24 éves a Linux (Kernel)

kami911 képe

24 éve, ezen a napon történt, hogy Linus Torvalds elküldte szoftvertörténelmi bejelentését a comp.os.minix hírcsoportba.

A „Linux” elnevezés szigorú értelemben véve a Linux-rendszermagot jelenti, amelyet Linus Torvalds kezdett el fejleszteni 1991-ben. A köznyelvben mégis gyakran a teljes Unix-szerű operációs rendszerre utalnak vele, amely a Linux-rendszermagra és az 1983-ban, Richard Matthew Stallman vezetésével indult GNU projekt keretében született alapprogramokra épül. A Linux pontosabb neve ebben az értelemben GNU/Linux.

A „Linux” kifejezést használják Linux-disztribúciókra (terjesztések) is, ám ilyenkor általában a disztribúció nevét is hozzáteszik. Egy-egy disztribúció olyan összeállítás, amely az alaprendszeren túl bizonyos szempontok alapján összeválogatott és testre szabott programokat tartalmaz.

A Linux a szerverek és személyi számítógépek mellett – elsősorban nyíltságának köszönhetően – megtalálható sok összetett elektronikus eszközben, így hálózati eszközökben (például routerek), hordozható eszközökben (például mobiltelefonok, okostelefonok, PDA-k, hordozható hanglejátszók, órák), háztartási gépekben, szórakoztató elektronikai berendezésekben (például asztali DVD-lejátszók, videojáték-konzolok, set-top-boxok) is. Bizonyos területeken (például webszerverek, szuperszámítógépek esetében) a legmeghatározóbb operációs rendszernek számít, ám az utóbbi években személyi számítógépekre (asztali gépek, hordozható gépek) is egyre szélesebb körben telepítenek valamilyen Linux disztribúciót. Az egyre szélesebb elterjedtség köszönhető részben az Ubuntunak, részben pedig a netbookok elterjedésének.

Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Linux

Cikkajánló: A barátságos Linux

Hozzászólások

RE: 24 éves a Linux (Kernel)

@#0 Maga a linux iperációs rendszer, ami szigorúan véve a Unixból származik, szintén 24 éve indult,és eleinte csak egy szűk szakmai réteg játékszere volt. A 90-es évek végén már akkor hallani lehetett a linux desktopban természetes virtuális asztalok használatáról., ami Windows esetében még ismeretlen volt. Aztán fokozatosan ha az otthoni gépeken nem is, de a webszervereken proxy szervereken terjedni kezdett a linux. Majd egyre felhasználóbarátabb lett, köszönhetően az egyre könnyebben használható asztali felületek fejlesztésének és alkalmazásának. Így már a laikusok is egyre inkább használni kezdték. Az, hogy mi az oka annak, hogy mindezen kedvező folyamatok ellenére a desktop linux részesedése világviszomylatban még mindig csak 1 % jörül alakul, már egy másik írás témája lehetne,

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem bánom az 1%-ot.

 Egyre jobban fejlődik, lesz az még több is. Főleg, ha  Win.  ilyen "szuper" irányba megy a személyes adatgyűjtés terén. Nem is tudják az emberek mekkorát fejlődött a Linux. Lehet, nem jó a nagy százalék, mert akkor félő itt is sok vírus lenne. 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve