Frissítés a 18.1-es verzióra

Kabika képe

Lehetővé vált a Linux Mint 18-as verziójának a Cinnamon és MATE kiadásait frissíteni 18.1-es verzióra, ha valaki már nagyon várta volna ezt, a fejlesztői csapat köszöni a türelmét.

Csak akkor frissítsünk, ha okunk van rá

“Ha nem romlott el, ne javítsd meg”.

Elképzelhető, hogy valaki azért szeretne frissíteni a 18.1-re, mert egy hiba idegesíti vagy szüksége van az új funkciókra. Ha így van, nyugodtan lehet frissíteni, hiszen van rá okunk.

Azonban csak azért, hogy a legfrissebb verzió fusson a gépünkön, nem érdemes frissíteni, különösen akkor, ha amúgy jól működik minden.

Mielőtt a frissítés mellett döntene akárki, olvassa el a kiadási megjegyzéseket, hogy minden szükséges információval rendelkezzen a döntéséhez!

Csomagfrissítések

A 18.1-es verzóra történő frissítéskor minden 1-es szintű csomagfrissítés települ.

A frissítéshez nem szükségesek a 2-es, 3-as, 4-es vagy 5-ös szintű csomagfrissítések, és ezek nem is települnek.

Élvezzük!

A 18.1-re történő frissítés aránylag egyszerű.

A Frissítéskezelőben  a Frissítés gombra kattintva ellenőrizzük, hogy van-e friss mintupdate és mint-upgrade-info csomag. Ha van, telepítsük ezeket!

Ezután a Szerkesztés - “Linux Mint Serena 18.1 kiadásra” frissítés menüponttal indítható a folyamat:

Ezután csak követni kell a képernyőn megjelenő utasításokat:

Ha a frissítés befejeződött, a számítógépet újra kell indítani.

Hasznos információk

  • Ugyanez a frissítési lehetőség meg fog jelenni az Xfce és a KDE kiadásokban is, amint stabillá válik a 18.1-es verzió ezekből.

  • Habár a Linux Mint 18.1 újabb kernellel érkezik, a frissítés nem cseréli le a meglévő kernelt. Ez egy olyan döntés, amit minden esetben a felhasználónak kell meghoznia.

  • Javasolt a képernyővédő kikapcsolása a frissítés kezdete előtt. Ha a képernyővédő a folyamat közben aktiválódik és nem lehet visszajelentkezni, konzolos felületre kell váltani (CTRL+ALT+F1), bejelentkezni és a “killall cinnamon-screensaver” (vagy “killall mate-screensaver”, ha MATE felületet használunk) parancs segítségével kell kikapcsolni a képernyővédőt. Ezután a CTRL+ALT+F7 vagy a CTRL+ALT+F8 kombinációval lehet visszatérni a munkamenetünkhöz.

A fordítás a blog.linuxmint.com cikke alapján készült.