A Linux Mint következő verziójának neve: Sonya

kami911 képe

Hamarosan itt a következő frissítés a Linux Mint 18-as sorozatához. A 18.2-es verzió továbbra is az Ubuntu 16.04 LTS hosszan támogatott kiadását használja alapként, erre épülnek majd a szokványos Linux Mint komponensek legújabb verziói. Szokás szerint a kiadás előtt már kiderült az új verzió neve, amely az új nevezéktan szerint „S” betűvel kell, hogy kezdődjön.
Sonya lett tehát az új verzió neve, amely női név még Sonia és Sonja formában használatos, de számos formában megjelenik még: Sonea, Sonja, Sonje, Sonni, Sonnie, Sonnjea, és a Sophia névvel, azaz magyarul Zsófia keresztnévvel is összefüggésbe hozzák. Főleg Oroszországban és Indiában népszerű, de Európa több országában is ismert keresztnév.
Magyarul Szonja formában írják, névnapjukat március 15-én ünneplik. A görög eredetű Szófia orosz becézésének németes formája, ami önállósult. Jelentése: bölcsesség.
Híres Szonja keresztnevű nők:

  • Szonja norvég királyné ( Norvégia királynéja),
  • Nkuya Sonia énekesnő,
  • Oroszlán Szonja színésznő,
  • Sonia Evans énekesnő.

Szomorú aktualitás, hogy a fejlesztőcsapat egyik tagjának, Michael Webster felesége nemrég hunyt el, akinek szintén Sonya volt a keresztneve. A Linux Mint fejlesztőgárdája az ö emlékének szenteli ezt a kiadást.
A Linux Mint következő verziója a Cinnamon és MATE asztalok esetén júniusban várható, míg a a KDE és Xfce asztali környezet használóinak ennél nagyjából egy hónappal többet kell várniuk.
Az új verzió a Cinnamon 3.4-es verziójával érkezik a Cinnamon kiadás esetében, illetve MATE 1.18-as verzióval a MATE kiadás tekintetében. Megújul a Frissítéskezelő és a 18-as verzióban újraírt Bluuetooth alkalmazás jelentős továbbfejlesztéseket kap. A Xapp-ok fejlődése is folyamatos. Részletesen az újdonságokról a 2017. május 6-án tartandó Linux Mint Közösségi munkanapról lesz még szó. Ha van kedvetek, gyertek!

linuxmint.hu/hir/2017/04/linux-mint-kozossegi-munkanap
 

Hozzászólások