Havi hírek – 2015 január

A fejlesztők mindenkinek boldog új évet kívánnak a 2015-ös évre. Ez az év még csak most kezdődött, de már az elején történtek rossz dolgok. Nem a fejlesztők feladata a világban történt dolgok kommentálása, hanem inkább fókuszálni egy nagyon konstruktív és pozitív elköteleződésre a számítástechnika és azon belül is a Linux irányába. Remélik, hogy továbbra is boldoggá tudják tenni a felhasználókat ebben az évben is és biztosak abban, hogy sok örömet okoznak még a fejlesztésekkel.


Az új év kezdetén megosztottak egy izgalmas hírt a MintBox Mini-ről. A fejlesztők szeretnének köszönetet mondani a CompuLab-nak, akikkel mindig nagy öröm számukra a közös munka.
A legújabb MintBox kisebb, mint valaha

Tavaly novemberben, valószínűleg a Linux Mint 17.1 kiadás megjelenésének köszönhetően, a szerverek forgalma megduplázódott és ez decemberben addig fokozódott, míg a szerverek végül nem tudták ellátni az egyidejűleg megnőtt kapcsolódásokat. Az elmúlt hét során illetve ezen a héten nagyon lassú volt a szerverek válaszideje, letöltési sebességek, amik végül időtúllépéshez és különböző hibákhoz vezettek az APT alkalmazásoknál (apt-get, Szoftverkezelő, Frissítéskezelő, Synaptic, stb.). A fejlesztők szeretnének ezért elnézést kérni. Bár ez jó hír, hiszen egyre több ember használja a Linux Mint-et, mivel nagyon sok leállással kapcsolatos kérdést tettek fel az érintettek, ami minden fejlesztő rémálma. Újabb két szerver lett beállítva a fő tárolók kiszolgálására, és örömmel jelentik be, hogy ezek gond nélkül futnak. Más szerverek forgalmának növekedése mellett a következő a hivatalos blog leállása volt. Talán páran láthatták az ideiglenes hírt, miszerint a szerver egy másik, gyorsabb szerverre költözik (vagy egy hiba oldalt, míg ez ki volt kapcsolva). Mostanra már tíz dedikált szerver üzemel a világ különböző részein elhelyezve, de ezek egy része akkor került beüzemelésre, amikor a közösség még csak a tizedik legnagyobb volt. Folytatni kell a szerverek számának bővítését és olyan helyeken elhelyezni, ahol a forgalom megduplázható leállás nélkül. Ez egy egyszerű, de mégis fontos feladat.

Az elmúlt héten az LMDE 2 “Betsy” sok frissítést kapott, és ennek csomagjai szinte egyenrangúak a Linux Mint 17.1 Rebecca csomagjaival. A következő lépés, hogy a Debian Jessie alapot alkalmazva minden változást és hibajavítást beépítsenek a rendszerbe, ami már a Linux Mint 17.x változatokban elkészült. Szükség van még egy-két hétre, hogy megkezdődjön a BETA állapot tesztelése februárban és a felhasználói visszajelzésekből a fejlesztők tovább tudják finomítani a rendszert. A Linux Mint 17.x-hez hasonlóan az LMDE 2 “Betsy” is a hagyományos sysvinint-et fogja használni. A sytemd-re váltás a Linux Mint 18 és LMDE 3 megjelenésével fog megtörténni, ami új technológiai változásokat hoz magával és ez a Linux ökoszisztéma két év (vagy több) múlva lesz elég kiforrott ahhoz, hogy megszűnjenek az integrációs és kompatibilitási problémák. A Cinnamon kifejezetten systemd támogatás nélkül készült alapértelmezetten és a fejlesztő csapat azt tervezi, hogy megváltoztatja ezt a 2.6-os verzióval, hogy az asztali környezet képes legyen váltani a systemd és consolekit/upower között, anélkül, hogy bármit is újra fordítani kellene hozzá.

Pre-ALPHA “Betsy” Cinnamon 2.4-el, sysvinit és GTK 3.14

Január izgalmas hónap lesz. Minden megérkezik, amit a fejlesztők elkészítettek és egy új fejlesztési ciklus veszi kezdetét. Egy gyors karbantartási kiadással a kiválasztott projekteken (muffin, cinnamon, cinnamon-desktop, nemo) készen állnak, hogy változtassanak a Cinnamon verziószámán 2.5.x-re, egyesítsék a beérkezett kéréseket és megbeszélni a következő hat hónap ötleteit és céljait. Sok nagy ötlet vár még megvalósításra, köszönhetően a rengeteg visszajelzésnek, amivel hatalmas lemaradást kell pótolniuk. A fejlesztők szabadon választhatnak, hogy min akarnak dolgozni, de az igényeknek megfelelően, ami a felhasználóknak a legfontosabb. Ebbe beletartozik a rendszer folyamatos fejlesztése és a Mint eszközök elérése minden kiadásra. Tervezik továbbá a teljesítmény növelését is. Megragadva az LTS előnyeit a fejlesztésben további új funkciók kerültek a rendszerbe. Az olyan eszközök bevezetése, mint a Github tette igazán könnyűvé az új fejlesztők csatlakozását a csapathoz és a csapaton kívüli emberek is így hozzájárulhattak az új tervekhez és azok megvalósításához. Ez nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy nem lehet megjósolni, hogy milyen új javítások érkeznek majd a 17.2 kiadásba, amiktől az operációs rendszer javulni fog.

Eredeti bejelentés itt olvasható.