Sudo vagy root – ez itt a kérdés

Kettőskereszt prompt akkor van, ha su parancs kiadásával átváltunk normálról root felhasználóra annak jelszava beírása után. Persze, ha van root jelszó, de erről majd később.

Ilyenkor teljeskörű rendszergazda jogosultság birtokában szinte bármit megtehetünk a rendszeren.  Ebben az esetben a terminálba beírt, root jogosultságokat igénylő rendszerszintű parancsok elé nem kell sudo.

Például:

# apt-get update

– a csomaglista frissítése. Természetesen ez veszélyekkel is járhat a mindennapos használatban:

Például:  # rm  parancsot megfelelően paraméterezve adhatunk olyan utasítást a rendszernek, amellyel összes könyvtárt kérdés nélküli törlhetjük, tartalmukkal együtt. Itt egy fórumszál a gyakorlati negatív tapasztalatról: http://ubuntu.hu/node/35721

Ezért vezették be p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }– – az Ubuntu-ban először – p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }– a sudo parancsot. Ennek segítségével a telepítést végző első felhasználó a root nevében, és az ő jogosultságaival  tud a terminálban bármit futtatni.  Ebben az esetben a dollárjel prompt után a sudo-t kell írni a parancs előtt. Természetesen ilyenkor a végrehajtás előtt az említett felhasználó jelszavát kéri rendszer.

Például:

$ sudo apt-get upgrade

– a telepített csomagok frissítése. Az Ubuntu után ezt a gyakorlatot több disztribució is átvette, a Linux Mint is,  a root felhasználónak alapértelmezetten nincs jelszó beállítva, így a # prompt sem használatos.  Az első felhasználó, aki a rendszert telepítette, bekerül az úgynevezett sudo csoportba, aminek adminisztrátori jogai vannak.

Persze utólag engedélyezhető a rendszergazda a $ sudo su majd $ passwd parancsok kiadásával, mellyel jelszót adhatunk neki. Mindennapos használat során nem szükséges és célszerű a root  használata. Természetesen vannak kivételek, például a gyakorlott felhasználók,kísérletező kedvüek.

Ekkor a $ sudo su parancs kiadásával jelszavunk beírása után válthatunk át root-ra. A prompt dollárjelről kettőskeresztre változik. A rendszergazda jogosultságot igénylő parancsok elé nem kell sudo-t írni, azokat a root jelszó beírása után futtathatjuk. Megemlíteném még, és itt térek ki az írásom elejére, hogy a népszerű disztrók közül a Debian a mai napig nem tért át a sudo alapértelmezett  használatára, telepítéskor a root jelszót is be kell állítani, azaz engedélyezve van. Tehát itt terminálban a rendszergazdára való átváltáshoz elég a su parancs. Ilyenkor a root jelszavát kell megadni.

Hozzászólások

# $ - itt már nem okozhat gondot

Szerencsére sikerült feltenni, fontos hiánypótló írás. Gratula hozzá!Ezek figyelembe vételével már az SSD- s írásom is felkerülhetne akár, ha nem lenne összedobott- nak minősítve! :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Dokumentáció

A közösségi dokumentáció létrejött. Elnézést a késlekedésért, szerintem, a jövőben hamarabb fogok cselekedni. Természetesen, ha eszünkbe jut valami a témáról, akkor a véleményem, javaslatom az, hogy itt, a blognál megtárgyaljuk és azután be lesz emelve a leírásba: http://linuxmint.hu/sugo/kulonbsegek-sudo-vagy-root

Üdv, kimarite

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Köszönöm  publikálást. Én is

 Köszönöm a publikálást. Én is így gondoltam, hogy egy adott közösségnek is hasznos írást meg lehet vitatni, mielőtt az a súgóba kerül. Esetleg  mehet ez akár privátban is,  így megfelelő jogosulság birtokában jóváhagyás után az eredeti szerző is beemelheti a wikibe.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

leírások

Nincs mit, szívesen, jó lett tényleg az összefoglalód. Lehet majd bővíteni is, de ezen nekem is gondolkodni kéne. Amúgy jelentkezhetsz te is szerkesztőnek, a ha a javaslatokra gondolsz :), amit privátban .., természetes, hogy lehet úgy is vagy talán jobb is. Vitalap is van (én látom, te nem tudom, hogy látod-e; változási lap vagy ilyesmi a neve). Jogosultságod is lesz majd bizonyára - talán nem is tőlem függ (nem szeretek/nem jó nagyon egyedül dönteni sem). :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve