfs/backends
... https://wiki.ubuntuusers.de/gvfs-mount/

GVfs is a userspace virtual filesystem implementation for GIO (a library available in GLib). GVfs comes with a set of backends, including trash support, SFTP, SMB, HTTP, DAV, and many others. GVfs also contains modules for GIO that implement volume monitors and persistent metadata storage. There is also FUSE support that provides limited access to the GVfs filesystems for applications not using GIO.
https://wiki.gnome.org/Projects/gvfs

Kicsit kacifántosan fogalmaztál korábban, talán ezért nem értettem a megfogalmazásodnak a második részét, csak az elsőt. Ennyit tudok hozzátenni most, mégsem én kaparom ki a gesztenyét helyetted. :)
Korábban csak értelmezni próbáltam, amit zoli62 linkelt (hogyan és hol működhet, ha egyáltalán működik valahogy), a témában nem vagyok jártas, de most már egy kicsit mégis igen. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Májusi hírek - 2018 és előzetes béta letöltési linkek

#13 Kőbe vésem:

Nem tudjuk mire válaszoltál ... .
A témakört tudjuk, legalábbis én.
Megoldás is van, bizonyos szempontból félmegoldás, de megoldás (nemrég közöltem). Valamire. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve