Linux Mint 18.3 „Sylvia” újdonságai

kami911 képe

Pár hónapja jelent meg a Linux Mint 18.3, Szilvia névre keresztelt verziója. Ki az, aki már használja? Ki az, aki még csak szemezget az új verzóval? Melyek a kedvenc funkcióid, újdonságaid a Linux Mint-ben?

A 2021-ig támogatott új verzióval kapcsolatos újdonságokat megtalálod a verziók oldalon.

Kellemes Linux-ozást!

Hozzászólások

Linux Mint 18.3 „Sylvia” újdonságai

@#0 Egy újabb szavazásra kíváncsi lennék: hogyan oszlanak meg a különféle asztali környezetek? 18.1-ről frissítettem 18.2-re, majd 18.3-ra. Ami tetszik a legutóbbi változatból, az a szoftverközpont kinézete, egyébként működésben nem találok különbséget a verziók között. Főleg internetezésre, videóvágásra/konvertálásra, TV-nézésre, valamint virtuális gépek futtatására használom most a linuxot.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

 Működésben olyan sok

 Működésben olyan sok újdonság nincsen. A frissítés régebbi gépen is 10-15 perc.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

 Működésben olyan sok

#2 A frissítéskezelő ikonról megkérdeznéd Clem-et a 18.3 tekintetében? Minden frissítve, de még mindig kék az ikon ... . Nemrég frissítettem, és a 18.2 alatt ez még rendesen működött.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

 Működésben olyan sok  Működésben olyan sok

#2.1 Ezt

https://blog.linuxmint.com/?p=3462#comment-138642
megcsináltam, de nem jött be.
Hogy lehet belépni vagy regisztrálni ide? Nem találok lehetőséget erre. Hogy' kérdezni tudjak. :)

-----

cat /etc/linuxmint/info
RELEASE=18.3
CODENAME=sylvia
EDITION="Cinnamon 64-bit"
DESCRIPTION="Linux Mint 18.3 Sylvia"
DESKTOP=Gnome
TOOLKIT=GTK
NEW_FEATURES_URL=http://www.linuxmint.com/rel_sylvia_cinnamon_whatsnew.php
RELEASE_NOTES_URL=http://www.linuxmint.com/rel_sylvia_cinnamon.php
USER_GUIDE_URL=help:linuxmint
GRUB_TITLE=Linux Mint 18.3 Cinnamon 64-bit

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

A LM 18.3 MATE működési "zavarai"

 A mostani gépemen egyedüliként a 18.3 MATE (64 bit) hasít. Minden frissítést szabadon engedek neki, viszont némi változást érzékelek a régebbi verziókhoz képest benne. Mivel a Skype (közkedvelt) 4.3-as verziója már nem működik, csak az új fejlesztés, a webkamerák közül a régi (névtelen) képes egyedül képet adni rajta, az újabb (Trust) nem. Mindkét kamera tökéletesen működik a Cheese-el, és a Camorama-al, és a Skype 4.3-as verzióval is mentek ezek.

A frissítések során gyakran előfordul hogy a pajzson nagyon gyakran "beköszön" a "piros X", ami azt jelentené hogy a rendszer nem tudta letölteni a számára szükséges frissítés(eke)t, és ha ezt elindítom erre, nagyon sok hibajelenséget ad ki, ami után - ha már egyszer frissített - naprakész rendszert jelez. Ez még nem jelenti azt, hogy ugyan azon a napon ne tenné ismét tiszteletét a piros X...

Kicsit furcsa volt először, hogy a dvd-t csak behelyezett adathordozó után "jeleníti meg" a rendszer. (Egy alkalommal a megvásárolt 25 db-os új dvd lemezből sok használhatatlan volt. Ennél a felállásnál - még - nincs tapasztalatom, viszont a k3b is "nincs behelyezett adathordozó"-t ír ki, de a lemezre felvett filme/ke/t a VLC simán elindítja.)

Néha az USB port/ok/ is "gyengélkednek". A csatolt pendrive vagy USB-s egér - hosszabb /néhány órai/ használat után - csak újabb megismételt csatlakoztatásra (bedugásra) működik. 

Mostanában egyre többször tapasztalom, hogy a folyamatos internethasználat során néhány óra múlva a gép hűtőventilátora nagyobb "morgással" végzi a dolgát (4 magos processzor és 4 GB RAM van jelenleg a gépben, de ez még bővíthető). Ez általában a BleachBit elindításával megszűnik, de itt a jelszavak kivételével mindent kijelölök tisztításra. (A gép üzemi hőmérséklete nem túl magas ekkor, csak a hűtőventilátor hangoskodik.)

Néha adódnak problémák a szkennerrel is, sok esetben (folyamatos szkennelésnél) egy idő múlva "nem látja" a szkennert (ez lehet a szkenner hibája is... Canon Pixma MP140), csak az újra csatlakoztatásnál lesz (egy ideig) működőképes.

A régi kerneleket az Ubuntu Cleanerrel eltávolítom (mivel nem régen adta meg magát a legnagyobb HDD-m, most csak egy kis /80 GB-s/ HDD van benne), hogy az se foglaljon helyet a lemezen.

Aki szeret kísérletezni, annak ajánlom a Cairo Dock-ot kipróbálásra. Ez nagyon sokat fejlődött a kezdetek óta (magam is használom - elrejtve a Linux Mint panelt).

Lehet hogy a 4 GB RAM-nak köszönhető, de most újabb meglepetéssel szolgál a rendszer: A böngésző(k) keresősávja "villog" - a videón a rádió steamnál lehet "igazából" jól látni...

https://drive.google.com/file/d/1qds-NW-0jse8bW_FH-xNgQvFC1vonbnl/view?u...

Ezzel "egyidőben" a VLC (újabban) kép nélkül játssza le a filmeket. Eddig hibátlanul ment ez is... Az mpv Media Player viszont teljes egészében leadja a műsort...
(Hasonlókat eddig nem tapasztaltam a 17-es, vagy régebbi LM rendszerekkel.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve