Linux Mint blog havi hírek - 2016 január

Kabika képe

Adományok

Üdv mindenkinek! Mielőtt elkezdenénk a havi beszámolót, szeretnénk néhány gondolatot megosztani mindenkivel a decemberi adományokról. Egy eddig soha nem látott összeg, $16.736 érkezett be hozzánk! Kétszer is ellenőriztük, ugyanis azt hittük, hogy egy hibával találkoztunk, de nem. Ez a Linux Mint 17.3-as megjelenése után történt, és úgy érezzük, hogy el kell mondanunk mindenkinek, hogy az adományok nem csak erősítik a pénzügyi alapjainkat, hanem nagyon nagy elismerésnek vesszük ezt és hatalmas motivációt is nyújtanak. Nagyon köszönjük annak a 714 embernek, aki támogatott minket, és köszönet a partnereinknek és szponzorainknak is, hogy velünk vannak. (A támogatók, valamint a partnerek és szponzorok listája elérhető az eredeti bejegyzésben)

Kinézet

Az előző hónap híreinek kommentjei között megemlítésre került az új kinézet, és azt vettük észre, hogy ez néhány embert megrémített. Ezt szeretnénk először is tisztázni. Tudjuk, hogy kik vagyunk, tudjuk, hogy mit szeretnek a felhasználóink és a visszajelzések alapján meg tudjuk mondani, hogy egy-egy új dolgot a megjelenés után szeretni fognak-e azt, vagy nem, esetleg azt is, hogy mennyire lesz szerethető. Nagyon óvatosak vagyunk és igényesek a munkánkra. Tudjuk ,hogy mit szeretnénk a rendszertől, és ha valami nem illik bele, akkor módosítjuk, újraírjuk vagy kicseréljük azt. A látásmódunkat nem változtatjuk meg könnyen, többé-kevésbé ugyanaz, mint eddig, legfeljebb finomítjuk azt. A MATE és a Cinnamon környezetek léte is ezt bizonyítja, nem akartuk megváltoztatni az asztali környezetek alapvetéseit, így még emlékezhet rá mindenki, hogy amikor a GNOME 2 elérhetetlen lett, megkerültük azt, hogy a Linux Mint Linux Mint maradhasson. Felkaroltuk emellett az LTS kiadásokat is, ami szintén egy jel, hogy hosszútávra tervezünk, nem “kísérletezgetünk”.

Tanúi voltunk az iPad és az iPhone felemelkedésének. Ezt sokan az iOS-hez kötik, és ezzel kezdődött el az az új irányvonal, amelyben több új projekt is megpróbálja az Apple sikerét utánozni, új képletek, formulák kidolgozásával, és a folyamat folyamatos - akár radikális - változtatásával. Láttuk az új, “flat” művészeti irányzatot - amely élénk színekkel, átmenetek nélkül és minimalisztikus widgetekkel dolgozik -, ahogy belette magát ezekbe a projektekbe. A Linux Mintben ez nem került előtérbe. Habár folyamatosan közelről szemléljük a folyamatot, nem karoljuk fel egy az egyben, inkább tanulunk belőle és azt nézzük, hogy tud-e nekünk segíteni a céljaink elérésében.

Akik évekkel ezelőtt is szerették a Linux Mintet, nagyon nagy eséllyel ma is így vannak vele. Ha most szereti valaki, szintén nagyon nagy az esély arra, hogy még sokáig így is marad ez. Azért vannak velünk az emberek, mert most élvezik, ezt mi tudjuk, mi is élvezzük és semmi más okunk nincs arra, hogy mi is itt legyünk. Egy szó, mint száz, az új kinézettel nem akarjuk újra feltalálni saját magunkat, ikonokról és GTK témákról van szó. Elkötelezettek vagyunk a Mint-X téma irányában is, és emiatt egy kattintással be lehet majd állítani a Mint 18-at a Mint 17 kinézetére. Olyan új témákon dolgozunk, amelyek modernebben néznek ki anélkül, hogy a minimalizmus hibájába esnénk velük, professzionális kinézetet szeretnénk olyan színekkel, amelyek nem túl rikítóak. Ezt így nehéz leírni, de olyat szeretnénk létrehozni, amely ugyanazt az érzést hozz, mint a Mint-X megjelenésekot (évekkel ezelőtt), miközben máshogy néz ki (hiszen mindkét téma elérhető lesz) és modern.

X-Alkalmazások (X-Apps)

Elkezdtünk dolgozni a Linux Mint 18-on. Az egyik legfontosabb szempontunk a GNOME 3.18 volt (a projekt és annak minden része, nem csak az asztali felület), mert ez tartalmazza a GTK-t és a Cinnamon (valamint az Xfce és kisebb mértékben a MATE) által használt legtöbb alkalmazást is. Nagyon sok változott a 3.10-es (amelyet a Linux Mint 17-ben használunk) és a 3.18-as verzziók között. A GTK és sok GNOME alkalmazás sokkal jobban integrálódik a GNOME Shellbe és sokkal jobban néz ki ebben a környezetben. A rossz hír ezzel kapcsolatban az, hogy mindenhol máshol sokkal rosszabbul néznek ki ezek. Hogy a helyzet még egy kicsit rosszabb legyen, a Unity - az Ubuntu zászlóshajója - nagyon sokban támaszkodik a GTK-ra, a GNOME alkalmazásokra és a GNOME környezetre, és emiatt nem az upstream 3.18-as verzióval kell megküzdenünk, hanem foltozások tömkelegével, amelyek közül mindegyik hozza magával a (már ismert) hibáit (erre egy példa az, hogy az Ubuntuban újra megjelennek a menü- és címsorok az alkalmazásokban anélkül, hogy a fejlécüket átírnák… Így néha mindhárom látható egyszerre…).

A múltban is jelen volt ez a probléma, de nem volt ennyire fontos. Megoldottuk az alkalmazások régebbi verzióinak használatával (a Linux Mint 17 például a gedit 2.30-as verzióját használja), a GNOME foltozásával (GTK és több GNOME alkalmazás esetében), valamint alternatívákkal (főleg a MATE és az Xfce kiadásoknál). Ez rövidtávon nagyon jól működött.

Hosszú távon viszont már láttuk hogy ez egyre nagyobb és nagyobb probléma lesz, azonban a Cinnamon korai fázisában már elhatároztuk, hogy nem kap saját alkalmazásokat, az ezzel járó túl sok munka és a túl kevés különbség (a Cinnamon, a MATE és az Xfce alkalmazások között) miatt nem érte volna meg. Egyszerűen nem láttuk értelmét. Hasonló okok miatt csak nagyon kevés időt fordítottunk a kifejezetten MATE alkalmazásokra is.

Az az ötlet, hogy fejlesszünk általános alkalmazásokat, amelyek tökéletesen illeszkednek úgy a Cinnamonba, mint a MATE-ba és az Xfce-be is, sokkal jobb ötletnek tűnt. Már régóta ott motoszkált a fejünkben és a 18.x-es kiadással eljött az idő a projektre.

Az X-Alkalmazások olyan GTK3 alkalmazások gyűjteménye lesz, amelyek a hagyományos felületet használó asztalkezelőkre íródnak, és ezáltal alapértelmezettek lehetnek a Cinnamon, a MATE és az Xfce felületen is. A Linux Mint 18-ban az “X apps” egységes kinézettel és megfelelő integrációval fog rendelkezni, felváltva a GNOME alkalmazásokat, amelyek már idegennek tűnnek (a fejléceknek és a különleges ablakkialakításnak köszönhetően). Hosszútávon az X-App projektnek köszönhetően lehetőségünk lesz az újításokra, az alkalmazások fejlesztésére és új lehetőségek hozzáadására is (ezt eddig nem tudtuk megtenni foltozásokkal, átmeneti forkolásokkal vagy DE-függő forkokkal - mint a MATE alkalmazások -, ugyanis nagyon sok energiát vettek volna el a többi, fontosabb projekttől.

Itt egy kép egy X-alkalmazásról, az xeditről:

xedit.png

És amikben az xedit segít minket:

  • A Pluma kódbázisára épül, így ha a Plumát használja (vagy a gedit 2.30-at), rögtön otthonosan érzi magát vele a felhasználó.
  • A GTK3-at használja, így támogatja a HiDPI-t.
  • Egy általános alkalmazás, amely “Szövegszerkesztő” néven lesz megtalálható, ennek köszönhetően jól néz ki Cinnamon, MATE és Xfce környezetben is (a GNOME és a MATE alkalmazásoknál eddig is ez volt a helyzet a Linx Mintben, köszönhetően a finomhangolásoknak, itt azonban az alkalmazás egyik fő célja az, hogy általános legyen).
  • A “motorháztető alatt” sem függ sem a GNOME-tól, sem a MATE-tól, valamint a beállításait sem onnan szedi, mint a gedit vagy a pluma.
  • Nem kell “lefagyasztanunk” a gedit verzióját, így a GNOME felhasználók nyugodtan telepíthetik a gedit 3.18-as verzióját a tárolókból.
  • Ez egy olyan alkalmazás, amelyet nem csak magunknak fejlesztünk, bármelyik disztribúció felhasználhatja ezt, ennek köszönhetően a saját kiadásaink mellett a linuxos programok is egyszerűsödhetnek. Ugyanarra a segítségre és érdeklődésre számítunk, mint a Cinnamon esetében. Vannak ötleteink az alkalmazások fejlesztésére is (van valaki, aki ismeri a Sublime keresés/csere funkcióját?) és ezeknek az előnyöknek köszönhetően erőforrásokat is át tudunk csoportosítani a megvalósításukra.

Airtop

A MintBox Mini sikere után a Linux Mint régi partnere, a CompuLab nemrég bemutatta az új számítógépüket, az Airtopot.

airtop.jpg

Az új megjelenés valóban lehengerlő. Ez egy felsőkategóriás gép, amely a CompuLab tapasztalatának köszönhetően passzív hűtésű amellett, hogy nagyon jó specifikációkkal és magas teljesítménnyel rendelkezik. Már megszokhattuk tőlük, de ez akkor is egyedi, meglepő és nagyon izgatottak vagyunk! :)

A Phoronix szerint ez a “valaha elkészült legmenőbb Linux-barát PC”

benchmarks.jpg

A MintBox Mini (605), a MintBox 2 (1228) és az Airtop-G (9155) egymás mellett (zárójelben a GL-Mark2 eredmények)

Gratulálunk a barátainknak a CompuLabnál!

További információkért az Airtopról látogasd meg: http://airtop-pc.com/

A cikk a blog.linuxmint.com-on megjelent bejegyzés fordítása, a szponzorok és támogatók listája az eredeti bejegyzésben találhatóak.

Hozzászólások