Havi hírek – November 2014

Hírek:

  • A Linux Mint 17.1 “Rebecca” Cinnamon és MATE kiadásai nagy sikernek örvendtek. A fejlesztők nagyon izgatottak voltak, mikor elérhetővé tették azt, amin az előző kiadás megjelenése óta dolgoztak és azonos csomagbázison folytatták a fejlesztési munkálatokat. Szintén jó volt látni, hogy az felhasználók könnyedén tudtak frissíteni a 17.1-es kiadásra. Egyre közelebb érve az év végéhez remélik, hogy a 17.1-el és a megjelenési témákkal kapcsolatos további hírekkel tudnak még jelentkezni, de most jöjjön pár szó az Xfce és KDE kiadásokkal kapcsolatban. Várhatóan a jövő héten elérhetőek lesznek ezek RC változatai. Már csak kisebb hibák javításai vannak hátra és biztosra veszik, hogy a minőségteszten könnyedén átmennek ezek a kiadások. A KDE frissült a 4.14-es verzióra és az MDM KDE Wallet támogatással érkezik majd (a KDE Wallet a háttérben fut, így nincs szükség felhasználói beavatkozásra). Az Xfce out-of-the-box Compiz támogatással érkezik (csakúgy, mint a MATE kiadásnál), az Xfburn Blu-ray támogatást kapott, a Wisker menüt frissítették és az alapértelmezett konfiguráció finomítva lett. E két kiadás stabil verziójának érkezését december végére becsülik, de az RC verziók néhány napot késhetnek. A Karácsony és Újév miatt minden bizonnyal pár nap kiesik a fejlesztésből és az ütemtervben néhány elem csúszik, de a 17.1 fejlesztő csapata megpróbálja ezeket behozni (különösen elégedetlenek az xscreensaver megjelenésével és azzal a ténnyel, hogy jelenleg a KDE és Xfce képernyővédő zárolás után nem oldható fel). Egyelőre nehéz megmondani, hogy a stabil kiadások még ebben az évben, vagy a következőben lesznek elérhetőek.
  • Az LMDE 2 “Betsy” kiadásnál az a döntés született, hogy GTK 3.14-el érkezik majd (ugyan azzal a verzióval, mint a Debian Jessie). A témákat és a Cinnamon részeit hozzá igazítják, hogy megfelelően működjenek vele. Még nem született döntés arról, hogy a rendszerben váltanak-e systemd-re, vagy maradnak a sysvinit használata mellett.
  • Néhány hiba javításra került, és ezek már bekerültek a szoftvertárolókba. Ezen hibákból különösen kettő akadályozta a Cinnamon “Rendszerbeállítások” megnyitását (ebből az egyik, amikor a téma előnézetek olvashatatlanok, a másik, amikor a gir1.2-notify-0.7 nem volt telepítve). Ezek a javítások a napokban elérhetővé vállnak.
  • Novemberben 351 felhasználótól érkeztek támogatások. A fejlesztők rengeteg visszajelzést, levelet és bátorító észrevételeket kaptak, amit ezúton is köszönnek. Nem csak az anyagi támogatások, de a felhasználói visszajelzések miatt is úgy érzik érdemes a munkát folytatni és jól csinálják azt, amit csinálnak. Husse emlékére és azoknak az embereknek, akik az alapítás kezdeti időszakában a közösséget alkották, igazi kiváltságnak tekintik a fejlesztők, hogy részesei lehetnek a közösségnek. Boldoggá teszi őket és az is, hogy naponta támogatást kapnak a közösségtől. A Közösség minden tagjának nagyon köszönik ezt!
  • Az Xfce és KDE kiadások RC verzióinak megjelenését még az ünnepek előtt bejelentik, de ezek eléggé formálisak lesznek…így szeretnék most megragadni az alkalmat, hogy minden felhasználónak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új évet kívánjanak!

Eredeti bejelentés itt olvasható.