Elkészült a Drupal alapú új közösségi oldal, indulhat a tesztelés!

Kedves Felhasználók!

Akik követték a Linux Mint Magyar Közösség híreit az elmúlt egy évben, azok bizonyára emlékeznek arra, hogy a tervek között szerepelt egy olyan közösségi rendszer kialakítása, ami az eddig WordPress alapon működő weboldalt és a phpBB alapon működő fórumot felváltja. Az igények között elsőként szerepelt, hogy a két külön rendszert felváltó megoldás összefogja a tartalmi és fórum funkciót. A Közösség tagjainak véleményét figyelembe véve született meg a döntés, miszerint belevágunk egy teljesen az alapokról felépített Drupal alapú közösségi oldal kialakításába.
A fejlesztésben aktívan részt vevő tagok az elmúlt majd egy év alatt sok nehézségbe ütköztek, de végül sikerült minden előre nem látott akadályt elhárítani, alternatív megoldást találni. Ilyen jellegű probléma és kérdés volt az is, hogy a jelenlegi rendszerekből a felhasználói adatbázist és tartalmakat, fórumtémákat és az ezekhez tartozó hozzászólásokat miként ültessük át az új rendszerbe. Nem volt egyszerű döntés, de végül arra jutottunk, hogy a weboldal tartalmait és az azokat létrehozó felhasználók regisztrációját visszük csak át az új rendszerbe, aminek fő oka, hogy a különböző CMS rendszerek és fórum motorok migrálása nem oldható meg zökkenőmentesen. Ha már új rendszerépítésébe kezdtünk, nem szerettük volna az eddig működő rendszerek hibáit tovább görgetni – biztosan emlékeznek sokan arra, hogy a WordPress oldalt többször feltörték régebben. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a megoldás nem mindenkinek nyeri el a tetszését, de szerettünk volna tiszta lappal indulni, ami a rendszer működését illeti. Reméljük, ez nem veszi el a felhasználók kedvét a közösségi tagságtól.
Azoknak, akik a phpBB fórumot aktívan használták, nem kell aggódniuk. Az ott létrejött tartalmak és tudásanyag nem fog kárba veszni. A Drupal alapú oldal tesztelési időszaka után a fórumot ugyan lezárjuk mind regisztrálási lehetőség, mind használat szempontjából, azonban továbbra is elérhető lesz olvasásra. Az ott fellelhető, megoldott fórumtémákból közösségi dokumentációk készülnek a közeljövőben.
Ami a WordPress tartalmat illeti, ez is elérhető lesz olvasásra, de regisztrálni, hozzászólni ide sem lehet majd a jövőben.

A megújult kinézettel és bővített funkciókkal rendelkező Drupal alapú oldalon végzett fejlesztési munkálatok Nagy Gusztáv munkáját dicsérik. Aki készített már WordPress, vagy Drupal alapú weboldalt, közösségi oldalt, az tudja, hogy mennyi befektetett munkával, idővel, energiával és nem kevés türelemmel jár egy ilyen jellegű oldal fejlesztése.
A közösségi oldal megújulásán kívül időközben szerver váltás is volt. Az FSF.hu Alapítvány jóvoltából az oldal fejlesztése már az új szerveren fejeződött be. Az FSF.hu Alapítvány részéről Mátó Péter segített az új szerver telepítésében, beállításában, üzemeltetésében. A szerver finomhangolásában és a Drupal megfelelő működésének beállításaiban Szalai Kálmán (KAMI) segített.
Az előbb felsorolt feladatokon kívül még számos más feladat megoldásával kellett időközben megbirkózni. Ezúton szeretnék minden résztvevőnek köszönetet mondani, akik hozzájárultak az új közösségi oldal megszületéséhez. Legyen szó akár szerverrel, Drupallal kapcsolatos segítségről, vagy ötletelgetésről, jobbító javaslatokról. A Közösség nevében köszönöm a sok és időnként fáradtságos munkát, a sok türelmet és kitartást. Nem csak a résztvevőknek, hanem azok családtagjainak is, hiszen mindenki a szabad idejéből áldozott arra, hogy a cél megvalósuljon.

Az új oldalt a dev.linuxmint.hu címen érhetik el az érdeklődők. A későbbiekben ez a linuxmint.hu címen lesz majd elérhető. Mivel a felhasználói adatbázis szinte üres, ezért mindenkinek regisztrálnia kell az oldalra. “Már megint…” és most utoljára. A jelenlegi gyakorlattal ellentétben nem kell az oldalra és a fórumra külön regisztrálni. Az új oldalon már csak egy regisztrációra van szükség, amivel minden funkció elérhetővé válik. A jövőben nem fogjuk a Közösséget kiszolgáló rendszert váltogatni, ezzel is elkerülve a korábbi változtatásokból eredő kellemetlenségeket. Egy olyan rendszert használunk, ami integráltan tartalmaz minden funkciót az egységesség jegyében.
Kérünk mindenkit arra, hogy regisztrálás előtt figyelmesen olvassa el az új felhasználó létrehozása alatt található szöveget.
Biztatunk mindenkit arra, hogy ismerje meg az oldalt és használja a blog, illetve a fórum lehetőségeit. Blog és fórum használatához javasoljuk, hogy olvassátok el A Drupal felhasználói szemmel jegyzetet, amit Nagy Gusztáv készített, hogy a rendszer működését megismerhesse a felhasználó. Az új oldalon fellelhető tartalmak megmaradnak és ez az oldal lesz hamarosan az egyetlen elérhető közösségi oldal.

Kérünk mindenkit, hogy a WordPress oldalt és phpBB fórumot ezután ne használja, ne hozzon létre új tartalmakat, témákat, hozzászólásokat.

Ez a bejegyzés lesz az utolsó a WordPress alapú oldalon, ezután már csak a Drupal oldalon teszünk közzé friss híreket, publikációkat.

Reméljük a megújult környezet tetszeni fog és örömmel veszitek használatba!

Hozzászólások

Ez már nem teszt!

Akkor ez már szerintem nem teszt, hiszen tudtam regisztrálni és most a hozzászólás is működni fog nagy valószínűséggel. Maga az oldal pedig így átalakítva tetszik és tetszeni fog mindenkinek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Ez már nem teszt!

#1 Durva, hogy ez már nyolc és fél éve volt....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez már nem teszt!

#1.1 Nem néztem a bejegyzés időpontját, csak ráugrottam a linkre, egyből hibát dobott. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve