JÁTSSZUNK! - A PlayDeb használata

Kabika képe

 

00-playdeb.pngA Linux Mint Szoftverkezelőjében rengeteg alkalmazást találhatunk, azonban a natív “linuxos” játékok közül kevés található meg itt. Ezen a helyzeten segíthetünk, ha a PlayDeb tárolóját hozzáadjuk a szoftverforrásokhoz. Ezt a folyamatot mutatom be a következő bejegyzésben.

Mi is az a PlayDeb?

01-getdeb-trusty.png

A PlayDeb 2 - mint az alcím is jelzi - azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse a játékot az Ubuntun. Szerencsére a Linux Mint is Ubuntura alapszik, így könnyen meg lehet oldani, hogy Linux Minten is működjön ez az online tároló.

Fontos megjegyeznem, hogy kevésbé szigorúak a szoftverek tesztelési követelményei, mint a hivatalos tárolóban, emiatt előfordulhat instabilitás. Tapasztalataim szerint azonban a tároló megbízható, én még nem futottam bele problémába, ennek ellenére mindenki a saját felelősségére telepítse!

Miután a kötelező jogi szöveget mindenki elolvasta, nézzük meg, mit is tud.

A Linux Mint 17-es kiadásai az Ubuntu 14.04-es (Trusty Tahr) kiadását használják alapnak, így ennek tudatában a következő linken megnézheti mindenki, hogy milyen játékok érhetőek el a PlayDeben a rendszerre:

http://www.playdeb.net/updates/ubuntu/14.04/

A felhozatal elég impozáns, de mindenkinek javaslom, hogy fussa át, talál-e olyan játékot, ami érdekli. Ha nem, akkor felesleges telepíteni a tárolót.

Telepítés

A fenti linken a “Click here to learn how to install games from PlayDeb” szövegre kattintva megkapjuk (angolul) a telepítés leírását:

02-letoltes.png

A legegyszerűbb, ha megnyitjuk a Szoftverkezelőt. és a Szerkesztés - Szoftverforrások menüpontban hozzáadjuk kézzel* a PlayDeb tárolóját:

04-szoftverkezelo.png18.png

Ezt a További tárolók lehetőségnél a Új csomagtároló hozzáadása… gombra kattintva tudjuk megtenni. Ha rákattintunk, megjelenik egy ablak, amely kéri a forrás URL-ét, ide a következő sort kell beírni:

deb http://archive.getdeb.net/ubuntu trusty-getdeb games

Ha ez megtörtént, bezárhatjuk a Szoftverkezelőt, és nyissunk egy Terminált, mivel hozzá kell adnunk a tároló GPG-kulcsát, amelyet a következő paranccsal tehetünk meg:

wget -q -O- http://archive.getdeb.net/getdeb-archive.key | sudo apt-key add -

Miután megadtuk a jelszavunkat (illetve a rendszergazda jelszavát), egy OK-t fogunk látni és visszakapjuk a kurzort.

Ezután a

sudo apt-get update

paranccsal frissítjük a szoftverlistát, és készen is vagyunk!

Játékok telepítése a PlayDebről

Két lehetőségünk van erre, az egyik a PlayDeb oldaláról az “egykattintásos” módszer - ami az elején két kattintás :) -, vagy a Szoftverkezelőből.

Az egykattintásos módszer

Ehhez el kell látogatnunk a PlayDeb oldalára (http://www.playdeb.net/updates/ubuntu/14.04/), és a kiválasztott játék alatt az “Install this now” gombra kattintva elindíthatjuk a telepítést.09-kivalasztas.png

Chrome/Chromium alatt először előjön egy kérdés, amelyre a válaszunk az Alkalmazás futtatása legyen, és be lehet pipálni az “Emlékezzen a választásomra…” lehetőséget is, így többet nem jelenik meg ez a kérdés.

10-kivalasztas.png

Firefox használata esetén egy picit várni kell, és a következő ablak fog megjelenni - ugyanúgy, mint a Chrome/Chromium esetén, ha az előzőekben leírtakat csináltuk:

11-telepites.png

Itt a Telepítés gombra kattintva telepíthetjük is a kiválasztott játékot.

Szoftverkezelő használata

Ha tudjuk a játék címét, akkor könnyen megtalálhatjuk a Szoftverkezelőben is, ehhez csak a jobb felső sarokban található keresőmezőbe kell beírni egy részletet belőle, és ugyanúgy telepíthetjük, mint a többi szoftvert.

10.png

Jó szórakozást mindenkinek!

 

Megjegyzés

* A deb fájl telepítését azért nem ajánlom, mert nekem a

deb http://archive.getdeb.net/ubuntu trusty-getdeb games

helyett a

deb http://archive.getdeb.net/ubuntu rosa-getdeb games

bejegyzést adta hozzá a Szoftverforrásokhoz, és így nem is működött semmi. Kézzel kell javítani, ami hosszabb idő, mint bemásolni a fent található két sort. :)

Ha azonban valaki mégis a deb telepítése mellett döntene (nem szeret a Terminálban GPG-t hozzáadni), akkor a javítás a következő módon tehető meg (címszavakban):

1. Szoftverkezelő - Szoftverforrások

04-szoftverkezelo.png

2. A Getdeb tároló kiválasztása (amelyiknek a végén games van), URL szerkesztése

05-szoftverforrasok.png

3. A rosa kifejezést trusty-ra kijavítani, OK

06-url.png

4. Gyorsítótár frissítése (jobb felül)

07-frissites.png

Kész.

 

Hozzászólások

Sonata90 képe

Ez igazán hasznos volt, köszi

Ez igazán hasznos volt, köszi! Igazi szájbarágós, világos, a magamfajta abszolút kezdő linuxosnak a lehető legjobb leírás. Sikerült telepíteni 17.3-as cinnamonra, egy-két játékot telepítettem is. Mégegyszer ezer köszönet érte! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Nagyon jó cikk.

Gratula a cikkért, igen jó, és hasznos. Már kimazsoláztam az összes játékot a Szoftverkezelőből. Ez újabb távlatokat nyit meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Kabika képe

RE:Ez igazán hasznos volt, köszi

Igazán nincs mit. :) A közösség erről szól. Ha Neked is van valami tipped, trükköd, nyugodtan írj róla. Én is ezt teszem, semmi többet.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

 Szia!

 Szia!

Köszi a cikket, nekem hasznos volt. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve