Megjelent a Scribus 1.5

FCM-hu képe

Nemrég megjelent a Scribus 1.5, mely a következő nagy kiadás technikai előzetesének tekinthető. Fontos észben tartani, hogy a technikai előzetest a fejlesztők még nem ajánlják éles használatra. Ugyanakkor rengetek újítás és fejlesztés mutatkozik be ebben a kiadásban, amit érdemes áttekinteni. Letölteni a SourceForge-ról lehet, ill. további tárolók a hivatalos letöltési oldalon vannak felsorolva.

Technikai fejlesztések

A Scribus 1.5 immár a Qt 5-öt használja, bár ez nem okoz olyan mértékű felhasználói élmény javulást, mint a Qt 3-ról 4-re váltás a Scribus 1.4 megjelenésével. Emellett számos könyvtárat is frissítettek, valamint a GitHub-on is megnyitották a kódbefogadást lazábban kapcsolódó fejlesztők számára. A Scribus core fejlesztői csapata csak 5–7 fő, a munka lassan halad, de így a projekt most már tud fogadni egy-egy kisebb feladatra is fejlesztőket.

Felhasználói felület

Megjelentek a dokkolható panelek, amelyekkel a kedvünkre alakíthatjuk a munkakörnyezetünket. Az előző verzióban hatalmasra hízott főmenük átszerveződtek, kisebbek, átláthatóbbak lettek a helyi menükkel együtt. A státuszsor is használhatóbb lett. Ezek némi újratanulás után segítik a használhatóságot.

dokumentumbeallitasok

A program központi beállítófelülete, ill. a dokumentumbeallítás felülete teljesen újra lett gondolva, amivel sokkal áttekinthetőbb is lett. Ugyanakkor ezen a téren még várható fejlesztés a stabil verzió megjelenéséig, mivel a Tulajdonságok paletta oly mértékben meghízott, hogy feltétlenül szükség van a felbontására, amit a fejlesztők be is ígértek.

Fájlformátum

kep_beagyazasa

Kép beágyazásaTermészetesen az új verzióval a fájlformátum specifikációja is változik és visszafelé újra nem kompatibilis, de a jó hír, hogy immár beágyazott képeket is tud kezelni, ami időnként jól jöhet. Abban továbbra sincs változás, hogy a formátum XML, ami nagy lehetőség biztosít a kódgenerálásra, dokumentumgenerálásra, valamint a kézzel való módosításra.

Szimbólumok

szimbolumok

Az Adobe Illustratorhoz hasonlón módon támogatottá váltak a szimbólumok, vagyis Inkscape-es szakkifejezéssel az objektumok klónozása, ahol a klónok öröklik az eredeti objektum módosításait. (A gyűjtőalbum megmaradt eredeti funkcionalitással.) Igaz, a szimbólumok kezelése egyelőre nem túl intuitív: szimbólumot a Küldés > Minták vagy az Átalakítás > Szimbólum opcióval lehet létrehozni, a Szimbólumok palettáról lehet beszúrni, majd a beszúrt klónon dupla kattintással lehet szerkeszteni az eredetit.

Egymáshoz rögzítés

egymashoz_rogzites

Egymáshoz rögzítésAz egyik innovatív fejlesztés a mostani kiadásban az objektumok egymáshoz rögzítése, amely azt jelenti, hogy az egyik objektum mozgatásával a hozzá kapcsolt is ugyanúgy mozog. Akár több objektumot is össze tudunk így kapcsolni. Ez ilyen szempontból hasonló a csoportosítás működéséhez, de annyiban sokkal jobb, hogy az objektumok szerkeszthetőek maradnak a csoport felbontása nélkül. Ezen funkció segítségével lett megoldva a lábjegyzetkeretek kezelése.

Szöveg és tipográfia

Ezen a téren több fejlesztés is történt, ami sok-sok kézi munkát spórol meg ezután:

fuggoleges_igazitas

  • Függőleges igazítás
  • A szövegek kereten belüli függőleges igazítása funkció végre elérhető a Hasábok és távolságok között a Tulajdonságok palettán, amelyet már sokan vártak.
  • A szövegkereteket automatikusan a szöveg magasságához tudjuk igazítani (dupla kattintás a szövegdoboz alsó indikátorán).
  • Kezelhetőek az árva és fattyúsorok.
  • Automatikusan lehet létrehozni felsorolást és számozást és kezelni ezek stílusait.
  • Automatikusan lehet létrehozni lábjegyzeteket és végjegyzeteket és kezelni ezek stílusait. A lábjegyzetek az adott keret alatt létrejövő lábjegyzetkeretben jelennek meg, melynek mérete követi ezután is a fő keret méretét és annak áthelyezését is.
  • Szöveges változókat lehet definiálni és azokat bárhova beilleszteni, valamint kereszthivatkozásokat, jelölőket létrehozni és ezek oldalszámát beilleszteni. A szövegbe ágyazott elemek szerkeszthetők lettek.
  • A régi Aspell-re épülő helyesírási modult lecserélték Hunspell-re és a régi felületet lecserélték a LibreOffice-hoz hasonlóra, ami magyar szempontból egész jó előrelépés. A funkció talán már ismert, mert visszaportolták a Scribus 1.4.2-be is.
  • A kezdeti nehézségek után immár jól működik az elválasztás, javítottak ezzel kapcsolatban egy fontos hibát, így hosszabb szöveg esetén az összekapcsolt szövegkeretekben azonnal jelentkeznek a változások.

labjegyzet

Az OpenType tulajdonságok kezelése továbbra sem támogatott. Továbbá részben a sok új funkció miatt a Tulajdonság paletta kezelőfelülete rendkívül zsúfolt lett, amit a tervek szerint még orvosolnak. Ugyanakkor néhány átgondolatlanság is megterheli még a Tulajdonságok palettát: pl. fájó hiányosság, hogy a bekezdések közötti (nem a sorok közötti) távolságot a Tulajdonságok / Szöveg lapon még nem lehet szabályozni, úgyszintén a sorok behúzását sem.

Továbbfejlesztett stíluskezelés

Kellemes újdonság a bővített stíluskezelés, melyben az eddigi bekezdés- és karakterstílusok mellett lehetőséget kapunk immár táblázat- és vonalstílusok létrehozására is. A bekezdésstílusok bállításának lehetőségére szolgáló felület átgondoltabb, átláthatóbb lett, logikus csoportokba rendezték a szöveg beállításaira vonatkozó funkciókat (Tulajdonságok, Effektusok, Karakterstílusok), ezzel igen hatékonnyá téve a munkát. A jelen kiadásben ezek a funkciók még nem tökéletesek, de használható állapotban vannak.

Táblázatok

tablazat

A Scribus 1.4 nem igazán tudott táblázatokat kezelni, de immár valódi táblázatkezelés is megoldott cellák egyesítésével és felosztásával, keretstílussokkal, háttérrel, oszlopok és sorok beszúrásával, ill. törlésével… A funkció egy nyári ösztöndíj eredménye.

Grafika

Egy igen sokoldalú eszköz debütál Képböngésző néven, mellyel pl. egy mappából importálhatunk egyszerre sok-sok képet, gyűjteményeket hozhatunk létre, címkézhetjük a képeket és ezt a dokumentum képeivel is megtehetjük.

szinatmenetek

Az kitöltési effektusok között megjelent a vonalkázás, valamint az eddigi színátmenetek mellett megjelent a kúpos, a 4 szín, a gyémánt, a színátmenetes háló, és a foltos színátmenetes háló típusú átmenetek is. Ezek igen kreatív eszközök, amelyeket eddig még Inkscape-ben sem láttunk. Megjelent a sokak által kért vetett árnyék támogatása is, bár a funkció és a felülete sem végleges még. A Tulajdonságok panelen külön menüpontot kapott a dokumentum elemeire vonatkozó átlátszóság. A vektoros natív objektumok között megjelent a körív és a spirál, valamint a művészi vonal. A rajzolás azonban továbbra sem olyan kényelmes, mint Inkscape-pel ezért a bevált gyakorlat, hogy a bonyolultabb illusztrációkat továbbra is külső eszközzel készítjük és importáljuk. A körvonalat immár mintával is kitölthetjük nem csak színátmenettel és folytonos vonallal. A régről ismert vonalkód előállítót újabbra cserélték, amellyel most már QR-kódot is közvetlenül beilleszthetünk a dokumentumba.

Importálás

Ezen a téren a Scribus rengeteget fejlődött, sok új formátum kapott támogatást és a legtöbb eddigi szűrőt is újraírta a projekt alapítója köszönhetően jórészt a Document Liberation Projecttel való együttműködésnek.

  • DTP formátumok: a Scribus immár be tudja importálni ezen formátumokat, és habár a tökéletestől még távol áll a megvalósítás, ez jelentős előrelépés: Adobe InDesign XML (IDML), Adobe InDesign Snippets (IDMS), Adobe PageMaker (P65, PMD), Apple iWorks PAGES, Microsoft Publisher (PUB), QuarkXPress Tags (XTG), VIVA Designer XML, Xara Page & Layout Designer (XAR).
  • PDF: a PDF és a PS importáló újra lett írva és nagyon hatékony lett, sokszor ez a legjobb megoldás, 100%-os egyezést adva. A hibrid AI állományok PDF és AI része között választani tudunk az importálás során.
  • Vektoros formátumok: a legfontosabb az újraírt AI importálás, de emellett az ODG, ODP, MS Visio, CorelDraw, CGM, CSH, DRW, EMF, SVM, WPG, XAR támogatásra is érdemes felfigyelni.
  • Bitképes formátumok: megjelent az ORA támogatás.
  • 3D formátumok: OpenSceneGraph segítségével 3D-s objektumok is beágyazhatók és néhány alapvető opció is beállítható. Mindez valódi 3D-s objektumot ágyaz be a PDF-be.
  • Színek és kitöltések: színpaletták több új formátumban is importálhatóak: Adobe Color Swatch (ACO) AutoCAD ColorBook (ACB), GIMP Gradients (GGR), GIMP Patterns (PAT).

Exportálás

exportalas

A PDF exportálási lehetőségek között megjelent a PDF/X-4. De idehaza többnyire a PDF/X-1a-nak örülhetünk a legjobban, amit már megismerhettünk a Scribus 1.4.4-ben, mert a nagy érdeklődésre való tekintettel visszaportolták a stabil ágba is. A Scribus PDF űrlapkezelő modulja is teljes frissítésen esett át és most már minden PDF űrlapelemet támogat. Akiknek XPS exportra van szükségük azok is örülhetnek, mert a Microsoft ezen formátuma is kapott egy alapvető támogatást.

Használhatóság

Az 1.4-es verzióban a visszavonás funkciót kellő óvatossággal kellett kezelni… A fejlesztők szerint immár minden művelet bekerül a visszavonható események közé. S bár valóban nagy javulást látunk, mi persze már találtunk hibát is: sajnos a visszavonás funkció az elválasztásra még nem működik helyesen, így egy hosszabb szövegre tévesen kiadott elválasztást nehéz visszaállítani. A Szerkezet panelen az egyes elemek sorrendje (egymás felettisége) immár átrendezhető. Javult az Előnézet mód ki- és bekapcsolásának sebessége. Hosszabb dokumentumnál az 1.4-es változatban még hosszú perceket kellett várni az előnézet átkapcsolására, az 1.5-ös változatban ez több száz oldal esetén is egy pillanat csupán.

Új weboldal

Továbbá egy vadiúj weboldat is kapott ajándékba a projekt egy új hozzájárulótól, aminek a fejlesztők nagyon örültek: www.scribus.net

Magyar vonatkozás

A magyar fordítás a technikai előzeteshez is teljes és számos javítást tartalmaz néhány felhasználó visszajelzése alapján. A magyar felhasználók támogatására, kapcsolattartására létrejött már néhány csoport az ismertebb közösségi oldalakon: Fb/scribushu, G+/Scribus-hu.

Tovább az 1.6-ig

Újra szeretnénk hangsúlyozni, hogy az 1.5-ös verzió csak egy technikai előzetes, a fejlesztők éles használatra nem ajánlják és támogatást sem adnak hozzá. Ugyanakkor saját tapasztalatunk, hogy kisebb projektekhez, szórólapokhoz gond nélkül lehet használni. Az 1.6-os verzió úgy tűnik nem hamarosan várható és az 1.5 valóban nem egy béta, mert a fejlesztői ablak megnyitása után egyből komoly változásokat kommitoltak a fejlesztők és több új kezdeményezés is napvilágot látott. Ezek közül a legjelentősebb a ScribusCTL nevű projekt, mely a HarfBuzz szövegrenderelő motorra cserélné a jelenlegit, amivel többek között megnyílna az út az OpenType képességek kihasználására felé is, ami a Scribus régi adóssága. A projekt várja az érdeklődő fejlesztőket. Ezek azonban jelzik, hogy a Scribus 1.6-t még nem a túl korai jövőben várható és ezért adták ki a fejlesztők ezt a technikai előzetest a türelmetlenebb, de bátrabb felhasználók kedvére.

Összegzés

Ha valaki úgy áll neki kiadványt szerkeszteni, hogy megnyitja a Scribust és rögtön kész munkát akar összekattintgatni, akkor nem fog sikerrel járni. A Scribus egy nagyon jó eszköz, de nem helyettesíti a dokumentum átgondolt megtervezését, egy képszerkesztő és legalább egy vektorgrafikus program ismeretét, valamint jó szolgálatot tesz a szövegszerkesztés területén történő jártasság is. Nem helyettesíti a tipográfiai ismereteket, a helyesírási szabályok ismeretét, a betűtípusok ismeretét, az esztétikai érzéket, a nyomdászatban alkalmazott színkezelési eljárások ismeretét (ha nyomdában is akarunk nyomtatni), a színterek ismeretét, az eszközök kalibrálását sem…

Ha rászánjuk az időt és megismerkedünk ezekkel, akkor viszont a Scribus hirtelen nagyon jó eszközzé válik. A helyesen előkészített nyersanyagot a Scribusban gyorsan kész dokumentummá lehet formálni. Mivel más logikával működik mint a szövegszerkesztő alkalmazások, a kezdő felhasználóknak először furcsa lehet, de kellő kitartással és tanulással viszont a Scribus kezesbáránnyá szelídül.

A Scribus folyamatosan változik. Az 1.5-ös változat még messze nem tökéletes. Bár bőven van még megoldásra váró feladat, javításra váró hiba – talán leginkább a szoftver ergonómiája terén – saját tapasztalataink alapján bátran ajánljuk minden érdeklődőnek különösen azért, mert valóban nincs hozzá hasonló szabadon használható DTP szoftver.

A cikkben szereplő példadokumentumok letölthetőek. Példák

A cikk elkészítésében közreműködött Pénzes Dávid, Pércsy Kornél, Benedek Péter és Gyuris Gellért.