Megjelent az OpenShot 2.2-es verziója

kami911 képe

Az OpenShot elődje, az 1.x sorozat még csak linuxos videoszerkesztő volt. 2013 tavaszán, egy sikeres Kickstarter kampány keretében Jonathan Thomas a fő fejlesztő hozzálátott az OpenShot 2.x teljes újraírásához, amely immáron teljesen új C++-ban készített libopenshot feldolgozó motorral és Pythonban és PyQT-ben készített felhasználói felülettel. A Linux, Mac OS X és Windows támogatással rendelkező új videoszerkesztő, egy egyszerűen kezelhető, mégis hatékony alkalmazássá nőtte ki magát. A 2.0-s verzió jókora késéssel csak tavaly jelent meg, de azóta az OpenShot népszerűsége egyre nagyobb és további két kiadással – immáron elérve a 2.2-es verziószámot – javultak a szoftver képességei és teljesítménye is.

Letöltések

Az OpenShot 2.2-es verziójának letöltése: Windows, Mac, Linux (Ubuntu PPA). A magyar nyelv is támogatottak között van.

Javuló teljesítmény és gyorsítótárazás

Az elmúlt néhány hónapban a fejlesztők a teljesítmény növelése a legfontosabb cél volt a szoftver fejlesztése során. Az esetek egy részében akár 10x-es gyorsulást sikerült elérni az előző verzióhoz képest. A nagy képek hozzáadása, már nem lassítja le a szerkesztőt és a HD videok (5K, 4K, 2.5K, and 1080p) szerkesztése is jelentősen gyorsult, az alkalmazásba bekerült gyorsítótár segítségével. A gyorsítótár működhet memóriában és lemezen is. A részleteket a beállítások között találja. Sok fájlt tartalmazó projektek megnyitása a 10x-esére gyorsult.

Növekvő stabilitás

Rengeteg kritikus hiba lett javítva ami a lejátszással, vagy a hibás képkocka felismeréssel kapcsolatos. Ez sokkal stabilabb feldolgozást tesz lehetővé, kiváltképp a lassabb rendszereken. Javult a Linux AppImage és OS X (10.9+) App Bundles telepítőcsomagok minősége is.

Kulcskockával kapcsolatos továbbfejlesztések

A kulcskockák az OpenShot animációs rendszerében számos új fejlesztést hoztak. A CSS támogatásával (másodfokú Bézier görbék) százalékos beállítási lehetőséget. Így jobban testre szabhatóak a beállítások az eddigi fix beállítások helyett. Továbbá 28 előzetes beállítás is helyet kapott a programban. A tulajdonságok visszavonása és újra alkalmazása is javult (a tulajdonságban szerkesztőben), szín kulcskockák leképzése az idővonalon, és a képkocka érzékelése például a kulcskocka hozzáadása a kiválasztott képkockánál (a tulajdonságban szerkesztőben).

Hibakezelés és -jelentés

Az OpenShot 2.2 feldolgozó könyvtár (libopenshot) és a Python UI (openshot-qt) továbbfejlesztett hibakezeléssel rendelkezik és a hibák, valamint a kivételek stacktrace-t minden támogatott rendszeren tárolja. Ezek az adatok anonim módon kerülhetnek a fejlesztőkhöz, akik a hibák helyének ismeretében a hibákat gyorsabban tudják javítani. Az adatszolgáltatás kikapcsolható a beállítások között.

Új cím sablonok

Számos kicktarteres támogató két új sablonokat. Jónéhány új sablon került beépítésre, többek között a videók besorolásához használatos sablonok.

Az OpenShot 2.1-es verziójában is érdekes újdonságok kerültek tavaly:

 •  Az hangsávok hullámformája megjelenítése nagy segítség a szerkesztés során. Ezek mellet a hangsávok szétválasztása és összevonása is megjelent az alkalmazásban.

 •  A tulajdonságok szerkesztésére szolgáló panel az előző kiadásban jelentősen fejlődött, kényelmes szerkesztési lehetőséget biztosíva a haladó beállítások elvégzéséhez.

 •  Felhasználó által beállítható billentyűzetkiosztások

 •  A 64 bites Windows támogatása
 •  Idővonal fejlesztések
  • az idővonalra ejtett videok képesek illeszkedni a már ott lévő videókhoz;
  • a sávok zárolhatók, így a zárolás eloldásáig nem változtathatók meg;
  • az összes sáv vágása;
  • a lejátszás leáll a utolsó videoklip lejátszása után.

 •  Gyors alkalmazás-bemutató

Ha tetszik

Ha tetszik a projekt, számos módon segíthet: tesztelés, dokumentáció fordítás, programozás, dokumentálás, marketing, vagy támogatás. A bejelentett hibák a Github-on találhatók: https://github.com/OpenShot/openshot-qt/issues.