Itt az új Firefox, akár már négy tartalom-folyamattal

kami911 képe

A Mozilla éppen átszervezi a Firefox kiadási ütemtervét, talán ennek is tudható be, hogy a mostani kiadás nem sok újdonságot tartogat a felületen. Az átalakításról dióhéjban annyi mondható el, hogy: „Az átmeneti időszak így alakul: április 18-án a Firefox 54 az Aurorából Beta állapotba került, ahogy eddig is, de a Firefox 55 a Nightly csatornán marad plusz egy ciklusig, így összesen 14 hétig. Ezek után július 12-én az 55-ös verzió egyből a Beta csatornába a kerül. A Firefox 54 ezalatt megkapja a szükséges javításokat, majd a Beta csatornára kerülnek az Aurora felhasználói. Az új feature-ök csak akkor kerülnek a Betába, ha azok elkészültek. Így a termék minősége nem romlik – a fejlesztők reményei szerint.”

Electrolysis, azaz E10s

Azt fontos hangsúlyozni, hogy a közel 12 éve megjelent Firefox 1.0 után ez a változtatás jelenti a legnagyobb motorháztető alatti átalakítást a böngésző életében.

Hosszú és rögös utat járt be a többszálú Firefox friss stabil verziója. A projektet vezető Brad Lassey visszaemlékezése szerint 8 éve indul a projekt, amelynek befejezéséhez még csak közeledik a fejlesztőcsapat. A teljes átállás nagyjából befejezettnek tekinthető, hiszen a Firefox 54 már nagyon kivételes esetben nem fut több szálon, s a legtöbb felhasználó gépén a felület egy, míg a webes tartalmak négy szálon dolgoztatják meg a processzort. Ezt az értéket a kísérletezni vágyó felhasználók azonban az about:config oldalon megváltoztathatják, így – igény esetén – még feljebb tornászható a párhuzamos végrehajtás. Ehhez a dom.ipc.processCount beállítást kell megváltoztatni, a tartalmi folyamatok számának megadásával. A Firefox már 2016 augusztusa óta, folyamatosan lehetővé, elérhetővé tette a több folyamat használatát a böngészőben, amivel az alkalmazás már jobban kihasználja a modern processzorok által biztosított több processzormagot. Emellett természetesen egy folyamat is egyre több szállal is dolgozik. Például OMTC a kompozitálás kiszervezésére, azaz a WebGL és egyéb komponensek fő végrehajtási szálból történő kiszervezése.

Firefox
Zökkenőmentes böngészés, kevesebb memóriahasználattal

Ha összehasonlítjuk a Firefox böngésző memóriahasználatát, a konkurens termékek memóriahasználatával, az látható, hogy a legtöbb esetben a Firefox jelentősen kevesebb memóriát használ, mint a konkurens termékek.

Összehasonlítva a Chrome-mal, ahol minden egyes lap külön folyamatként fut, a Firefox jelenleg négy (ennek száma testre szabható) folyamatot indít a lapok kezelésére. Így kevesebb memóriával is beéri, hasonló felhasználói élmény mellett.

Firefox
A memóriatakarékosságot a Mozilla mérnöke egy tesztben foglalta össze, a következő konfigurációkat vizsgálva:

  • Windows 10 — Chrome 1,77 szer több memóriát használt, mint a Firefox (64-bit), és 2,44 szer többet, mint a Firefox (32-bit).
  • macOS — Chrome 1,36 szer több memóriát használt, mint a Firefox (64-bit)
  • Linux — Chrome 1,42 szer több memóriát használt, mint a Firefox (64-bit)

A mérésről részletesen itt lehet olvasni.

Firefox
További újdonságok

Az asztali Firefox a „Mobil könyvjelzők” alatt jeleníti meg, mind az eszköztáron, mind a Könyvjelzők menük alatt. Az asztali verzió ezenkívül a több információt szolgáltat a letöltött elemekről.

A fejlesztőknek szánt újdonságok: az alkalmazkodó megjelenés módban egyedi eszközfelbontások definiálhatók; további újdonságok a webfejlesztőknek. A Mobil Firefox újdonságai:

  • a about:config oldal jobbról balra író nyelvek számára már szebben jelenik meg
  • a feltöltött fájlok nevei helyesen kerülnek átadásra
  • megbízhatóbb hang- és videólejátszás a böngészőben
  • a kedvencek szinkronizálása gyorsabban működik

További újdonság, hogy frissült a Firefox böngésző Adatvédelmi tájékoztatója.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében és egy külön Hacks blog bejegyzésben találhatóak. Érdemes elolvasni, milyen új Web Platform és WebExtension API-k támogatása került be az új verzióba.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. A Firefox ESR – hosszan támogatott – verziója letölthető innen. A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

Fontos a visszajelzés!

A Project Quantumnak köszönhetően, még bőséggel érkeznek újdonságok, amellyel teljesen megújul a Firefox böngésző belső működése. Számos komponens ki lesz cserélve annak érdekében, hogy az alkalmazás jobban megfeleljen a jelenkor elvárásainak. A fejlesztők célja az, hogy a leggyorsabbá és legfinomabban működő böngészővé váljon a Firefox, mind az asztali, mind a mobil környezetben. Ennek jegyében 2017 év végéig még számos újdonság érkezik. Ha mostanában nem próbáltad, próbáld ki a legújabb verziót, mert azt gondoljuk a most látottak le fognak nyűgözni. Mondd el mit tapasztalsz, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

(Forrás: ITCafe)

Hozzászólások

tonsur képe

Itt az új Firefox, akár már négy tartalom-folyamattal

Azt nem közli a cikk,hogy akinek kiegészitők vannak a firefoxban,amig nem lesznek kompatibilisek ezzel az újitással,addig letiltják a Több folyamatú ablakok:0/1 (Kiegészítők letiltották),nálam is ez a helyzet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Itt az új Firefox, akár már négy tartalom-folyamattal

#1 A Firefox ESR, vagyis a vállalti kiadás alatt még nincsenek letiltva a kiegészítők. Én ezt használom most Debian alatt, PC-n, .. más lehetőségem is van, de nem csináltam meg. Android alatt a telepített felhasználói Firefox kiadásnál egyes kiegészítők tiltva lettek, erre sem néztem rá, ... jelenleg 'helyzetbe kell hozni' az okostelefonomat, azaz szoftveres gondok vannak 'vele', így nem használható; a letiltás megoldására talán rá lehet keresni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

RE:RE:Itt az új Firefox, akár már négy tartalom-folyamattal

#1.1 A Firefox jelenlegi ESR-ben nincs E10s bekapcsolva, így ebből a szempontból ez nem releváns.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

RE:Itt az új Firefox, akár már négy tartalom-folyamattal

#1 Az about:conf-ban esetleg ilyen beállításokkal nem tudod eröltetve bekapcsolni?

extensions.e10sBlockedByAddons;false
extensions.e10sMultiBlockedByAddons;false

Ezek nincsenek alapból felvéve, kézzel kell felvenni. A profilodról érdemes a bekapcsolás előtt egy mentést csinálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Videó automatikus elindulása

Érdemes lenne úgy beilleszteni a videót, hogy ne induljon el automatikusan. Mert több lapot egszerre nyitva, a 'háttérben' prüntyög a hang, közben pedig nem is azon a lapon vagyok. Majd, ha megnézem, akkor indíthassam el. Én így teszek, ezzel a kóddal

<p><iframe src="https://www.youtube.com/embed/zoH_C7x0Q0M" version="3" allowfullscreen="" loop="1" enablejsapi="1" modestbranding="0" autoplay="0​" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe></p>

A videó URL, a szélesség és a magasság nyilván a Youtube embed kódjából következik a majdan beillesztett videónál.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

RE:Videó automatikus elindulása

#2 Kérek kizárólag ezt használd: a video taget használd, amikor csak lehet:

[ video: https://youtu.be/LgH1Clgr-uE autoplay:0]

További információk

A space-t persze ki kell venni, hogy működjön.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Debian Oldstable / Jessie

Érdekesség, hogy nemrég kiadásra került a Debian Strech, a Debian jelenlegi 'stable' kiadása, és ezzel a Debian Jessie lett az 'oldsable', a Debian Wheezy az 'oldoldstable' kiadás.

Firefox információ - Debian alatt

A backports tárolót immáron felesleges használni, a Firefox onnan már nem frissül, hanem a Security tárolóból, de mindkettőből amúgy is egy ideje a vállalati kiadás frissült, azaz ez volt támogatott. Tehát a Backport tárolós Firefox csomagot illik törölni (csomagkezelő) és telepíteni a Security-ből ..., ha erre szükséged van.

A Mozilla Debian Team sem nyújt már elérhető csomagot (mondom, a Security ad ilyet neked), csak a Strech-re.

Tehát mindent kommentelsz itt is:
(Strech kiadási információ a tároló listában linkelve)

### Debian Mozilla team
# https://mozilla.debian.net/
## It was before coming Debian Strech
# deb http://mozilla.debian.net/ jessie-backports firefox-release
# Debian 9.0 was released June 17th, 2017.
# https://www.debian.org/releases/stretch/
## To Debian Testing / Firefox Stable
# apt-get update
# ha az 'apt-pinning'-et használod, akkor
# csak a legszükségesebb függőségeket húzza az 'unstable'-ból:
# apt-get install firefox/unstable
# minden függőséget az 'unstable'-ból húz le:
# apt-get install -t unstable firefox
# deb http://http.debian.net/debian/ unstable main
## To Oldstable Debian Jessie / Firefox ESR
# apt-get update
# apt-get install firefox
# deb http://security.debian.org/ jessie/updates main

Enjoy :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve