Elkészült az első két X-Alkalmazás

Kabika képe

 A Linux Mint 18-as kiadásának előkészületekor egy új projektet indítottak a fejlesztők, amely az “X-Alkalmazások” (“X-Apps”) nevet kapta. Ennek a célja új alapértelmezett és általános alkalmazások létrehozása a hagyományos GTK asztali felületekhez (Cinnamon, MATE, Xfce…).

Mivel a GNOME alkalmazások hosszú távú tervei között az szerepel, hogy a GNOME Shell-lel történő integrációjukat mélyítsék és az UI (User Interface) is kifejezetten ebbe a környezetbe készül, egyre sürgősebbé vált a hagyományos asztalokhoz megfelelő alternatívákat találni. Míg korábban a GNOME alkalmazások jól néztek ki más asztali környezetekben és könnyű volt kialakítani segítségükkel az egységes felületet, a helyzet megváltozott és a fejlesztők kénytelenek voltak lépni ez ügyben.

Néhány éve a fejlesztők “Linux alkalmazásokat” készítettek. A legtöbbjük (de a GTK-ra épülők mindenképpen) egységes kinézetű volt, hasonló widgetekkel, hasonló “érzéssel” és mindenki tudta használni ezeket a kedvenc környezetében anélkül, hogy azon kellett volna aggódni, hogy ki fognak lógni a többi alkalmazás közül. Mostanában azonban már csak “GNOME alkalmazások” vagy “Ubuntu alkalmazások” vannak, amelyek speciális kivitelezésűek, vagy kifejezetten a célfelület koncepcióját követik, ennek köszönhetően nagyon jól néznek ki az “otthoni” környezetükben. Ez valahol csodálatos, azonban az alkalmazások asztal-függővé vagy disztro-függővé válnak, és ezeket az alkalmazásokat helyettesíteni kell olyan környezetben, amelyet már nem támogatnak megfelelően.

Azt az ötletet, hogy a jelenleg a Cinnamonban használt alkalmazásokat fejlesszék és mellette ugyanezt tegyék a MATE alkalmazásaival, elvetették a fejlesztők, mivel ezek az asztali felületek ugyanolyan igényekkel rendelkeznek. Sokkal jobbnak tűnt, hogy közös, általánosan használható alkalmazásokat készítsenek, olyanokat, amelyek nem függnek egy asztali környezettől sem.

Az X-Alkalmazások fő közös jellemzői:

  • A GTK3 használata
  • Hagyományos UI használata (címsorok, menüsorok)
  • Legyenek általánosan használhatóak, asztali környezettől és disztribúciótól függetlenül
  • Olyan funkciókat kínáljanak, amelyeket a felhasználók már használnak (vagy használtak - olyan esetekben, ha van olyan funkció, amely kikerült a fejlesztések során)
  • Visszamenőlegesen kompatibilisak legyenek (a terv a GTK 3.10-ig való kompatibilitás)

Az első két kész X-Alkalmazás a szövegszerkesztő és a médialejátszó.

A szövegszerkesztő a Pluma GTK3-as verzióján alapul és a gedit 2.30 funkcióval és megjelenésével találkozhatunk benne:

Capture-du-2016-02-03-132654.png

A médialejátszó a Totem 3.10-en alapul:

Capture-du-2016-02-03-132640.png

Ugyanazzal a felülettel és Mozilla-bővítménnyel (Quicktime és WMP támogatás) rendelkezik, mint a Totem 3.10.

 

Az eredeti cikk 2016. február 3-án jelent meg a segfault.linuxmint.com oldalon: http://segfault.linuxmint.com/2016/02/the-first-two-x-apps-are-ready/

 

Hozzászólások

Az irányvonal tetszik,

Az irányvonal tetszik, remélem életben marad a fejlesztés. Nem szeretem, hogy a kdenlive használatához nem csak a program csomagját, hanem egy csomó KDE-s függőséget is telepítenem kell. Még akkor sem, ha relatív jó hardver és nagy HDD van a gépben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

RE:Az irányvonal tetszik,

#1 Neked jó hít, hogy az OpenShot 2.0 lassan itt a nyakunkon. Cikket hamarosan írok róla, a fordítást most jfejeztem be, sajnos van egy bug az ő ű karakterekkel, meg még a stabilitása nem az igazi - Windows alatt - de az új kedvenc hamarosan legjobb formájában lesz :D

Az appok fordítása is kész, amit lehetett azt a már meglévő fordításból átjött, így nem volt vele sok munka :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve